Med sådana vänner...

Behöver Internet inga fiender.

Hittade via facebook en debattartikel i expressen.

Den hade en väldigt fin rubrik. "Gör internet till en mänsklig rättighet". Detta sträcker sig väl lite längre än min normala ståndpunkt, att internet-tillgång i Sverige skall ingå i en minimal basstandard så att även folk som lever på socialbidrag skall få internetkoppling betald.

Men likväl läste jag artikeln i gott hopp om lite positiv läsning. Det fanns det också, det stod en del om hur viktigt nätet varit för t.ex. händelserna i Egypten. Tyvärr så  satte jag kaffet i halsen när skribenten skrev att "Sverige har profilerat sig som en förkämpe för yttrandefrihet och pressfrihet internationellt, inte minst inom ramen för EU-samarbetet." Den svenska regeringen uppmanades också att använda sitt inflytande inom EU och FN för att ge ett ökat skydd åt internet, och så lite hänvisningar till Artikel 19 i FNs resolution om de mäsnkliga rättigheterna.

Artikelförfattaren har nog suttit i tibetanskt kloster utan 3G täckning de senaste 2 mandatperioderna.

Låt oss ta en titt på ovan nämnda FN-resolution, speciellt kan vi titta på artiklarna 12 och 19.

12: "Ingen får utsättas för godtyckligt ingripande i fråga om privatliv, familj, hem eller korrespondens och inte heller för angrepp på sin heder eller sitt anseende. Var och en har rätt till lagens skydd mot sådana ingripanden och angrepp."

19: "Var och en har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet att utan ingripande hysa åsikter samt söka, ta emot och sprida information och idéer med hjälp av alla uttrycksmedel och oberoende av gränser."

FRA-lagen där all vår internettrafik skall avlyssnas, automatbehandlas och lagras, så att man kan bygga sociogram över vilka vi umgås och kommunicerar med eller byta informationen med andra länder. Den skulle jag tycka är ett ganska klart ingrepp som strider mot båda dessa artiklar.

Även datalagringsdirektivet strider mot dessa, redan i sin nuvarande form. Om den senast föreslagna varianten med tvång om lagring av sökningar går igenom så bryter den dessutom ytterligare en gång mot  artikel 19.

Tillsammans slår dessutom dessa två ut meddelarskyddet och källskyddet om man inte tipsar tidningarna via brevduva. Jag vet inte om jag tycker det rimmar särskillt bra med den pressfrihet och yttrandefrihet som det hänvisas till.

Det senaste två mandatperioderna har inte ett enda beslut gällande internet tagits som inte varit ämnat att begränsa, avlyssna och eller filtrera det. Mediaindustrin beställer lagar och får dem levererade på silverfat, och budbärarimmuniteten för internetoperatörerna är snart ett minne blott.

Att regeringen skulle använda sitt inflytande i EU till att åstadkomma något av godo låter väldigt naivt, se bara på Malmströms framfart därnere. Mer filtrering åt folket och ge bort information om våra banktransaktioner till USA.

Om Sverige och den svenska regeringen profilerat sig som förkämpar undrar jag hur en rabiat motståndare ser ut.

Mvh

/J-O

Tags: , , , ,


Kommentarer
Postat av: Christer

Instämmer helt och fullt! Expressens artikelförfattare verkar inte leva i samma Sverige som vi andra...

2011-02-06 @ 17:01:22
URL: http://ursinnig.janssons.org

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0