När storebror vet bäst

Döv nekades bli blodgivare, så lyder rubriken till en TT-notis. Enligt reglerna från socialstyrelsen så får man tydligen av sekretesskäl inte blanda in fler personer under den lilla intervjun som krävs för att bli blodgivare.

En normal människa skulle ju kunna tycka att det är upp till var och en att bestämma själv om man anser att det är ett integritetsintrång eller inte, och att om Johanna nu ville ha med sig en teckentolk så är det väl upp till henne att bestämma.

Sedan är det väl frågan exakt vilken sekretess man hänvisar till, det kan ju inte vara patientsekretess, för en blodgivare räknas väl inte som patient. Att man kommer att ställa frågor om sjukdomshistoria och sexualvanor är ju en sak, och PUL har ju lite idéer om hur man får registrera sådan information, men det finns nog inget skrivet i lagen om hur en sådan intervju får gå till.
Det lär som sagt vara någon typ av rutin eller policy där socialstyrelsen på eget bevåg (och utan lagstöd) gått ut och bestämt att man av "hänsyn" till den personliga integriteten inte tillåter tredje part att vara med under en sådan intervju.

Men det är trots allt ganska uppenbart att den personliga integriteten numera är något som medborgarna själv inte har något att säga till om.
  • Om Regeringen bestämmer att det inte är ett integritetsintrång att avlyssna och lagra medborgarnas information så är det så.
  • Om en EU-kommisionär tycker att det inte är ett integritetsintrång att skicka data om alla medborgares banktranskationer direkt till USA så är det så.
  • Om Socialstyrelsen tycker att det är intrång i den dövas integritet att ha med sig en teckentolk under ett samtal, så att man överhuvudtaget kan kommunicera med den andra parten, då är det så.
Medborgarna skall helt enkelt vara väldigt tacksamma att någon bestämmer åt dem när det är värt att hävda sin integritet.

Mvh

/J-O

Tags: , ,


Kommentarer
Postat av: Otyg

Ganska märkligt resonemang ja, särskilt om man tänker på att tolkning förekommer inom övrig vårdverksamhet. Så att kunna plocka in en tolk borde inte vara några problem (i alla fall inte ur sekretessynpunkten), förutsatt att tolken lyder under samma tystnadsplikt som övrig personal gör.

2011-02-09 @ 13:40:05
Postat av: Jan-Olof Flink

@OtygJa precis, får hon inte ha en tolk när hon går till doktorn heller? Har döva inte rätt till sjukvård?Det är väl dessutom rätt många som inte pratar svenska som väl (förhoppningsvis) får tolkhjälp när de besöker vården.

2011-02-09 @ 13:51:50
URL: http://futuriteter.blogg.se/
Postat av: Tira

Det "lustiga" är dessutom att det inte sker en intervju, man får fylla i ett formulär och underteckna med sitt fingeravtryck. Och innan det systemet kom så fick man helt öppet svara på frågorna. Så alla som var i lokalen och någorlunda intresserade kunde lyssna..

2011-02-10 @ 12:31:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0