representativ(?) demokrati

Erik Hultin ställer frågan om hur man kan kalla det representativ demokrati när man röstar igenom ett förslag man är uttalad motsåndare till.

Tja, de vinande partipiskorna har ju bevisligen redan sett till att "knapptryckarkompaniet" röstar som partiledningarna vill och inte enligt det mandat de röstats in på. Att sedan partiledningarna förhandlar bort en del frågor för personliga ministerposter är ju bara den logiska fortsättningen.

Redan den representativa demokratin, när den fungerar som tänkt, är ju inte vidare demokratisk om än mycket effektivare än konstanta folkomröstningar.

Den representativa demokratin i Sverige består endast i att röstberättigade medborgare får gå till valurnorna en gång vart fjärde år. Demokratin existerar under de ca 15 minuter det tar att rösta. Under de kommande 1460 dagarna, fram till nästa val, är medborgarna passiva, maktlösa mottagare av föreskrifter från politikerna.

Efter valen beslutar partierna internt om hur styrelse- och nämndposter ska fördelas, utan väljarnas påverkan. Till och med ministrar handplockas och utses trots att de inte kandiderat i valet. Vissa ministrar är inte ens medlem i något politisk parti när de utses.

Det vore ärligare att låta ändra regeringsformen så att ordalydelsen stämmer med verkligheten, men det ärligaste vore kanske att helt enkelt byta ut begreppet representativ demokrati.

Vad sägs om Repressiv Demokrati som ny beskrivning av den svenska modellen?

Mvh

/J-O

Tags: ,

För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisas

Kommentarer
Postat av: Erik Hultin

Det stora problemet är det paradigmskifte som håller på att göra oss medborgare (eg. arbetsgivare åt riksdag och regering) till undersåtar. Tusan vet hur man ska lyckas bryta det.

2012-01-14 @ 01:01:31
URL: http://erikhultin.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0