Ingen groda på 4 dagar

Det är nu hela 4 dagar sedan Asks senaste försök att sänka rättssäkerheten i godtycklighetens träsk, har hon tappat stinget måhända? Kanske man får räkna bort helgen och se det som bara två dagar sedan hon sist kom med ett vansinnigt och rättsvidrigt utspel?

Det skall bli spännande att se vad hennes nästa snilleblixt blir och om den tredje statsmakten kommer att fortsätta att ge sitt tysta samtycke.

Visst kan det tyckas vara märkligt att ha en justitieminister som tycker att:
  • Oskyldighetspresumption som något jobbigt som måste bort, något slags straff måste man ju kunna utdela även mot misstänkta och deras familjer.
  • Rättssystemet inte skall behöva användas i onödan, så att polis och åklagare skall kunna utdela fängelsestraff utan att man skall behöva bekymra sig om sånt onödigt jox som domstolsprövning.
  • Självklart skall polisen även få beslagta det som "ännu inte är förbjudet", för vi vet ju att allt kommer att bli förbjudet så småningom.
Men det känns dock mycket märkligare att det är så tyst i media kring dessa saker.

Att FRA lagen effektivt tagit bort meddelarskyddet för tips via internet och att datalagringsdirektivet gör detsamma för tips via telefonnätet borde kännas hotande för media, men de har helt ignorerat frågan.

Att det nya förslaget till grundlag som har röstats igenom första gången innebär att kopior av offentliga dokument inte är offentliga, vilket öppnar för att det som hände med "Tsunami-banden" kommer att kunna göras slentrianmässigt. Ta en kopia och förstör originalet så kan man ha kvar offentliga uppgifter fast nu sekretessbelagda. Detta borde oroa media, men inte ens en notis om detta.

Efter händelserna i ådalen 31 infördes lagar som förhindrar att Svensk militär används mot den egna befolkningen, i grundlagsförslaget nämnt ovan så tas den begränsningen bort igen, samtidigt som den allmänna värnplikten avskaffas och Sverige går mot en yrkesarmé. Borde inte detta vara värt åtminstone lite uppmärksamhet i media?

För en normal medborgare är det så att okunskap om en lag inte gäller som försvar mot att bryta mot den. När SÄPO sätter i system att bryta mot lagen genom att inte radera uppgifter de enligt lag måste radera så frias de, eftersom de som hanterat uppgifterna varit inkompetenta. Att det finns en och annan inkompetent person på myndigheter känns troligt, men om ansvariga på just den avdelning inom SÄPO som har ansvaret för att bevaka att konstitutionen efterlevs, säger sig inte ha koll på det lagrum som gäller deras egen verksamhet då skulle jag snarare gissa på "plausible denial". Naturligtvis är de mycket väl medvetna om vad som gäller, men genom att utelämna sådan info i sin internutbildning så kan man alltså skylla ifrån sig. Men nog tycker jag att media hade kunnat notera detta mer än 1 minut i rapport? lite måste man väl kunna gräva i det hela, om man inte kan straffas på grund av inkompetens så skall man väl i alla fall kunna avskedas?

Justitieministerns grodor noteras inte heller i media, antagligen för att intresset numera inte är att förmedla samhällsinformation, utan enbart vad som händer i diverse dokusåpor och tävlingar på TV. Det är trots allt mer intressant för gemene man att få reda på att någon spydde på festen efter robinsonfinalen än att Justitieministern lägger ytterligare ett förslag som strider mot grundlagen och får remissinstanserna att slita sitt hår.

Ibland ylas det lite i media om att internet är ett hot mot etablerad nyhetsmedia, men frågan är vems felet är. Kan det inte vara så att medias ovilja att förmedla nyheter tvingar folk att leta på andra ställen?

När nu t.ex. expressen hela den här veckan, kommer att ha en 28-sidig bröllopsbilaga varje dag, (En ny bilaga varje dag alltså), är det då konstigt att den som vill ha reda på vad som händer i världen letar sig ut på internet?

Mvh

/J-O

Tags: , , , ,


Kommentarer
Postat av: Fredrik Larsson+1Inte lika "in your face" som det du brukar skriva - mkt bra!Mvh

Ferdrik Larsson

2010-06-14 @ 11:53:58
Postat av: Smen

Man ser ju kring TPB-cirkusen hur bra det hade varit att helt enkelt fimpa rättssäkerheten. Hur mycket har det inte kostat samhället att leta rätt på jäviga domare och dyl. Att det nu dessutom ska gå en vända till är ju en skandal ur kostnadsperspektiv. Mycket enklare om man med snabbt beslut kan arkebusera dissidenter, om alla är överens, dvs. om polisen tycker man ser muntorr ut. Resten kan sitta lugnt i båten och inte irritera makten så förbannat.:)

2010-06-14 @ 12:36:00
Postat av: Lord Metroid

Jodå hon pratade om lagar som skulle ge rätt att spåra ip nummer i radio igår.

2010-06-14 @ 14:11:27
Postat av: Jan-Olof Flink

@Lord MetroidKanske vi måste ställa ner räknaren till 0 igen då.Var det bara "prat" eller något utspel om något nytt och spännande hon ville införa?

Har du en länk till ett eventuellt program?Mvh/J-O

2010-06-14 @ 14:38:23
URL: http://futuriteter.blogg.se/
Postat av: Emil Isberg

Som Lord Metroid skrev.http://vbulletin.piratpartiet.se/showthread.php?t=27060"Med nuvarande lagstiftning är det inte tillåtet att spåra ip-adresser för brott som inte kan ge hårdare straff än böter och det kan inte försök att söka kontakt med barn på nätet - om det inte faktiskt leder till kontakt i verkliga livet utanför nätet. // Det kan inte vara känsligt av integritetsskäl?

– Jo det kan det vara men övergrepp mot barn är ändå så pass allvarligt att det finns skäl att ha regler som underlättar lagföring av det. "

2010-06-14 @ 14:41:57
URL: http://emil.isberg.eu

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0