Askometern nollställd igen

hoppade det ut ännu en integritetskränkande groda ur jusitieministerns mun, ner med räknaren till noll dagar.

Fler övervakningskameror är medicinen till allt. Inte för att det stoppar några brott, men det är ju bra att ha utifall att det någon gång hamnar något på film som polisen sedan kan använda. Kanske de planerar någon ny lag för publika övervakningskameror som passar jättebra tillsammans med lagen om "överskottsinformation".

Att nuvarande regering är så ivrig i all form av övervakning och att de skyltar med det just nu, mitt i en valrörelse är lite spännande, det skulle ju kunna vara att Ask i smyg håller på piratpartiet och vill göra våra frågor synliga, men tyvärr tror jag inte det är orsaken till alla dessa utspel.
Vad den riktiga orsaken är lär dock fortsätta vara ett mysterium, om det nu inte bara är Ask och Bodströms kompisar i övervakningslobbyn som råkat släppa en påse pengar till alliansens valrörelse och Reifeldt m.fl. vill visa att man får valuta för kampanjbidragen.

Att det finns en del folk som är positiva till t.ex. övervakningskameror är fullt naturligt, det beror ju på vilken synvinkel man har. En polis jag känner är väldigt positiv till fler övervakningskameror då det hjälper honom med bevis i brottsutredningar, däremot gillar han inte att de sätts upp under falska förespeglingar att skänka trygghet.

Kameror avskräcker inte mentalt störda och våldsamma människor.
Kameror avskräcker inte berusade eller drogpåverkade människor.
Kameror avskräcker helt enkelt ingen av de som gör brott oplanerat, t.ex. i vredesmod.

De som planerar att begå brott bryr sig heller inte om kameran då de tar med den i planeringen och maskerar sig om det inte går att undvika kameran.

Så vi tar det här igen, kameror på allmän plats, vare sig det är lyktstolpar bussar eller tunnelbanor, stoppar inga brott, de ger ingen trygghet möjligen en falsk känsla, däremot kan de hjälpa till med att sätta dit den skyldige efteråt.
Att övervakningslobbyn sedan försöker få denna spionutrustning att bli omdöpt till trygghetskameror är ju begripligt då det låter bättre att satsa hundra miljoner på trygghet än på övervakning.

Det finns flera oberoende undersökningar som visar att kamerorna är verkningslösa mot brott, den enda undersökning som faktiskt visade en förbättring visade samtidigt att kriminaliteten bara flyttade ett hundratal meter. Man kunde få samma effekt av att sätta upp en gatlykta, gatlyktan var däremot mycket billigare.

Mvh

/J-O

Tags: , ,


Kommentarer
Postat av: Lord Metroid

Kameror avskräcker ej heller de som inte uppmärksammat kamerorna. Efter att en våldtagning har skett går det inte att göra ogjort oavsett hur många kameror man har.Förebyggande brottsbekämpning är den bästa bekämpningen. Mer gatulyktor mindre kameror!

2010-06-21 @ 19:49:28
Postat av: Snaggen

kommer att tänka på ett TED-talk jag såg om hur tjuvskyttar kom att bli viltvårdare... där sägs bland annat nåt i stil med:

Att lösa problemet med tjuvskytte är inte samma sak som att sätta dit tjuvskyttar.Där man försöker lösa problemet med mer polisiär insats har man fortfarande problem, de som i stället valde att jobba förebyggande genom att förändra tjuvskyttarnas situation har idag nästan inga problem.

Känns lite som att försöka skapa trygghet genom övervakning, istället för att försöka få bort problemen som gör folk otrygga.

2010-06-21 @ 20:50:52
Postat av: Markus Berglund

Bra att du håller på på Ask...

2010-06-21 @ 22:48:14
URL: http://roslagenssparbank.se/sparbanksdagen

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0