Batongliberalerna slår till igen

Johan Pehrson "Rättspolitisk" talesperson för Folkpartiet "Liberalerna" har idag fritt fram att på debattplats i Sundsvalls tidning fara fram med diverse nyspråk för att förklara varför det är så bra för oss medborgare att vara övervakade av staten.

Vi skall känna oss säkra för att det finns så fina och bra skyddsmekanismer på plats:
    "Genom att polisen läggs till i det regelverk som redan gäller kommer signalspaning som sker för polisens behov att omfattas av de rättssäkerhetsgarantier som redan finns i lagen om signalspaning i försvarsunderrättelseverksamhet."
Det vill säga precis noll och intet...
För vida sökbegrepp, sparar saker som inte skall sparas, och framförallt ger bort datan till utlandet.

Om man har har en viss känsla för galghumor är det egentligen rätt roligt att man passade på att läcka lite "avslöjanden" om den misslyckade självmordsbombningen i stockholm lagom till årsdagen av denna, och använda detta som förevändning för att få återöppna FRA-shopen. Tidningarna fyldes med rubriker om hur man inte kunde bedriva sin verksamhet effektivt på grund av att man inte längre fick signalspana.

På något vis verkade tidningarna glömma bort att terroristen hade skickat mail om sin attack till SÄPO, innan han sprängde sig. Så det vore väl bättre om man började läsa sin egen mail innan man försöker få tillgång till alla andras?

Bäst vore det kanske om man ändrade lagen så FRA kunde övervaka SÄPO:s mail och tipsa dem när de har något intressant i den?

Mitt grundproblem med all övervakning är när den sker storskaligt.

Polisen bör och skall ha ett antal tvångsmedel till sitt förfogande, det är helt ok. Hemlig avlyssning är ett av dessa tvångsmedel som säkerligen är nödvändigt för att lagföra diverse skummisar. Men det är misstänkta förbrytare som skall avlyssnas och övervakas. Att övervaka alla i hopp om att eventuellt få fram misstankar mot en enskilld individ är inget som hör hemma i ett demokratiskt samhälle.

Den föreslagna lagändringen för återöppnandet av FRA-shopen har precis motsatt lydelse.
    Justitieminister Beatrice Ask: "samma regelverk och prövning som idag gäller för FRA också ska gälla när Säpo och Rikskriminalen vill ha signalspaning. Det innebär att signalspaning inte får sättas in för rena brottsutredningar, förundersökningar eller mot individer."

    FRAs generaldirektör Ingvar Åkesson: "så fort man kommer in i ett läge där en förundersökning är inledd drar sig FRA ur. Då kan man inte vända sig till oss." (Betänkande 2007/08:FöU14, bilaga 5, sid. 68).
Man avlyssnar alltså alla, men så fort det finns en misstanke slutar man. Bakvända världen.

Som Lena Andersson sade på DN debatt igår:
    "Problemet med diktaturen är att den inte uppstår som en diktatur, utan som ett undantagstillstånd till skydd för det rätta."
Det brukar heta att, "Vägen till helvetet är kantad med goda föresatser", det gäller i hög grad alla små steg vi tar mot en total övervakningsstat idag. Även om jag har mina tvivel om att de där föresatserna verkligen är så goda.
Kanske jag är lite konstig, men elitistisk som jag är så hoppas jag faktiskt hellre på att våra styrande är genuint onda eller under stark press från utlandet, än att de är så till den milda grad inkompetenta och hemablinda att de verkligen inte ser vart vi är på väg.

Hur som helst borde ett visst parti verkligen se till att ta bort ordet liberalerna ur sitt partinamn.

Mvh

/J-O

Tags: , , ,

För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisas

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0