Solstorm igen

Svd skriver att det är en "Solstorm på väg mot jorden".

Om man ignorerar det faktum att snarare är strålning och laddade partiklar som slungats ut av stormen som är på väg mot oss och inte själva stormen, så riskerar det att vara en rätt dålig nyhet.

Sist det var en kraftig sådan händelse var det stora störningar även på kraftnäten. Med tanke på att det snittar på runt -20 här nu och skall göra åtminstone närmaste veckan så känns omfattande strömavbrott som en dålig idé(tm).

Kanske dags att kolla vedförråd och bunkra värmeljus?

Mvh

/J-O

Kommentarer
Postat av: Dennis Nilsson

För ca 140 år, 1859 sedan ägde den hitintills största solstormen, känd som "Solar Superstorm".Lär mer här:

http://en.wikipedia.org/wiki/Solar_storm_of_1859Det var i elektricitetens barndom. Det enda elektriska som fanns då var telegrafen, som slogs ut, och slutade att fungera. En del telegrafer fungerade ändå av sig själva, även när batterimatningen kopplats bort för att skydda telegrafen.Skulle motsvarande solstorm äga rum idag, så kan det mesta av vår elektronik brännas sönder.Väldigt få, om inga av våra elektroniska kommunikationer kommer att fungera.För kommunikation till allmänheten världen över så skulle det därför vara en bra idé att bibehålla AM-sändarna, i ex-vis Sverige. Både sändare och mottagare kan byggas med enkel teknik.

2011-02-17 @ 17:02:44
URL: http://dennisstartrek.blip.tv

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0