Köp aktier i färghandeln och tänd grillen

Ojjjj!!!!!

Beatrice Ask uttalar sig mot en förlängning av den tid som skivbolagen kan tjäna pengar på döda artister.

Med tanke på hur regeringen Reinfeldt normalt beter sig när det gäller önskemål från medialobbyn måste man nog känna ett visst mått av överraskning, så nu är det dags att måla många och stora kors i taket.

Se även upp för flygande grisar, förutom risken för trafikflyget borde det leda till att det snart finns mycket att grilla.

Mvh

/J-O

Tags: , ,


Dålig utredning

På Svd brännpunkt kan man läsa ett inlägg från Håkan Sörman, vd Sveriges kommuner och landsting.

Rubriken är Fel tänkt om e-legitimation, och jag ger artikelförfattaren helt rätt. En legitimation i Sverige bör upprättas av en myndighet och inte av privata aktörer.

I och för sig är jag skeptisk mot e-legitimation som företeelse och kommer i det längsta att undvika skaffa en sådan, men skulle jag nu skaffa mig ett så vill jag naturligtvis att utfärdaren är snäppet pålitligare än våra storbanker. Skatteverket vore väl en naturlig utgivare?

Problemet med alla typer av certifikat är ju att ett certifikat är aldrig mer pålitligt än utgivaren.

Går du in och ansöker om t.ex. ett nationellt ID-kort hos polisen så kommer du att få ge ett prov på din namnteckning, som de sedan ser till finns med på det inplastade kortet. När du skaffar ett e-leg, vad har du tillfört processen, fick du lägga dit din egen pgp-nyckel, knappast? Banken utfärdar och ger till dig det banken tycker du behöver, banken har rootcertifikatet, banken kan utfärda ett till e-leg i ditt namn om de känner för det. Sekunden du skaffar en e-legitimation har du get en bank och var och varannan bankkassörska möjlighet att göra saker i ditt namn, eftersom diverse organisationer, inklusive våra myndigheter litar på dessa legitimationer.

Så, undvik e-legitimation, åtminstone tills den är utfärdad av samma myndigheter som utfärdar övriga legitimationer.

Mvh

/J-O

Att bota symptomen

Stackars SÄPO kan inte göra sitt jobb sedan FRA-shopen stängdes.

Det kan inte vara lätt att både vara för inkompetenta för sitt jobb och sakna viktiga verktyg. En av de kosmetiska förbättringar som gjordes för att lura FRA-lagen genom riksdagen var att man "stängde" FRA-shopen där t.ex. SÄPO kunde beställa avlyssning.

Vi foliehattar sade då med vår invanda skepsis att det där blir inte långlivat. Det blev det inte heller. Så fort Reinfeldts smygmedlemskap i NATO och krigsföring i afghanistan provocerade en knäppskalle att spränga sig själv ansåg socialdemokratin tiden var mogen att hoppa i säng med Moderaterna och laga det stora hålet man lämnat i övervakningssamhället.

Det vi ser i artiklar som denna är ett försök att i efterhand få oppinion för redan tagna beslut.

Vill ni minska terrorhotet mot sverige? Artikeln förespråkar mer av att försöka bota symptomen istället för det som orsakar sjukdomen.

Lösningen är inte att övervaka befolkningen mer utan att sluta upp med att vara en marionettstat till USA. "Gå ur" NATO-samarbetet, dra hem trupperna från afghanistan och säg att vi gärna hjälper till med en fredsbevarande styrka när de slutat slåss, men att Sverige inte har något i detta krig att göra.

Att dra hem trupperna skulle minska terrorhotet.
Att övervaka befolkningen, _kanske_ kan miska risken att en terrorist lyckas, men troligtvis inte.

Mvh

/J-O
Tags: , ,
Andra om detta: Terrornoja och revolution, Okritiska SvD, Terrornojan i SVD fortsätter

Tre bloggare

Nyss kom jag med en uppmaning till mina läsare att försöka vitalisera den politiska debatten i bloggosfären genom att ge lite länkkärlek till bloggare från andra partier.

Här är mitt eget bidrag till detta, jag har för min del valt att presentera tre bloggare.

#1 Caroline Szyber, kristdemokratisk riksdagsledamot från Stockholm.
Jag håller inte med om allt hon skriver, t.ex. om kriminalisering av medlemsskap i vissa organisationer, men jag tycker hon är bra som skribent. Inlägget jag väljer att länka till är detta, publicerat på alla hjärtans dag. Anledning till att jag valde just detta inlägg? För att det hade en positiv ton och gjorde mig glad.


