Svensk mediebevakning, ett svart hål

Gör den tredje statsmakten sitt jobb? Knappast någon annan än Reinfeldt och hans uppdragsgivare på amerikanska ambassaden kan normalt vara nöjda med den svenska mediebevakningen.

Att integritetsfrågor inte kom upp i valrörelsen har jag en viss förståelse för. Trots allt ägs varenda tidning av endera blocket och SVT:s styrelse är, trots alla fina floskler om oberoende, politiskt tillsatt. Men mellan valen skulle man ju kunna förvänta sig i alla fall ett minimalt intresse för att granska vad som händer i bananmonarkin Sverige.

Utrikesrapporteringen kan vara nog så stark och kritiserande. Men gäller det inrikes, då passar man sig noga för något som skulle kunna göra att man stöter sig med våra politiker. Det enda som orsakar krigsrubriker är vad som händer i dagens fantasilösa kopia av utländska dokusåpa/program, oavsett om det är idol, let's dance eller sämsta bilförare.

Ibland kan någon råka släppa en nyhet i misshugg, men det är sällan någon annan gör misstaget att haka på.

Ett antal tusen människor som protesterar på ett torg visade sig vara nog för att störta regimen i både tunisien och egypten, ett par tusen människor som protesterar utanför riksdagen i sverige kan inte ens få dem att låta bli att stifta en lag som bryter mot deklarationen om de mänskliga rättigheterna.

Varför? Jo för att man redan kommit överens med USA om att införa lagen. svt24 råkade plocka in denna nyhet, men det gjorde ingen annan.

Sedan hade vi ju det om telegrammen som visade att IPRED och de lagarna också var beställningsjobb från USA. Svt24 var igen framme med en artikel och så även Idg. Men att främmande makt kan beställa lagar var inte så pass intressant att media som helhet orkade bry sig.

Häromdagen när Signalspaningskommittén presenterade sitt betänkande och kom fram till att snabbfixen man i all hast kastat på FRA-lagen för att den i alla fall skulle se bättre ut inte fungerade, så var det inga större reaktioner i tidningarna, en liten TT-notis om saken som kom med i de flesta webupplagor, men knappast i några papperstidningar.

Listan kan fortsätta rätt länge.
En av mina "favoriter" är när SÄPO anses vara för inkompetenta för att kunna ställas till ansvar när de bryter mot grundlagen. Att inte känna till lagarna är normalt inte en förmildrande omständighet. Att vara inkompetent brukar vara en anledning att bli av med jobbet. så inte i det här fallet som faktiskt kom med hela tre minuter i TV, ett program en sändning en dag, ingen förutom metro som hakade på.

När skall media som rapporterar om demokratikampen i tunisien, egypten och iran vända blicken hemmåt och upptäcka demokratikampen på hemmaplan?

Media som skriver om internetcensur i Kina och att egypten stängde ner internet i ett desperat försök att hindra folk från att kommunicera och organisera protester. När skall de se att vi har samma typ av filter i Sverige idag och att Malmström försöker införa det över hela EU?

När skall vi få en media som bryr sig om vad som händer i Sverige och granskar vad våra politiker gör?

Mvh

/J-O

Tags: , , , , ,


Kommentarer
Postat av: Christer

Hmm... kanske den dag trollen säger "Nämen vet du vad, jag har ju haft FEL hela tiden!" ;-)=Skämt åsido, det är nog en hel del prestige som ska sväljas först. Det kan nog ta ett tag.

2011-02-15 @ 20:59:10
URL: http://ursinnig.janssons.org
Postat av: Dennis Nilsson

Tja, av detta "kan" vi dra slutssatsen att våra media spelar i samma klass som medierna i Vitryssland och Nordkorea!?En intressant jämförelse att göra är att jämföra vilka som sitter i ledningarna och styrelserna i våra mediaföretag, coh vilka som sitter i våra riksdag, och sedan jämföra detta med i vilka gemensamma styrelser i olika företag/stiftelser/föreningen bäggedera sitter i.

2011-02-15 @ 21:02:24
URL: http://dennisstartrek.blip.tv
Postat av: Saga Bolund

Vad intressant din blogg är. kommer definitivt läsa din blogg igen! :p Ha en kul helg =P

2011-02-22 @ 14:41:06
URL: http://jade.se/paketresor

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0