SWIFT igen #2

Imorse bloggade jag lite om hur EU's censur-kommisionär håller på och "förhandlar" fram ett nytt SWIFT-avtal, trots att EU-parlamentet röstade ner förra förslaget då det trots allt inte finns något i detta som EU tjänar på.

Rubriken på DN:s förstasida matchade dock inte innehållet i den länkade artikeln vilket verkade lite småmysko.
Nu har DN uppdaterat och länkat in rätt inlägg... Tyvärr var denna läsning ännu mer oroande än bara det faktum att avtalet är uppe för omförhandling och att det är Cecilia Malmström som "förhandlar" för EU:s räkning.

Ingen av de punkter på vilket parlamentet sågade förra förslaget verkar egentligen ha åtgärdats mer än kosmetiskt, det är alltså i princip samma förslag som ligger en gång till, vad är nyttan med det? Är det bara så att man kör uttröttningsprincipen och röstar om och om igen tills parlamentet går med på det?
    EU-parlamentet har också haft starka invändningar mot att låta USA lagra data i upp till fem år. Som jämförelse anger EU:s datalagringsdirektiv två år som maxgräns. Men på den här punkten har amerikanerna varit orubbliga.
Vad är det för sätt att förhandla? Det är USA som vill ha EU's data, då är det väl USA som skall anpassa sig efter EU, inte tvärtom. Det är ju inte så att EU sitter på svarte petter och måste bli av med denna data.

Vad är EU's mål för förhandligen, vad tror man sig tjäna på detta? Framförallt, har de någon människa som vet vad förhandling handlar om och som inte nödvändigtvis har brun tunga efter sina möten med USA?

Som jag nämnde i mitt tidigare inlägg, förutom integritetsaspekten så ger vi även bort vår industris konkurrenskraft till USA. Vi vet redan att lobbyistförfarandet gör att industrin har totalt inflytande över regimen, så det finns inga tvivel om att de kommer att få ta del av uppgifterna om de frågar efter dem.

Det är ett argument som borde följa med i brev till MEP'ar i de grupperingar som kanske inte är så brydda i själva integritetsfrågorna. Så dra gärna iväg lite mail till dem för att försäkra oss om att SWIFT-avtalet inte släpps igenom av parlamentet nästa gång heller.

Andra som bloggat om detta: Syrrans Granne, Opassande, Hax.

Mvh

/J-O

Tags: , , ,


Kommentarer
Postat av: Anonym

Det verkar som de är DUMMA de i EU som bestämmer.

-"Som jag nämnde i mitt tidigare inlägg, förutom integritetsaspekten så ger vi även bort vår industris konkurrenskraft till USA" Precis. vi vet ju hur amerikanska företag hela tiden fått NSA information och info som givit dem fördelar eller möjlighet att "dsropp" info om sina konkurrenter.

Jag skulle kunna räkna upp 30 användningsområden där SVenska företag får spö på marknaden pga detta.

Det som sannolikt kommer att hända är att kapital skickas ur sverige och eu til andra länder via anonyma kontorn om man tex ska köpa upp aktier. betala fakturor, invetsrea. flyga, mm mm.

Efter somUSa så gärna vill ha vårt liv och våra företags pengaströmmar. Då är det SJÄLVKLART at EU företagen och EU ska ha exakt motsvarande AMerikansaka uppgifter. Nekar de så fråga varför.....

2010-06-10 @ 19:30:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0