Fingeravtryck på arbetsplatsen

Mjaha... Ännu ett fall av "Har du inget att dölja..."

The Phone house använder fingeravtrycksläsare i stämpelklockan där de ansttällda stämplar in och ut sig under dagen.

Efter anonyma klagomål från personalen tog datainspektionen sig en titt på det hela och kom fram till att det var OK, även om det var integritetskränkande

Dock måste man ha personalens godkännande och kunna erbjuda ett alternativ till de som inte anser att företaget skall lagra deras biometriska data.

Man kan väl misstänka att en anledning till att klagomålen gjordes anonymt är att den som klagar på systemet kommer att anses som en jobbig person som inte nödvändigtvis har några arbetsuppgifter efter nästa omorganisation. Så frågan är hur många som kommer att stå upp för sina rättigheter och kräva att få använda den alternativa lösningen.

Visst är det säkert även mycket smidigare att peta in tummen i en läsare och slippa släpa runt på ett passerkort, men å andra sidan vorde väl det smidigaste av allt vara att komma in i rätt årtusende och sluta med stämpelklockor?

Mvh

/J-O

Tags: ,


Kommentarer
Postat av: Christer

"men å andra sidan vorde väl det smidigaste av allt vara att komma in i rätt årtusende och sluta med stämpelklockor?"



Instämmer helt. Jag håller förstås med om det andra oxå, men det är hög tid för företagen att fatta att de inte är våra ägare.

2010-11-16 @ 18:06:55
Postat av: ba

Appropå stämpelklockor, jag måste faktiskt säga att jag tycker det är rätt skönt med dom.



Fast på mitt jobb så stämplar vi bara när vi kommer och när vi går, inte lunch eller raster.

Rätt skönt att ingen kan gnälla över att de inte vet om jag är på jobbet de tiderna jag säger eller inte.

2010-11-16 @ 20:02:16
URL: http://sanitarium.se/blog/
Postat av: Göran Hansson

En anställd säljer tid och väldigt många vill ha flextid. Det är väl bara en fördel för alla om en klocka kan hålla rätt på dessa uppgifter som sedan utgör löneunderlag. Det finns på alla arbetsplatser personal som försöker få betalt för arbetstid som de inte levererat och då måste någon form av övervakning tillgrippas, ju tillförlitligare destu bättre. Om arbetstid är såld tid så måste det väl vara arbetsgivaren som beslutar vad som skall göras under denna tid tex använda ett kontrollsystem.

2010-11-17 @ 07:36:22
Postat av: Jan-Olof Flink

@Göran,



Nja. Att man kommit in genom dörrarna är inte nödvändigtvis samma sak som att man jobbar. En stämpelklocka visar bara att du befinner dig på arbetsplatsen, inte att du åstadkommer något.



Men visst, om du som arbetsgivare enbart är intresserad av att köpa min tid och inte min kompetens så är det väl din ensak.



De som är intresserade av att folk jobbar och inte bara ÄR på arbetsplatsen, de bör istället sätta klara mätbara mål för förväntad prestation.



Sedan att arbetsgivaren "beslutar vad som skall göras under denna tid" är en självklarhet. Men det har väl inget att göra med huruvida man har ett kontrollsystem för att se vilken sekund folk gick in eller ut genom dörren. Den normala kontrollen sker ju genom ett eller annat tidrapporteringssystem, där du som anställd går in och specificerar hur mycket tid du lagt ner på olika saker.

2010-11-17 @ 21:17:41
URL: http://futuriteter.blogg.se/
Postat av: Anonym

@ Jan-Olof



Tidregistreringssystem eller stämpelklocka. Stämpelklocka är en komponent som kan kopplas till ett tidregistreringssystem andra komponenter kan vara dataterminaler, mobiltelefoner, internetuppkoppling etc. Stämpelklocka utan koppling till någon databehandling tillhör historien. Systemet kan vara uppbyggt för registrering av arbetstid eller närvarotid. Grundtanken är att registrera arbetstid. Detta kopplas ofta samman med registrering av projekt. Anställda uppmanas alltså att stämpla start/stopp samt vilket projekt som omfattas. Vilket media som används för registrering är oväsentligt. Vid registrering av närvaro läggs det ofta in automatiska korrigeringar för att kunna registrera vad som skall anses vara arbetstid. I många fall ges även den anställde rätt att själv göra korrigeringar.



Visst arbetsgivaren köper kompetens men kompetens som ofta betalas per tidsenhet. Tid då den anställde inte utför arbete för arbetsgivaren är arbetsgivaren inte skyldig att betala för, oavsett om den anställde är på arbetsplatsen eller inte. Någon form av arbetsbeting är vanligtvis bestämd utryckt i tid och arbetsgivare men även anställd har ansvar för att detta beting kommer arbetsgivaren till del. Jag anser det bör vara helt upptill arbetsgivaren att efter samråd med arbetstagarorganisation besluta kring hur denna arbetstid skall registreras. Mer eller mindre automatiska system har därvid större precision än olika manuella system.



Tidregistreringssystemen har ofta fler funktioner än att bara registrera arbetstid för löneberäkning. Projekt debitering framgår enligt ovan. Systemet skall även kunna ge meddelade till receptionist om en anställd finns på arbetsplats och om han är i tjänst. Systemet kan utgöra koppling för telefonsystem om när samtal till den anställde skall kopplas till hans telefon eller till receptionist. Systemen kan även användas för meddelade till räddningstjänst i fall av utrymning av lokal. Registrering om anställda obehörigen befinner sig i lokal. Det finns säkert ett otal funktioner som jag glömt nämna, det är bara fantasin som sätter begränsningar.



Dessvärre finns det personal som i oärliga avsikter försöker tillskansa sig sådant som inte är deras tex betalning för arbetstid som inte är levererad, stöldgods, information. Tidregistreringssystemet kan vara ett redskap för att stävja detta.



Med ett tidregistreringssystem finns möjlighet att göra helt individuella avtal om arbetstider. Jag själv är anställd, jag har ett arbetsbeting om per arbetsdag som skall uppfyllas, till detta kommer en flextid om +- 20 timmar, helt fri förläggning av arbetstiden mellan 06:00 – 20:00, vilket också kan innebära att det finns dagar då jag inte levererar någon arbetsprestation. Jag har ansvar för att mina arbetstider kommer att förläggas på sätt att arbetet kan fungera. Stämplad tid = arbetad tid och jag har möjlighet att själv korrigera stämplad tid. Givetvis kan chef och löneansvarig se vilka uppgifter som kommer från stämpling respektive korrigering. Jag får säga att jag anser det helt superb att kunna stämpla tid så håller systemet själv rätt på alla beräkningar. Det blir inga diskussioner om vilken tid som lagts ned. Jag kan beroende på situationen när som från min terminal ”stämpla ut” eller växla om till annat projekt. Alla inom avdelningen har via sina datorer tillgång till en tablå som anger vem som är instämplad/utstämplad inom vilket projekt, varför systemet är väldigt självkontrollerande. Tidregistreringssystemet hanterar även andra parametrar som semester, tjänstledighet, övertid, sjukdom etc.



/ Göran

2010-11-18 @ 16:44:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0