#2 Dårarnas paradis, en blogg vääääldigt långt till vänster, normalt inte min tekopp men vem kan låta bli att besöka en blogg med ett sådant namn, det kunde ju ha varit Reinfeldt och regeringens egen blogg? Andra (Bildt, Malmström och alla som vill smutskasta internet) skulle nog ogilla denna och börja prata om näthat, men jag tycker om bloggar med ett visst mått av aggressivitet. Inlägget jag valt att länka är följande, motivationen är att många politiker idag verkar ha glömt att makten utgår från folket och att man borde påminna sig om den saken lite oftare än vart fjärde år.


#3 Lotta Edholm, folkpartististisk riksdagsledamot och skolborgarråd i stockholm.
Inte heller här är jag på direkt samma våglängd på vissa sakfrågor, Lotta tycker t.ex. att övervakningskameror på skolor är bra, vilket jag inte håller med om ett dugg. Här var jag väldigt sugen att länka till ett inlägg om att Reinfeldt har fel, om hyresrätter, den artikel som först fick mig att besöka denna blogg. Men istället har jag valt det här inlägget. Anledningen till att jag valde Lotta som en av de tre icke-piratparti-bloggar jag länkar till är nämligen att hon brinner för skolfrågor och engagemanget syns i ett flertal inlägg.

Mvh

/J-O

Tags: ,


Tvärpolitisk länkkärlek

Jag vet inte om botten gick ur den politiska delen av bloggosfären efter riksdagsvalet i höstas, men jag tycker att folk plötsligt är otroligt snåla med länkkärlek till varandra.

Nu när det är långt till nästa val, partistrategerna sover och partipiskorna är ihoprullade, borde inte detta vara den goda tiden för att sakligt diskutera politik utan att oroa sig för "den officiella linjen" från partiet?

Det är eld upphör, så nu kan folk lämna skyttegravarna och mötas i ingenmansland, prata lite och kanske dela på ett glas? Förra året var det någon som hade en drive där man skulle länka någon annan bloggare som man tyckte förtjänade att uppmärksammas.

Låt oss göra samma sak.

Skriv ett inlägg och länka till minst två andra bloggare som tillhör andra partier än ditt eget.
Välj gärna någon som skriver om frågor du normalt inte skriver om själv, eller vars åsikt du inte delar.

Skriv ner varför du tycker denna bloggare är läsvärd och varför du valde just det inlägget du länkade till.
Förhoppningsvis gör de samma sak i sin tur, och då kan du följa deras länkar för att hitta ytterligare bloggare. o.s.v.

Vem vet, lite ny länkkärlek som sprids kan resultera både i lite nytt innehåll i RSS-flödet och en vitalisering av diskussionen.

Uppdatering: Här är mitt bidrag

Mvh

/J-O

Tags: ,


Ny metod?

Ny signalspaningsteknik ska hjälpa FRA att minska mängderna av felinhämtad underrättelseinformation. Det uppger Datainspektionen i en hemlig granskningsrapport.

Enligt Datainspektionens rapport är FRA inte tillräckligt bra på filtrera och sortera bort meddelanden mellan personer i Sverige.

Ja det var ju ingen direkt nyhet att FRA inte "är bra nog" på att filtrera bort Svenskars meddelanden. Fast det är nog snarare en fråga om viljeinriktning än teknik. Man har ju avslöjats med rena lögner gällande hur "snäva" sökbegrepp man använt.

Men jag har ett tips om en helt annan teknik.

Koppla ur kablarna och sluta upp med att spionera på den egna befolkningen helt, så skall nog mängden "felinhämtad underättelseinformation" minska betydligt.


Mvh

/J-O

Tags: , , , ,


Solstorm igen

Svd skriver att det är en "Solstorm på väg mot jorden".

Om man ignorerar det faktum att snarare är strålning och laddade partiklar som slungats ut av stormen som är på väg mot oss och inte själva stormen, så riskerar det att vara en rätt dålig nyhet.

Sist det var en kraftig sådan händelse var det stora störningar även på kraftnäten. Med tanke på att det snittar på runt -20 här nu och skall göra åtminstone närmaste veckan så känns omfattande strömavbrott som en dålig idé(tm).

Kanske dags att kolla vedförråd och bunkra värmeljus?

Mvh

/J-O

80 kameror på 1 skola

Datainspektionen har inspekterat en skola i Malmö som har 80 kameror som övervakar eleverna.

- Skolans elever är utsatta för en synnerligen omfattande kameraövervakning där omkring 80 övervakningskameror registrerar vad som sker innanför skolans väggar, säger Erik Janzon som leder det team på Datainspektionen som granskar områdena vård, forskning och utbildning.

