Bra tillfälle sluta köpa intel

Idag ser jag på IDG att Intel drar tillbaka en felaktig komponent. Detta skall tydligen komma att orsaka stora problem för den svenska PC-branschen.

Då den felaktiga komponenten är "styrkretsen Cougar Point, som används i alla moderkort med stöd för bolagets nya processorer" tycker jag detta snarare är någonting positivt. Alla som bekymrar sig för IT-säkerhet borde göra allt för att undvika att köpa in datorer som använder sig av Intels nya processorer.

När IDG i September kom med nyheten att Intel planerade att sälja processorer som var strypta att gå på lägre kapacitet, för att sedan kunna aktiveras med licenser, så skrev jag om de säkerhetsmässiga implikationerna av detta. Virus som kan deaktivera delar av processorn o.s.v.

Igår såg jag ett inlägg om att Intel lägger in "stöldskydd" i sin nya modell. Det ser väl ut som en bra idé på papperet, men ur säkerhetssynpunkt blir det ju uppåt väggarna fel.

Det är ju informationen man vill skydda, inte cpu:n. Byt cpu och datorn fungerar, eller bara ta ur disken och läs den i en annan dator.

Någon som kan tänka sig ett virus som verkligen gör datorn helt obrukbar? CPU:n permanent avstängd så ominstallation är bara att glömma?

"The processor can be disabled even if the computer has no Internet connection or isn't even turned on, over a 3G Network" Ett flygplan med en rasiosändare ombord skulle snabbt kunna stänga av datorer i ett ganska stort område.

Visst, på papperet är det säkert så att denna funktion måste vara "påslagen" av användaren. Men det finns så många exempel på när Amerikanska (och för den delen kinesiska) myndigheter tvingat företag att lägga in bakdörrar i sina produkter. Redan nu vill de tvinga alla som tillverkar kommunikationsutrustning att lägga in bakdörrar.

Tror någon på allvar att de kommer att kunna hålla fingrarna i styr från att ge sig själva ett så underbart vapen i händelse av ett cyberkrig? Stäng av motståndarsidans datorer, eller stäng av datorn för din politiska motståndare. Lite mer effektivt och "kirurgiskt" än egyptens "stänga av hela internet".

Mvh

/J-O

Tags: , ,


Kommentarer
Postat av: PMyran

Har inte köpt Intel på länge sedan Microsoft och Intel (på VD-nivå!) diskuterade en unik ID-sträng i varje processor för ett antal år sedan. Tycker det visar ganska bra vilka typer det är som får för mycket utrymme på de bolagen och detta du skriver om går ju väl i linje med de gamla tankegångarna så jag är tyvärr inte förvånad...

2011-02-04 @ 09:31:40
Postat av: Johan

Intels nya chipsetserie även kalla Sandy Bridge har förvisso de funktioner du nämner. Men det måste aktiveras i BIOS för att det skall vara exekverbart, och på de nya moderkorten har jag inte lyckats hitta funktionerna alls.För övrigt har jag (som IT konsult) extremt svårt att se hur intel skall kunna få in gömda 3g modem i moderkortet som kan fixa detta, utan att det märks i priserna, och med separat strömfunktion. Men visst, nu var det snack om DRM skydd i hårdvaran också så allt kan hända.Det är dock att ropa varg angående Intels "killswitch", iaf för tillfället.

2011-02-04 @ 23:36:14

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0