Du måste vara frisk för att orka vara sjuk
Inte bara ifrågasätter de den grundläggande rätten, de vill även ha sina kränkande papper ifyllda av honom. Så han måste skriva ner precis allt han behöver hjälp med och hur mycket tid det tar.
Tänk dig själv om du inte kunde göra nåt alls utan hjälp, och du blir ombedd "Var god detaljplanera alla dina aktiviteter för resten av året och fyll i här. Specificera allt du tänker göra och tala om hur många minuter varje aktivitet tar." Samtidigt vet du att det du inte skriver upp på den här listan blir inte gjort i år.
-
– De vill veta exakt hur många – och långa – toalettbesök jag gör varje dag. Jag blir väldigt irriterad, ingen människa kan väl veta hur många gånger man kommer att gå på toa under en dag? Och det ska dessutom få avgöra min rätt till personlig assistans?
Det finns för mycket krångliga lagar i Sverige idag, som myndigheter kan gömma sig bakom.
Slå ihop Försäkringskassan och socialtjänsten till en myndighet så att ingen kan falla mellan stolarna, se till att det grundläggande direktivet de får är att folk inte skall fara illa, inte att till varje pris följa en lagstiftning deras egna internutbildare erkänner de inte förstår.
Mvh
/J-O
Tags: Försäkringskassan
Invandringen i Sveerige kostar så otroligt mycket att sjukvården får mindre och mindre pengar nu
Ens om det vore fakta...
Vad har det med försäkringskassans hantering av sjuka att göra?
Mvh
/J-O
Klart att han behöver hjälp, men också självklart att man måste ta reda på hur mycket hjälp!
De 20 timmarnas gräns kan man ifrågasätta, absolut, men i min värld är det 100% självklart att man måste utreda de sjukas behov och det kan man bara göra genom att fråga dem.
Tänk er en 30-årig brandman Peter i mycket god fysisk kondition som förlorar sina ben i en brand – han befinner sig i en helt annan situation än Agda 80 år som blir amputerad pga åldersdiabetes. De två behöver helt olika mycket hjälp, trots att de har samma handikapp. Peter kan troligtvis gå på toaletten själv – han är stark i armarna. Det kan inte Agda. Då måste man ju självfallet fråga: behöver du hjälp vid toalettbesök, och i så fall hur mycket hjälp? En del behöver bara lite hjälp med att ta sig till toalettstolen, andra behöver hjälp med att torka sig.
Hur ofta man går på toaletten är högst individuellt. Jag går till exempel tre gånger så ofta som min sambo och skulle behöva mer omfattande hjälp med toalettbesök om någonting hände mig. Självfallet måste myndigheterna fråga!!!!
Det är självfallet olyckligt att hamna i en sådan situation, men när man väl är där så måste man oavsett om man gillar det eller inte berätta hur mycket hjälp man behöver. Och de som ska utreda och sedan ge hjälpen måste få fråga.
Hur skulle det annars gå till? Ska vi anta att alla amputerade är kollin och behöver 100% hjälp med allting?
Trist nog så är det så idiotiskt det är med Försäkringskassan.
Om dom ändå hade lite vett.
Dom borde direkt medge personlig assistans, utan trams.
Sen kan det kanske finnas frågor som dom behöver ställa, särskilda behov kanske.
Men att fråga om toabesök är ju bara urkorkat.
Den som varken har armar eller ben behöver helt enkelt hjälp, med det mesta, det borde alla begripa, och i synnerhet en handläggare från försäkringskassan.
/ Lasse