Tidigare påpekanden från DI verkar mest ha bortsetts ifrån utna man har år från år lagt till fler kameror.
    Tyvärr har skolan inte utvärderat om dessa åtgärder har gett effekt, utan har samtidigt utökat sin kameraövervakning. Det gör det i princip omöjligt för skolan att ta reda på om kameraövervakningen verkligen behövs. Och kameraövervakning av den här omfattningen är bara laglig om det går att påvisa att den är nödvändig
Om de behandlade eleverna som något annat än misstänkta förbrytare kanske de skulle få mindre problem med skadegörelse. Men med Björklund och Ask som närmast sörjande lär vi inte få se en skola som ger eleverna mer stöd, istället får vi snart se toaletter som automatiskt drogtestar barn som använder dem.

Mvh

/J-O

Tags: , ,


Svensk mediebevakning, ett svart hål

Gör den tredje statsmakten sitt jobb? Knappast någon annan än Reinfeldt och hans uppdragsgivare på amerikanska ambassaden kan normalt vara nöjda med den svenska mediebevakningen.

Att integritetsfrågor inte kom upp i valrörelsen har jag en viss förståelse för. Trots allt ägs varenda tidning av endera blocket och SVT:s styrelse är, trots alla fina floskler om oberoende, politiskt tillsatt. Men mellan valen skulle man ju kunna förvänta sig i alla fall ett minimalt intresse för att granska vad som händer i bananmonarkin Sverige.

Utrikesrapporteringen kan vara nog så stark och kritiserande. Men gäller det inrikes, då passar man sig noga för något som skulle kunna göra att man stöter sig med våra politiker. Det enda som orsakar krigsrubriker är vad som händer i dagens fantasilösa kopia av utländska dokusåpa/program, oavsett om det är idol, let's dance eller sämsta bilförare.

Ibland kan någon råka släppa en nyhet i misshugg, men det är sällan någon annan gör misstaget att haka på.

Ett antal tusen människor som protesterar på ett torg visade sig vara nog för att störta regimen i både tunisien och egypten, ett par tusen människor som protesterar utanför riksdagen i sverige kan inte ens få dem att låta bli att stifta en lag som bryter mot deklarationen om de mänskliga rättigheterna.

Varför? Jo för att man redan kommit överens med USA om att införa lagen. svt24 råkade plocka in denna nyhet, men det gjorde ingen annan.

Sedan hade vi ju det om telegrammen som visade att IPRED och de lagarna också var beställningsjobb från USA. Svt24 var igen framme med en artikel och så även Idg. Men att främmande makt kan beställa lagar var inte så pass intressant att media som helhet orkade bry sig.

Häromdagen när Signalspaningskommittén presenterade sitt betänkande och kom fram till att snabbfixen man i all hast kastat på FRA-lagen för att den i alla fall skulle se bättre ut inte fungerade, så var det inga större reaktioner i tidningarna, en liten TT-notis om saken som kom med i de flesta webupplagor, men knappast i några papperstidningar.

Listan kan fortsätta rätt länge.
En av mina "favoriter" är när SÄPO anses vara för inkompetenta för att kunna ställas till ansvar när de bryter mot grundlagen. Att inte känna till lagarna är normalt inte en förmildrande omständighet. Att vara inkompetent brukar vara en anledning att bli av med jobbet. så inte i det här fallet som faktiskt kom med hela tre minuter i TV, ett program en sändning en dag, ingen förutom metro som hakade på.

När skall media som rapporterar om demokratikampen i tunisien, egypten och iran vända blicken hemmåt och upptäcka demokratikampen på hemmaplan?

Media som skriver om internetcensur i Kina och att egypten stängde ner internet i ett desperat försök att hindra folk från att kommunicera och organisera protester. När skall de se att vi har samma typ av filter i Sverige idag och att Malmström försöker införa det över hela EU?

När skall vi få en media som bryr sig om vad som händer i Sverige och granskar vad våra politiker gör?

Mvh

/J-O

Tags: , , , , ,


Ett anspråkslöst förslag

Nej, jag tänkte inte föreslå att vi skall äta barn, det förslaget får Ask själv komma med när det passar henne, men jag har ett förslag till "lösning" av ett annat problem.

I Svd kan man läsa om läget i Iran, bland annat så är det en del hackerattacker mot regeringssiter. Eftersom Iran har ett Malmströmfilter, som via DNS skickar blockade sidor till en sida som ägs av det iranska Ministeriet för kultur och islamsk vägledning har jag en liten fundering.

Det finns faktiskt en tänkbar fördel, eller i alla fall en möjlighet att utnyttja ett filter av den sorten. En som iranierna kanske kan utnyttja och som jag hoppas att vi också utnyttjar när Malmström väl infört sin censur.

