Glesbyggdspolitik

"Glesbygden utarmas i tysthet" Så lyder rubriken på en artikel i SvD.

Att folk flyttar från glesbygden in till städerna är ju inte direkt ett nytt fenomen utan något som pågått ett bra tag nu. Däremot kanske man kan se att hastigheten på utflyttningen ökar.

Både nu och historiskt har folk flyttat för att söka jobb, när de lokala industrierna har lagts ner av ett eller annat skäl. Det som tyvärr hänt de senaste mandatperioderna är att man även börjat monteras ned förutsättningarna att bo kvar.

Visst är det så att det blir en ond spiral när befolkningsunderlaget minskar, så det blir svårt att få lönsamhet för butiker och sånt. Men förutom de rena bieffekterna av att folk flyttat för att söka jobb på annan ort så har vi dessutom fått se postkontoren läggas ner och flytta in i bensinmackar och liknande. Vi har fått se regler om att bensinmackar måste sälja etanol, även när det inte finns några som köper, med resultatet att man istället lagt ner verksamheten.

Nu har man börjat riva ner det fasta telefoninätet för att det är för dyrt att underhålla, istället erbjuder man mobiltelefoni till de som bor i glesbygd.

Alla som haft en mobiltelefon eller tittat på en digital TV-sändning vet hur otroligt bra dessa funkar när det är åska i luften, när grannen klipper gräset, när ungar kör omkring med en gammal moppe vars tändstift stör o.s.v. Viktig infrastruktur kan inte bygga på trådlösa protokoll, de är helt enkelt för störningskänsliga, det behövs verkligen kablar.

Inga företag vill etablera sig om de inte kan få in en ordentlig telefonlina i byggnaden. Inte heller vill de att larmsystemet skall vara beroende på att vädret är bra för att det skall fungera. Med nuvarande utveckling bor det snart bara kvar pensionärer, och deras trygghetslarm kommer att gå via mobiltelefoni.

Tyvärr är det som så att både M och S regeringar sitter fast i industritänket och enbart ser stålverk och pappersfabriker som arbete, och för en arbetsmarknadspolitik därefter. Därför förlorade vi vår status som föregångsnation inom IT och kommer inte att kunna konkurrera med andra om att erbjuda kvalificerade IT-tjänster.

Att vara föregångsnation inom övervakning kan i och för sig leda till viss export, men vare sig det gäller flygburen övervakning till libyen eller smarta kameror till kina så leder det knappast till några större mängder med Svenska arbetstillfällen.

Det man bör satsa på är ju att skapa jobb i Sverige, men lagom tills att företagen äntligen börjat mogna för att folk jobbar mer hemifrån så river man infrastrukturen som gör det möjligt att göra det.

Riv gärna ner koppartrådarna, men byt i så fall ut dem mot fiber. Se till att det går att etablera företag oavsett var i Sverige man bor. Se till att det går att jobba hemifrån oavsett var i Sverige man bor. De flesta universitet erbjuder idag distansutbildningar där det mesta görs över internet, det vore ju synd om man måste bo i en universitetsstad för att ha bandbredd nog att kunna delta i en av dessa.

Sedan är det ju så att förutom att bank och postkontor försvunnit, så att man behöver internetkoppling för att sköta sin ekonomi, så är det fler och fler myndigheter som vill att man använder sig av webtjänster. Det kan vara att anmäla vård av sjuka barn eller inkomstdeklarationen likväl som annat. Men jag har varit med om att mitt lokala skattekontor inte ville skicka mig en blankett, de tyckte jag kunde ladda ner den från deras hemsida och skriva ut den själv.
Men är det så att myndigheterna anser att man måste ha internetkoppling för att kommunicera med dem, då bör staten även se till att det finns ordentlig internetkoppling i hela landet.

Norrland är storproducent av vattenkraft och lite här och var i glesbygden dyker det upp vindkraftverk. Saken med glesbyggd är att om inte annat så har man gott om plats, och i norra delarna av landet har man dessutom rätt gott om kyla.

Om Sverige skulle föra en lite mindre teknikfientlig politik och istället för att ge allt stöd till stål och pappersindustrin, skulle tänka sig att göra något för IT-industrin, så finns det en hel del att göra.

Den största kostnaden och den största energislukaren för ett datacenter/maskinhall idag är kylningen. Skulle vi bygga energisnåla datacenter, med naturlig kylning och grön el från vatten och vind, skulle företagen slåss om utrymmet. Kombinera detta med goda nätverksförbindelser och en god tillgång på IT-folk så är det nog inte många företag som väljer att etablera sig någon annanstans.

Mvh

/J-O

Tags: , ,


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0