Krypteringsproblem

En intressant bieffekt av wikileaks senaste läcka är att den antagligen kommer att växa av sig själv. För även om jag tycker att befolkningen har rätt att få reda på vad staten och diplomater gör i deras namn, så sitter t.ex. NY-times och stryker bitar ur dokumenten som de anser är en säkerhetsrisk för USA.

Det finns dock en risk att medan USA:s befolkning nu inte får läsa de dokumenten så kommer de andra ländernas underrättelsetjänster att kunna göra det. Har de spelat in avlyssnad kommunikation så kan de läckta dokumenten användas i en offlineattack för att försöka knäcka de använda kryptonycklarna, och då kanske man kan få fram även de censurerade dokumenten.

Nu beror det naturligtvis på nyckellängd och vilken algoritm som använts, såväl som huruvida man har olika nycklar för olika säkerhetsklasser och personer, samt naturligtvis om man brukar byta nycklar. Men det finns i alla fall en distinkt möjlighet.

Det ser i alla fall bra ut att wikileaks tänker se till att så här i efterhand bättra på SWIFT-avtalet, genom att göra det Cecilia Malmström inte lyckades (eller ens försökte med), och ge oss lite data från amerikanska banker i utbyte mot det europeiska bankdatat.

Mvh

/J-O

Tags: ,


Kommentarer
Postat av: Henrik Holst

Enigma råkade vara känsligt för just detta (known-plaintext attack) men om ambassaderna använder krypton som är känsliga för detta idag så får de faktiskt skämmas (och jag har svårt att tro att NSA skulle tillåta det också för den delen).

2010-11-30 @ 21:58:09

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0