Om någon iransk hacker, eller t.ex. anonymous skulle göra ett litet snyggt hack av sidan som trafiken forwardas till. Kanske ersätta den med en elektronisk anslagstavla för oppositionen, eller meddelande om var nästa demonstration skall äga rum?

Mvh

/J-O

Tags: , , ,


PS, länk för er som inte fattade referensen mellan rubriken och första meningen.

Släpp kulturen fri

Varför gör man skillnad på böcker som är tryckta med bläck, tryckta med brailleskrift eller visas på en bildskärm?

Talböcker får man dessutom på många ställen enbart låna om man av "medicinska skäl" inte kan läsa vanliga böcker.

Ta bort dessa avgifter för biblioteken, de skall vara en service som tillhandahåller kultur till medborgarna. Leasingavtal och liknande som tillverkarna försöker lura på os skall vara olagliga. Köper jag en bok, skiva eller en film skall det vara upp till mig om jag lånar ut den till en kompis, de jag köpt min bok av skall inte ha ett öre betalt för den saken. Biblioteken gör samma sak och skall inte heller behöva betala avgifter för att de delar kultur med andra.

Tillgång till kultur skall inte bero på inkomst, biblioteken finns där för att se till att man kan få ta del av kultur och kunskap även om man inte själv har råd att köpa en bok eller har någon vän som råkar ha den i sin bokhylla.

Mvh

/J-O

Tags: , ,


En bild säger mer...

Från userfriendly:


Mvh

/J-O

Tags: ,


Tullar och frihandel

Det kan hända att jag är lite gammalmodig och inte riktigt hänger med i nyspråkets utveckling, men är det inte som så att tulltjänstemän och tullar har som huvudsyfte att se till att man får in pengar när varor importeras?

Då borde väl ett frihandelsavtal normalt också innebära att man tar bort alla tullar mellan de inblandade länderna som kommer överens om fri handel? Behovet av tullare borde alltså rent logiskt försvinna så småningom när alla världens länder skriver under frihandelsavtalet ACTA?

Eller jag just det ja, ACTA är nog det enda frihandelsavtalet någonsin som inte handlar om utbyte av varor eller tjänster, utan specificerar hur man skall straffa alla som inte ger konkurrensfördelar till amerikansk industri och skall få tullare världen över att på lösa grunder förstöra alla saker de tror kan vara kopior.

Och ja, jag vet att tullen även skall se till att det inte kommer in droger och saker i landet, men det är ju inte deras ursprungliga syfte utan en bieffekt av att då knark är förbjudet kan man inte lägga en straffskatt på införsel, alltså stoppar man det.

Det är bara när det gäller viktiga saker som film och musik som man kan lägga straffskatt på lagringsmedia för att "kompensera" industrin för kopiering, samtidigt som man förbjuder kopiering, tillåter DRM-teknik och inför ett övervakningssamhälle med enda syfte att stoppa informationsutbyte så att eventuell kopiering inte kan ske.

Varför skall en tullare överhuvudtaget bry sig om ifall en vara jag köpt i ett annat land är äkta eller ej.

Om jag behöver en klocka på semestern och inte vill slå igång mobilen utomlands på grund av hutlösa priser, då lär jag köpa en klocka. Köper jag en fejkrolex för en spottstyver på gatan i grekland, så inte fan tror jag den är äkta, och inte har rolex förlorat ett försäljningstillfälle. Skall då någon tullare på arlanda slå sönder min klocka när jag kommer till Sverige?

Tänk om jag köper en fejkrolex snordyrt i en butik i grekland? Skall jag då straffas två gånger? Först genom att bli lurad på en masssa pengar, och sedan när en tullare slår sönder den? Eller ännu värre, jag kanske köper en riktig rolex, och på vägen hem tittar tullaren på mig och tycker att "Någon som går klädd i T-shirt kan aldrig ha en äkta rolex" och så slår han sönder den likt förbannat.

Varför handlar numera allt om ett eller annat företags rätt att få betalt, eller artisternas rätt att få betalt eller att kultur måste löna sig, men aldrig om min rätt att få valuta för mina pengar.

Alltid en massa tjafs om upphovsrätt, men aldrig något om äganderätt. Om jag köper en fejkrolex så¨är det min förbannade fejkrolex och ingen annan har någon som helst jävla rätt att ha sönder den. Köper jag en skiva så skall det vara upp till mig om jag lyssnar på den i datorn, cd spelaren, dvd:n eller i bilen, eller för delen om jag grillar den. Skivbolagen skall skita i hur jag använder skivan jag köpt av dem, och nej jag går inte med på att det skulle vara någon jävla form av leasingavtal.

