Jordbruksverket vill utrota grönsaker

I syfte att rädda en rad europeiska köksväxter kvar till eftervärlden, så har det tagits fram ett EU-direktiv om registrering av vissa grönsaksfröer. Tanken är säkert god i grunden, men man lämnade öppet för varje enskillt land att besluta om kostnaden för registrering av dessa udda fröer.

Nu när direktivet skall implementeras i svensk lag så menar Jordbruksverket att 3000 kronor i registreringsavgift och sedan en årsavgift på 2000 kronor är rimligt. Alltså 5000 kronor per frösort. Man menar också att alla frön måste vara godkända redan till årsskiftet för att få säljas under 2011. Tyvärr är det väl som så att de gamla svenska frösorterna som bara hålls vid liv av intresseföreningar nu kommer att försvinna från frökatalogerna. Om du säljer en frösort för några hudralappar per säsong lär du inte vilja betala 5000 kronor i registreringsavgift bara för skojs skull.

Sedan kan man ju fråga sig huruvida det kommer att säljas några fröer överhuvudtaget nästa år? Vi är i november nu, om lagförslaget går igenom imorgon så skall det utanonseras till berörda parter och de skall hinna registrera fröerna innan 2011. Och då är frågan även om de har förutsett i sin budget att de skulle lämna ett utrymme på några miljoner för att registrera sina fröer.

Kvalificerat vansinne och micromanagement. Registrera och övervaka verkar vara svaret på alla problem.

Skolket i skolan ökar, registrera och se till att det kommer med i betyget för resten av livet.

Den biologiska mångfalden hotas, registrera arterna som finns så att vi kan räkna hur många som försvinner varje år.

Ville man verkligen göra något för att rädda den biologiska mångfalden hade det varit smartare att ge stöd till de föreningar som odlar dessa grödor, alternativt låta registreringen kosta 0 kronor, eller låta registreringskostnaden för kommersiellt gångbara grödorna ge utdelning och "negativ" kostnad för ovanliga frösorter.

Som det ser ut nu kommer de flesta av de hotade arterna inte att registreras, så eventuell statistik kommer inte visa att några arter försvinner, eftersom de som var hotade aldrig ens kom med i mätdatat.

Mvh

/J-O

Kommentarer
Postat av: JP

Protestera mot den nya pro-EU grundlagsändringenhttp://upprop.nu/UPEQ

2010-11-15 @ 18:19:57

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0