Gör som vi ber er, så stämmer vi er sedan

Fredriks blogg tar upp problemet med att Journalistförbundet försöker stämma folk för att de länkar på internet. Till och med det svenska rättsväsendet har ju förstått att länkandet är grundfunktionen för webpublicering och själva syftet med html protokollet.

Någon som inte vill ha en länk till sitt material skall helt enkelt låta bli att publicera den i ett länkbart format.

Den sak som jag då tycker är roligast med det hela är att i stort sett varje web-upplaga på tidningar numerar bjuder in läsarna med "Bli den första att länka" och "Länka den här artikeln så plockar vi upp det via twingly". Fast det är klart, det är ju tidningen som väljer att publicera på nätet, som betalat journalistens lön och som vill ha en länk. Journalistförbundet verkar väl mest försöka göra som medialobbyn och se om man kan stämma till sig pengar istället.

Antagligen är den på journalistförbundet som kom på detta så otroligt oteknisk att han tror att länka är samma sak som att kopiera. Han förstår helt enkelt inte att länken är något som ger fler besökare till websidan där artikeln är publicerad.

Så man får helt enkelt konstatera att journalistförbundets mål är att ingen skall läsa det deras medlemmar skriver.

Mvh

/J-O

Tags: , , ,


Kommentarer
Postat av: frekar06

Tack för att du länkade till min blogg. Det finns mer kring den här historien som är intressant. Trots att Stockholms tingsrätt (som för en gång skull fattat ett vettigt beslut) i princip bad Journalist förbundet att sticka och brinna så fortsätter Journalist förbundet att hävda att rättsläget kring detta är oklart.De försöker nu hänvisa till att det finns domar i högsta domstolen (utan att precisera vilka) som säger att länkning till tidningsartiklar utgör upphovsrättsintrång. Jag har inte sett några sådana domar vad jag kan minnas. Det skulle nog vara bra om Journalistförbundet lade alla korten på bordet och redovisade vilka domar de menar.http://www.sjf.se/portal/page?_pageid=53,14365570&_dad=portal&_schema=PORTAL&element_id=14669584

http://blogg.aftonbladet.se/frekar06/2010/06/journalistforbundet-rattslaget-oklart

2010-06-16 @ 23:27:29
URL: http://blogg.aftonbladet.se/frekar06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0