Mvh

/J-O

Malmström rädd

Cecilia Malmström är rädd att medlemsstaternas rätt att censurera och blocka fildelning och politiska motståndare, (på nyspråk kallat för barnporr), kan minskas om ett tillägg till hennes censur-direktiv går igenom.

Stackars Malmström behöver nog inte oroa sig, medialobbyn står säkert bakom henne och ser till att det delas ut massor av missledande flygblad till EU-parlamentarikerna inför omröstningen.

Mvh

/J-O

Tags: , ,

- - - -

Cecilia Malmström fears that the member states' ability to block filesharing and political opposition, (known as child pornography in newspeak), will be curbed if amendments to her censorship-directive will pass.

But poor Malmström hardly needs to worry, the lobbyists of the film and music industry are all behind her and will make sure that lots of misleading pamphlets will be handed out to all the MEPs before the vote.

Best regards

/J-O

Tags: , ,


Deportera Ask

Beatrice Ask vill att Sverige skall bli ett tryggare land att leva i. Om alla blir inlåsta i var sin cell, eller stannar hemma på kvällen när det är utegångsförbud så är vi väl jättetrygga?
    "Under de senaste åren har regeringen genomfört den mest omfattande satsningen på rättsväsendet i modern tid. Hela rättsväsendet har förstärkts, från polis och åklagare till domstolar och kriminalvård. Varje år har det tillförts miljardbelopp och Sverige har i dag fler poliser och åklagare än någonsin tidigare."
Det är inte omöjligt att mycket av denna satsning behövdes, men för min del hade jag hellre sett en satsning på rättssäkerheten.

De verkar väldigt stolta över en undersökning som sägs visa att tryggheten ökat, och att även fötroendet för rättsväsendet ökat, speciellt bland unga. För att citera "Doktor Dängroth", Jag är skeptisk.

Den undersökningen låter precis lika trovärdig som Medialobbyns rapporterade förluster på grund av piratkopieringen.

För att citera en av kommentarerna till artikeln "Trygg JA, förtroende för rättvisan och den hjälp som man är tänkt att få som drabbad NEJ."

Som det ser ut just nu så lär fötroendet för rättsväsendet inte återställas förrän: Tunisien och Egypten håller ju i och för sig på att försöka frigöra sig från sitt nuvarande rättsväsende, som fångar och torterar journalister, men kanske Iran kan ta emot Ask. De verkar ju trots allt ha samma åsikt om hur ett rättsväsende skall fungera.

Mvh

/J-O

Tags: , , ,


När storebror vet bäst

Döv nekades bli blodgivare, så lyder rubriken till en TT-notis. Enligt reglerna från socialstyrelsen så får man tydligen av sekretesskäl inte blanda in fler personer under den lilla intervjun som krävs för att bli blodgivare.

En normal människa skulle ju kunna tycka att det är upp till var och en att bestämma själv om man anser att det är ett integritetsintrång eller inte, och att om Johanna nu ville ha med sig en teckentolk så är det väl upp till henne att bestämma.

Sedan är det väl frågan exakt vilken sekretess man hänvisar till, det kan ju inte vara patientsekretess, för en blodgivare räknas väl inte som patient. Att man kommer att ställa frågor om sjukdomshistoria och sexualvanor är ju en sak, och PUL har ju lite idéer om hur man får registrera sådan information, men det finns nog inget skrivet i lagen om hur en sådan intervju får gå till.
Det lär som sagt vara någon typ av rutin eller policy där socialstyrelsen på eget bevåg (och utan lagstöd) gått ut och bestämt att man av "hänsyn" till den personliga integriteten inte tillåter tredje part att vara med under en sådan intervju.

Men det är trots allt ganska uppenbart att den personliga integriteten numera är något som medborgarna själv inte har något att säga till om.
  • Om Regeringen bestämmer att det inte är ett integritetsintrång att avlyssna och lagra medborgarnas information så är det så.
  • Om en EU-kommisionär tycker att det inte är ett integritetsintrång att skicka data om alla medborgares banktranskationer direkt till USA så är det så.
  • Om Socialstyrelsen tycker att det är intrång i den dövas integritet att ha med sig en teckentolk under ett samtal, så att man överhuvudtaget kan kommunicera med den andra parten, då är det så.
Medborgarna skall helt enkelt vara väldigt tacksamma att någon bestämmer åt dem när det är värt att hävda sin integritet.

Mvh

/J-O

Tags: , ,


Någon som blir förvånad

Personer som Försvarets radioanstalt (FRA) granskat har inte blivit informerade om detta.

Duh!

"Nyheten" om detta rapporterar Sveriges Radio Ekot. Tydligen finns det folk som överraskas av detta och alltså trott att FRA skulle följa den överenskommelse som regeringspartierna gjorde 2008, och inte gömma sig bakom sekretess.

