Ordlista för nyspråk?

När jag i DN:s nätupplaga hittade en rubrik som handlade om "årets nyord" vandrade tankarna direkt till Carl Bildt och Cecilia Malmström, som under året använt mycket nyspråk för att dölja införandet av övervakningsstat och censur av internet.

Det hjälper ju inte hur mycket man kallar det "Friheten på nätet måste försvaras", när man egentligen menar att man måste kontrollera flödet av information. "En konsekvens av globaliseringen är att det i många sammanhang har blivit lika viktigt att kontrollera flöden som territorier. Det kan gälla kapitalflöden lika väl som flöden av människor – migration och trafficking – eller illegal handel med vapen och knark. Och det gäller i växande utsträckning också det enorma informationsflödet via olika slag av elektroniska nätverk."

I just det här fallet visade det sig dock vara en lista över ord som är nya eller ökat i användning under året. Så falskt alarm... Det dröjer antagligen till slutet av mandatperioden innan vi har en orweillansk nyordslista med de numera tillåtna orden.

Mvh

/J-O

Tags: , , ,

För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisas

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0