Hoppas på bojkott

Så har än en gång en tingsrätt, denna gång i finland, beslutat att skjuta budbäraren.
På grund av politiskt fulspel har man valt att blockera en legitim söktjänst, naturligtvis för att statuera exempel.
    Finländska bredbandsbolaget Elisa har beslutat att tills vidare spärra fildelningssajten Pirate Bay för sina kunder.
    Tingsrätten i Helsingfors beslöt redan i oktober att Elisa måste spärra Pirate Bay under hot om höga böter. Elisa har överklagat domen men nu beslutat att följa tingsrättens utslag.
Som alla utom rättsväsendet och diverse lobbyorganisationer vet så finns ju inget upphovsrättskyddat materlia på TPB, utan det är en sökmotor, precis som google. Torrentsiter finns det en uppsjö av, förutom TPB.

Den enda som kommer att skadas av detta är naturligtvis internetleverantören ifråga, då det finns risk att en del användare faktiskt byter bolag snarare än använder något av de enkla sätt som finns för att undgå simpel DNS-blockering.

Så jag tror faktiskt att det bästa vore om det blev en ordentlig ström av avhopp. Om det visar sig att istället för att upphovsrättslobbyn statuerar ett exempel, så blir det användarna som statuerar ett exempel.

Trots allt så har Elisa ändrat åsikt och beslutat följa utslaget trots att man överklagat, så någon större medkänsla har jag inte med dem.

Om Elisa skulle råka gå i konkurs på grund av att man spärrat TPB så tror jag att det exemplet skulle få andra operatörer att tänka efter två gånger extra innan man går med på att göra samma sak. Kanske man till och med börjar ta aktiv strid mot alla förslag som påverkar budbärarimmuniteten och försöker få operatörerna att vara ansvariga för vad deras kunder gör.

Så, fast Elisa inte kan sägas höra till de onda i det här fallet, så hoppas jag personligen att deras beslut att följa tingsrättens dom blir betydligt mer kännbar än böterna.

Idag har vi diverse stora försäkringsbolag som sponsrar M, även om det inte är offentligt.
Om ISP:erna vore vettiga skulle de sponsra piratpartiets valrörelse.

Vilket parti vill ha kvar budbärarimmuniteten?
Vilket parti vill se till att den trafik som fyller ISP:ernas nät skall fortsätta vara laglig?
Vilket parti är mest internetvänligt?
o.s.v

Mvh

/J-O


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0