Att köpa inflytande

Vad gör man bäst med en stor påse pengar?

Häromdagen postades idén om att man som ekonomisk förening eller i alla fall på något sätt med insamlade medel skulle göra en "hostile takeover" av valfritt filmbolag, och sedan släppa deras utbud via CC-licens eller liknande.

En kul idé, men det är väl tvivelaktigt om den går att genomföra. Först och främst gäller det att samla in en stor påse pengar, sedan att man vågar låta någon eller några personer hantera dessa och slutligen att man lyckas köpa en stor nog mängd A-aktier för att få något inflytande.

Om man ignorerar idén med att släppa deras utbud fritt utan bara vill jävlas skulle man däremot säkert kunna ordna något. Om så många som möjligt köper aktier i företaget, finns säkert något lämpligt svenskt film eller musikbolag, så kan alla dyka upp på bolagsstämman.

Även om man inte har makt nog att rösta igenom något är det säkerligen irriterande om 80% av publiken buar och *hostar* "Bullshit" när de i årsredovisningen grinar över piratkopieringens påverkan på försäljningen.

Sedan kan man ju utföra lite otillbörlig påverkan på aktiekursen. Massor av folk köper små aktieposter under lång tid, för att kunna gå på ovan sagda möte. Sedan dagen efter mötet på en bestämd tid, kanske klockan 13:37 på eftermiddagen säljer alla sitt innehav igen. Lite SÄÄÄÄÄÄÄÄÄLJ, kanske får en kul effekt på börsen och bolagsdirektörernas personliga förmögenheter??

Men jag har ett annat tankeexperiment också.

Det lär inte komma som någon överraskning för någon som brukar läsa den här bloggen att jag har en rätt negativ inställning till TV-avgiften och snigelodlarna i kiruna. Dock är jag positiv till att man har någon slags skatt som skall täcka en infrastrukturavgift för att TV-nätet underhålls och fungerar.

Hur som helst, idag betalar vi en summa pengar som skall gå till att skapa ett utbud som är politiskt oberoende o.s.v. Vilket i och för sig är skitsnack i och med att SR:s styrelse sedan är politiskt tillsatt. Men i alla fall så skall då pengarna betala för innehåll.

om jag inte minns helt fel så var räkningen jag betalade i fredags 519:- för ett kvartal.

Enligt SCB har vi mellan 3.8 och 5 miljoner hushåll i Sverige. Om vi nu tar det som en skatt istället för som en avgift, så att inga politiker kan låta bli att betala, så blir det en ganska stor påse pengar.

Om vi för enkelhets skull räknar på 4 miljoner hushåll och 500 kronor, så blir det 2 miljarder kronor på ett kvartal. För den summan borde man kunna köpa en hel del innehåll.

Varför inte ta ner lite sattelitkanaler och sända ut dem över marknätet? Eller kanske köpa andelar i filmbolag så att När en film släpps på bio i utlandet släpps den på TV i sverige :-)

Mvh

/J-O

Tags: , ,


Kommentarer
Postat av: Anders Troberg

Nja, du har missförstått min idé. Det handlar inte om att samla in medel som sedan används för att köpa aktier, utan att alla köper aktierna själv, och sedan lämnar en fullmakt för en central enhet att rösta för deras aktier. Var och en håller däremot ägandet över sina aktier, och därmed också kontrollen över sina pengar.Jag tror inte heller att det är omöjligt att få tillräckligt stor del av aktierna för att få inflytande. Kom ihåg, den absolut största merparten av aktierna ägs av sådana som inte bryr sig ett skit om företaget styrs på ena eller andra sättet. Om de tror att företaget kommer att gå bra så stannar de, om inte så säljer de och placerar sina aktier i något företag de tror mer på, men de bekymrar sig inte om att styra företaget. Egentligen så vill de inte ens att det ska gå alltför bra för företaget, en starkt växlande kurs går att tjäna mycket mer pengar på än en långsamt uppåtgående kurs. Man kan till och med tjäna mer pengar på en turbulent nedgång än på en stadigt växande kurs.Lägg till detta att om det ens för ett ögonblick verkar troligt att något sådant "övertagande" skulle lyckas, så skulle väldigt många investerare få skrämselhicka och sälja, vilket skulle öka antalet köpbara aktier och sänka priset.Det behövs att ganska många styr om sitt kulturköpande till aktieköpande, men inte orimligt många.

2010-11-02 @ 12:41:15
URL: http://nordicbattlegroup.org
Postat av: Mattias

Det jag skulle vilja se är ett krav på CC-licens för all kultur som produceras med skattepengar.

Det är mycket TV,Film och Musik som finansieras av staten, att dessa skulle släppas under CC skulle vara nog så revolutionerande.

Och jag kan inte se varför finansiärerna inte ska få tillgång till materialet? Så det borde vara en fråga som man skulle kunna väcka debatt i.

2010-11-02 @ 14:19:57
Postat av: Peter Harold

En liten tanke:TV-nätet (sändare och dylik infrastruktur) kan finansieras av TV-bolagen som enligt min idé skulle betala för att få använda infrastrukturen.

2010-11-04 @ 19:46:15
URL: http://peterharold.wordpress.com/
Postat av: Jan-Olof Flink

@Peter, ja jag håller med.

Jag bloggade om något liknande en gång förut. Om ett bolag vill använda marknätet för sändning borde de inte få koda kanalerna. Eller så skall de i alla fall betala ordentligt för sig.Mvh/J-O

2010-11-04 @ 21:59:28
URL: http://futuriteter.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0