SWIFT på tapeten igen

Data om oskyldiga överförs till USA, så lyder för tillfället rubriken på DN:s webupplagas framsida. Det nämns att vår censur och övervakningsivrande EU-kommisionär Cecilia Malmström förhandlar om ett nytt så kallat "antiterroristavtal". Själva artikeln berättar dock bara lite svepande om bakgrunden.  (EDIT: nu är rätt artikel länkad på sidan.)

På något sätt känns det inte särskillt positivt att just hon är den som sitter och förhandlar fram ett nytt avtal efter att parlamentet mer eller mindre bad ministerrådet fara och flyga efter att tillåtit detta elände förra gången.

Förutom att det kränker integriteten för medborgarna så kan informationen USA får genom SWIFT också rakt av användas till företagsspionage. Genom att titta på vilka andra företag (leverantörer) som ett företag för över pengar till, samt hur mycket är det tämligen lätt att veta vad ett företag håller på med och deras produktionskostnader.

Så förutom medborgarnas integritet, något som ministerråd och kommision hittils visat sig vara ointresserade av, så säljer man även ut EU:s framtida konkurrenskraft. Det om något borde väl kunna få dem att tänka en gång extra innan man ger bort all sin ekonomiska information.

En förhandling brukar ju normalt innebära någon form av utbyte, men i förra versionen så var det klart utbyte a´la USA får all europeisk bankdata och EU får inget tillbaka. Det minsta man kan begära är väl att EU får tillgång till alla banktransaktioner i USA, men jag är rätt tvivlande på att USA skulle dela med sig av sådan känslig information.

Det enda uppdrag Malmström borde ha i det här ärendet vore att på mandat från EU-parlamentet vänligt men bestämt be jänkarna dra åt helvete.

Mvh

/J-O

Tags: , , ,


Kommentarer
Postat av: Anonym

Jag kontaktade DN, nu ligger rätt artikel uppe, gå in och kolla igen.

2010-06-10 @ 09:27:18
Postat av: Jan-Olof Flink

Tack, jag editerade inlägget ovan att innehålla även rätt länk.Fast den här artikeln var faktiskt värre och nog värd ett till inlägg också...Inget av de saker som EU-parlamentet reagerade på är åtgärdade i det här "nya" förslaget.Mvh/J-O

2010-06-10 @ 15:19:12
URL: http://futuriteter.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0