Vem vet några mandatperioder till så kanske media börjar utveckla lite skepsis och börjar med riktig nyhetsrapportering även under valår. Under förutsättning att vi fortfarande har någon form av pressfrihet och allmänna val om ytterligare några mandatperioder.

Mvh

/J-O

Tags: ,


75 Lagförslag och händelser

För tredje året i följd redogör Datainspektionen för lagar, lagförslag, beslut och andra händelser som påverkade den personliga integriteten under det gångna året.

Hur påverkas den personliga integriteten inte bara av ett visst lagförslag utan av alla lagar och föreslagna lagar tillsammans?

Vilket blir det samlade trycket mot den personliga integriteten när man väger samman alla stora myndighetsregister och hur dessa utbyter information?

Hur mycket mindre blir den fredade zon vi alla har rätt till när nya tekniker används för att övervaka oss på allt fler sätt?

Hämta rapporten i pdf-format här.

Mvh

/J-O

Tags: , ,


Meddelarfrihet

I sundsvalls tidning finns det idag två stycken intressanta artiklar som berör meddelarskyddet.

Den fösta handlar om en lärare som avskedats på grund av att han gick ut i tidningarna och avslöjade missförhållanden hos sin arbetsgivare. Detta efter att inte ha fått något gehör internt.

Den andra handlar om att Sundsvalls kommun inte upplyser sina anställda om den meddelarfrihet de har som offentliganställda.

En del myndigheter har ju inte heller tagit så hårt på det där med förbud att efterforska källa, så när nu FRA-lagen och det hägrande datalagringsdirektivet effektivt gör slut på meddelarskyddets och källskyddets sista dödsryckningar är det inte alls förvånande att folk undviker att utnyttja sin lagstadgade rätt.

Självcensur är nog den mest effektiva varianten av censur och när man vet om att man får sparken om man utnyttjar sin rätt, då gör man det helt enkelt inte. För lagstadgade rättigheter spelar enbart roll om rättsväsendet bryr sig om lagen.

Mvh

/J-O

Tags: , ,


Nytt vaccin

Engelska forskare påstår sig ha lyckats framställa ett vaccin som fungerar mot all känd influensa.
Teorin låter vettig och jag är böjd att tro på detta som ett framtida mirakelmedel.

Dock lär ett universellt vaccin förstöra marknaden för de företag som idag lever gott på att låta WHO deklarera en pandemi när man lite snabbt vill kränga lite narkolepsiframkallande försöksvaccin för att få råd med skumpa.

Jag sätter en tia på att en samlad läkemedelslobby kommer att försöka förbjuda vaccin som bygger på interna proteiner från virus till förmån från de vanliga vaccinerna som tar delar av höljet.

Någon som sätter emot?

Svartmålning av forskarna och förbud mot metoden är vad jag förutspår, alternativt några snabba patent för att hindra att det någonsin används kommerciellt.

Mvh

/J-O

Tags: , ,


En lite annorlunda mätare

Här kan man läsa om en lite oväntad mätare över Egyptens internettillgång.

Symantec håller kontinuerlig koll på andelen spam på internet, uppdelat på tid och regioner, så där man man se precis när nätet försvann i olika delar av egypten och huruvida nätet har kommit tillbaka eller ej.

Mvh

/J-O

Tags: , ,


Hur många

Hur många nollor är det i en kvadriljon?

24, lika många som i regeringen.

Mvh

/J-O

Med sådana vänner...

Behöver Internet inga fiender.

Hittade via facebook en debattartikel i expressen.

Den hade en väldigt fin rubrik. "Gör internet till en mänsklig rättighet". Detta sträcker sig väl lite längre än min normala ståndpunkt, att internet-tillgång i Sverige skall ingå i en minimal basstandard så att även folk som lever på socialbidrag skall få internetkoppling betald.

Men likväl läste jag artikeln i gott hopp om lite positiv läsning. Det fanns det också, det stod en del om hur viktigt nätet varit för t.ex. händelserna i Egypten. Tyvärr så  satte jag kaffet i halsen när skribenten skrev att "Sverige har profilerat sig som en förkämpe för yttrandefrihet och pressfrihet internationellt, inte minst inom ramen för EU-samarbetet." Den svenska regeringen uppmanades också att använda sitt inflytande inom EU och FN för att ge ett ökat skydd åt internet, och så lite hänvisningar till Artikel 19 i FNs resolution om de mäsnkliga rättigheterna.

Artikelförfattaren har nog suttit i tibetanskt kloster utan 3G täckning de senaste 2 mandatperioderna.

Låt oss ta en titt på ovan nämnda FN-resolution, speciellt kan vi titta på artiklarna 12 och 19.

