Lobbyisterna då?

Även en blind höna kan hitta ett korn, tja i alla fall om det finns nog mycket korn på ett relativt begränsat område.

Beatrice Ask har nu faktiskt kommit med ett förslag som verkar bra. Man vill stärka och tydliggöra lagstiftningen mot mutor.

Förslaget gör att en del nytt tillkommer, såsom att idrottare skall kunna fällas för mutbrott om det är en tävling av sådan typ att man kan satsa pengar på tävlingen.

Lite mer fundersam blir jag dock över detta "Nya grupper kan fällas med den nya lagen, till exempel frilansjournalister och andra egenföretagare och konsulter." Är Ask ute efter IDG:s betalda "reportage", eller är detta ett smygsätt att hitta mer sätt att komma åt journalister som inte rapporterar det pappa Reinfeldt vill ha rapporterat?

Det är mycket tal om mutor i näringslivet, men det jag tycker verkar saknas är i den del av samhället där mutor trots allt spelar störst roll, tjänstemän och politiker. Nu är det ju svårt att avgöra utan att ha läst förslaget i sin helhet, och jag utgår från att mutlagstiftningen i stor del redan omfattar dessa.

Men det skulle vara trevligt att få lite klara förbud mot vissa typer av saker:

Lobbyister, aktiviteterna för denna typ av människor borde regleras stenhårt.
Jobb-byten. förslaget med karantän som lyftes för någon vecka sedan, är inte dumt. Oavsett om det är ministrar som går till näringslivet och kasserar in vinsterna för beslut man tagit, eller poliser som efter avklarad "utredning" där alla bevis som talar för den åtalades sak ignorerats, sedan får ett fint jobb direkt av kärandesidan, så skulle det vara bra att få bort otyget.
Bidrag till politiska partier över t.ex. 500 kronor bör redovisas öppet för att motverka "otillbörlig påverkan".

Mvh

/J-O

Tags: , , , ,

För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisas

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0