Beräknat marknadsvärde

Christian Engström skrev häromdagen om ACTA och citerade vad han sagt i EUparlamentet gällande detta. En intressant del var ju att kommissionen ertappades med att ljuga i ett svar på en skriven fråga.

Det jag reagerade lite på var att ha i sitt anförande tog upp om det var rimligt att en hårddisk med nedladdad musik av upphovsrättslobbyn skulle beräknas till det höga pris det gör.

Min första reaktion var att det inte direkt hade i sammanhanget att göra, politiker i EU lär inte bry sig om det påhittade marknadsvärdet på något är tjugo tusen eller en halv miljon. Det är möjligt att det trots allt behövdes, jag vet ju inte vad andra talare sagt före honom.

Hur som helst fick det mig att fundera lite.

Trots att min grundförutsättning är att det egentligen är ovesäntligt om böter som delas ut baseras på x antal tusen eller x antal miljoner i påhittade förluster. Lösningen är inte att minska någon straffsats utan att se till att det inte är olagligt överhuvudtaget.

Tyvärr har ju upphovsrättslobbyn varit barn i huset hos våra politiker så länge att det knappast lär hända, så trots allt kanske det är den sidan man får börja med att angripa.

I nuläget så hävdar ju upphovsrättslobbyns representanter att en nedladdad låt motsvarar en missad försäljning, medan det i själva verket är att jämföra med att provlyssna på en skiva i en butik innan man köper den. Nedladdningen leder ju som alla vet (även skivindustrin) i själva verket till ökad försäljning.

Men låt oss för skojs skulle låtsas som att de har rätt.
Låt oss utgå från att varenda låt som ligger och skräpar på hårddiskarna faktiskt motsvarar en missad försäljning som industrin borde få betalt för och istället räkna lite på marknadsvärdet.

Idag bygger de sina skadeståndskrav på förutsättningen att  denna missade försäljning består i att personen ifråga låtit bli att köpa en plastbit som tillverkats i ett land, fraktats till ett annat, och sedan lagerhållits för att till slut skickas ut till någon affär där den fått värma en hylla i något halvår. Kostnaden för allt detta samt att alla mellanhänder vill ha en bit av kakan vill de ha ersättning för.

Detta pris sätter de efter vad senaste nya plattan kostar, oavsett om låtarna är 20+ år och numera hittas i ICA:s 10-kronorslådor.

Men är det jämförbart?
Idag finns det tjänster för att från sin dator eller mobiltelefon hämta ner och lyssna på musik över internet. Är det inte dessa tjänster man bör jämföra med?

Låt oss räkna på en person som har en extern 1 TB hårddisk med musik i mp3-format. Jag skulle anse detta rätt extremt, så vi pratar om någon som har en tämligen ordentlig samling.

1 TB musik borde om vi räknar på 10 Meg per låt, vara drygt hundratusen låtar, inte helt oansenligt.

Om jag skulle vara av den typen som inte klarar av att ha det tyst, och valde att ha spotify gående dygnet runt, så räknar vi på att en låt i medeltal är 4 minuter lång. då lyssnar jag på 360 låtar per dygn. Det skulle då ta 277 dagar att lyssna igenom hundratusen låtar. Om man då räknar med att man faktiskt inte lyssnar på musik varje minut av dygnet och ibland är på ställen som saknar internettäckning, så kanske ett år istället vore en lämplig siffra..

Så jag skulle säga att marknadsvärdet på 1 TB MP3:or motsvarar en årsprenumeration på spotify. En snabb googling säger att detta i dagsläget är 1188 kronor.
    "Just nu får du Spotify Premium i ett år utan extra kostnad (värde 1 188 kr) när du tecknar Telia Mobil Flex, Telia Max 25 med Mobilsurf eller Mobilsurf Extra,"
Det är något som jag tycker en försvarsadvokat skall ta med sig in i rättssalen vid en fildelningsrättegång, för detta är den maximala förlust kärandesidan borde kunna hävda.

Mvh

/J-O

Tags: , ,

För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisas

Kommentarer
Postat av: gaqzi

Ouch, ja, då borde dom börja svettas ordentligt om politikerna skulle börja se på det på det sättet.

2011-12-23 @ 12:51:35
URL: http://sanitarium.se/
Postat av: Jan-Olof Flink

Det är framförallt i domstol resonemanget skall föras.



Kan man få dem att döma ut ersättningen på dessa grunder faller alla utpressningsmail som lobbyn börjat med.

2011-12-23 @ 13:05:24
URL: http://futuriteter.blogg.se/
Postat av: Fildelning

Intressant beräkning

2011-12-23 @ 20:07:59
URL: http://fildelning.se
Postat av: Anders Andersson

Det är nog omöjligt att föra ett logiskt resonemang om vad som är "rimligt" när man har så differentierade målgrupper. Christian hade denna gång sitt parlamentsutskott (och kommissionen) som sina primära målgrupper, men eftersom anförandena spelas in och återges i protokollen kommer de (förhoppningsvis) många andra till del. Därför kan nog en del av oss tycka att de anförda argumenten faller en smula "besides the point"; de är helt enkelt inte valda med tanke på oss.



Jag har måhända en något konservativ syn på upphovsrätt, och den fråga jag tycker Christian belyser bäst här är inte den om ersättningsanspråkets <EM>storlek</EM>, utan den om själva <EM>grunden</EM> för att alls <EM>kräva</EM> någon ersättning.



Upphovsrätten har i praktiken <EM>alltid</EM> medgivit viss kopiering för "enskilt" eller "privat" bruk, och detta <EM>trots</EM> att sagda kopiering mycket väl kan ha resulterat i "minskad försäljning", helt enkelt därför att man inte har ansett det rimligt att kräva enskilda icke-konsumenter på kompensation för denna icke-intäkt. Upphovsrätten har varit en fråga mellan de kommersiella distributörerna inbördes, inte en fråga mellan distributörerna och deras (potentiella) kunder.



Att en privatperson konstateras ha ett antal kopior av verk han själv inte betalat för är i sig inget tecken på att något upphovsrättsintrång har skett, och då spelar antalet kopior eller verk eller den uteblivna försäljningen ingen roll för det legitima ersättningskravet, som är noll.



Det är allvarligt om man i ACTA slarvar förbi kriterierna på intrång och går direkt på innehavet av oauktoriserade exemplar som ersättningsgrundande. Christian illustrerar innebörden i detta med ett konkret exempel, och frågar retoriskt: Är detta rimligt? Och då gäller frågan inte <EM>hur stor</EM> ersättning som är rimlig, utan <EM>huruvida</EM> någon ersättning alls är motiverad.

2011-12-25 @ 11:41:00
URL: http://www.pdcs.org/andersa/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0