12: "Ingen får utsättas för godtyckligt ingripande i fråga om privatliv, familj, hem eller korrespondens och inte heller för angrepp på sin heder eller sitt anseende. Var och en har rätt till lagens skydd mot sådana ingripanden och angrepp."

19: "Var och en har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet att utan ingripande hysa åsikter samt söka, ta emot och sprida information och idéer med hjälp av alla uttrycksmedel och oberoende av gränser."

FRA-lagen där all vår internettrafik skall avlyssnas, automatbehandlas och lagras, så att man kan bygga sociogram över vilka vi umgås och kommunicerar med eller byta informationen med andra länder. Den skulle jag tycka är ett ganska klart ingrepp som strider mot båda dessa artiklar.

Även datalagringsdirektivet strider mot dessa, redan i sin nuvarande form. Om den senast föreslagna varianten med tvång om lagring av sökningar går igenom så bryter den dessutom ytterligare en gång mot  artikel 19.

Tillsammans slår dessutom dessa två ut meddelarskyddet och källskyddet om man inte tipsar tidningarna via brevduva. Jag vet inte om jag tycker det rimmar särskillt bra med den pressfrihet och yttrandefrihet som det hänvisas till.

Det senaste två mandatperioderna har inte ett enda beslut gällande internet tagits som inte varit ämnat att begränsa, avlyssna och eller filtrera det. Mediaindustrin beställer lagar och får dem levererade på silverfat, och budbärarimmuniteten för internetoperatörerna är snart ett minne blott.

Att regeringen skulle använda sitt inflytande i EU till att åstadkomma något av godo låter väldigt naivt, se bara på Malmströms framfart därnere. Mer filtrering åt folket och ge bort information om våra banktransaktioner till USA.

Om Sverige och den svenska regeringen profilerat sig som förkämpar undrar jag hur en rabiat motståndare ser ut.

Mvh

/J-O

Tags: , , , ,


Bra tillfälle sluta köpa intel

Idag ser jag på IDG att Intel drar tillbaka en felaktig komponent. Detta skall tydligen komma att orsaka stora problem för den svenska PC-branschen.

Då den felaktiga komponenten är "styrkretsen Cougar Point, som används i alla moderkort med stöd för bolagets nya processorer" tycker jag detta snarare är någonting positivt. Alla som bekymrar sig för IT-säkerhet borde göra allt för att undvika att köpa in datorer som använder sig av Intels nya processorer.

När IDG i September kom med nyheten att Intel planerade att sälja processorer som var strypta att gå på lägre kapacitet, för att sedan kunna aktiveras med licenser, så skrev jag om de säkerhetsmässiga implikationerna av detta. Virus som kan deaktivera delar av processorn o.s.v.

Igår såg jag ett inlägg om att Intel lägger in "stöldskydd" i sin nya modell. Det ser väl ut som en bra idé på papperet, men ur säkerhetssynpunkt blir det ju uppåt väggarna fel.

Det är ju informationen man vill skydda, inte cpu:n. Byt cpu och datorn fungerar, eller bara ta ur disken och läs den i en annan dator.

Någon som kan tänka sig ett virus som verkligen gör datorn helt obrukbar? CPU:n permanent avstängd så ominstallation är bara att glömma?

"The processor can be disabled even if the computer has no Internet connection or isn't even turned on, over a 3G Network" Ett flygplan med en rasiosändare ombord skulle snabbt kunna stänga av datorer i ett ganska stort område.

Visst, på papperet är det säkert så att denna funktion måste vara "påslagen" av användaren. Men det finns så många exempel på när Amerikanska (och för den delen kinesiska) myndigheter tvingat företag att lägga in bakdörrar i sina produkter. Redan nu vill de tvinga alla som tillverkar kommunikationsutrustning att lägga in bakdörrar.

Tror någon på allvar att de kommer att kunna hålla fingrarna i styr från att ge sig själva ett så underbart vapen i händelse av ett cyberkrig? Stäng av motståndarsidans datorer, eller stäng av datorn för din politiska motståndare. Lite mer effektivt och "kirurgiskt" än egyptens "stänga av hela internet".

Mvh

/J-O

Tags: , ,


Något att tänka på

OECD har räknat ut kostnaden för den nedsläckning av internet som gjordes i Egypten. Drygt en halv miljard kostade det att ha nätet avstängt några dagar. Då har man bara sett på det kortsiktiga intäktsbortfallet för operatörerna och inte på förlorat förtroende hos utländska företag.

Något att tänka på för internetfientliga Malmström och company.

Mvh

/J-O



Egypten: Vår generations fel

Numera har jag CNN på mer eller mindre hela tiden. Detta då det, trots att människor just nu blir skadade, faktiskt är trevligt att se länder som är på väg mot mer demokratiska samhällen, till skillnad mot Sverige och EU där våra demokratiska rättigheter snabbt monteras ned.

Aldeles nyss var det en intervju med en egyptisk kvinna vars 19-årige som var ute och protesterade. Det hon sade var (översatt från engelska), "Det är min generations fel. Vi bytte bort vår yttrandefrihet för att få lite stabilitet och säkerhet, nu måste våra barn kämpa för att återfå det vi gav bort."

Befolkningen i Tunisien, Egypten och antagligen snart Jemen kämpar för att få de demokratiska rättigheter som vi i Sverige tar för givna. Hur det går får vi se, mycket beror på vem som får makten efteråt och om omvärlden lyckas hjälpa dem på ett positivt sätt. Revolutionen i Iran var en gång något positivt, tyvärr blev det inte bättre efteråt.

Men vi borde hur som helst inte ta sådant som åsiktsfrihet, yttrandefrihet eller ens rösträtt för givna.
  • Det är bara 90 år sedan vi fick allmän rösträtt. (1921)
  • Det är 60 år sedan vi fick religionsfrihet. (1951)
  • Regeringsformen som fråntog kungen makten och istället sade "All offentlig makt i Sverige utgår från folket" är bara 37 år gammal. (1974)
  • Skall vi titta på europa så är det bara 22 år sedan berlinmuren föll. (1989)
Det är inte särskillt lång tid, även om folk hela tiden verkar glömma bort hur det såg ut bara för 30 år sedan.

Hitler kom till makten på demokratisk väg 1933. Inom en månad efter det valet lyckades han, då han med sina samarbetspartier hade absolut majoritet, få till den så kallade Fullmaktslagen som gav regeringen lagstiftande makt i 4 år. D.v.s parlamentet blev maktlöst.

Även i Sverige har vi ju fått sett lite bakvända saker de senaste åren, då regeringen talat om för riksdagen hur den skall rösta, och riksdagsledamöter som mobbats och tvingats att rösta mot sin övertygelse. Men det kanske är bäst för alla om debatten lägger sig?

Trots allt har vi ju fortfarande riksdagen som lagstiftare i Sverige och inte regeringen, även om nu riksdagen röstar som regeringen säger och regeringen ignorerar lagrådet och andra tråkmånsar som i remissförfaranden har den dåliga smaken att påpeka brister och fel. Men om man tittar på historien så är det lätt att hitta exempel på att när det väl går åt fel håll så kan det gå riktigt fort.

De senaste två mandatperioderna har vi fått se ett skifte på hur man ser på rättssäkerheten och integriteten.

Avlyssning brukade vara förbehållet fall där det fanns allvarliga brottsmisstankar, men detta ändrades så att polisens rätt att avlyssna, filma och använda "överskottsinformation" blev i stort sett obegränsad, och detta oavsett om det finns någon misstanke eller ej. Detta var illa, men trots allt gällde det ju att polisen av någon anledning var nyfiken på en persons förehavanden. Men med FRA-lagen och datalagringsdirektivet är tanken att alla skall avlyssnas hela tiden, för att det kan "vara bra att ha".

Allt detta skylldes på några imaginära terrorister. När vi nu på grund av regeringen Reinfeldts smygmedlemsskap i NATO faktiskt lyckades få en självmordsbombare att spränga sig själv i världens mest misslyckade attentat så finns det knappast några gränser för de åtgärder som kan komma att införas. Sossarna hoppade ju omedelbart i säng med regeringen och tog bort de sista resterna av de ändringar man fått in i FRA-lagen, så att SÄPO nu skall få beställa spaning av FRA.

Tanken med detta är tydligen att hade man signalspanat kanske man hittat den här killen tidigare. Knappast troligt med tanke på att han själv mailade dem och talade om det, fast de inte brydde sig om att läsa mailet. Så om de inte hittar en terrorist genom att läsa mail han skickar direkt till dem, varför skulle de hitta något genom att snoka i medborgarnas privata korrespondens?

Med lite tur får vi gå till valurnorna igen 2014, gör då inte misstaget att rösta på något annat än piratpartiet, för då riskerar det att bli ett misstag som dina barn eller barnbarn får försöka åtgärda om 30 år.

Den nya grundlagen som togs ifjol tog förresten bort förbudet att använda svensk trupp mot svenska medborgare i Sverige, något som infördes efter händelserna i ådalen 1931, men det är ju så länge sedan det hände så sånt skydd behöver vi knappast ha kvar i lagarna, eller hur?

Mvh

/J-O

Tags: , , , ,


RSS 2.0