Mäklare vill behandlas som film- och musik-industrin

Nu vill Sveriges fastighetsmäklare börja ta betalt, även om de inte lyckas sälja bostadsrätten.

En av anledningarna som förs fram är att att antalet mäklare är rekordstort. Det finns i dag 6 730 registrerade fastighetsmäklare i Sverige, 34 procent fler än för sju år sedan.

Så det finns för många mäklare och svagt intresse att köpa. Då vill man lagstifta för att se till att de skall kunna tjäna pengar på säljaren oavsett om denne får en tjänst levererad eller ej.

Det verkar som att det finns ett större utbud av mäklare än vad det finns efterfrågan. Teoretiskt sett borde dom snarare gå ner i lön och avgifter för att konkurrera om kunderna. De mäklare som inte klarar sitt jobb bör fundera på att byta karriär. Var är incitamentet att arbeta för att sälja bostaden om säljaren får betalt för utfört arbete före försäljningen är avslutad?

Det är bara att inse att nästa steg om detta går igenom, är att göra det olagligt att sälja själv utan att gå via mäklare, då detta kan påverka mäklarnas vinstmarginaler och beräknade inkomster negativt.

Daltandet med film- och musik-industrin leder till att andra brancher vill behandlas likadant. De vill ha egna lagar som garanterar vinster oavsett om de levererar något värde till kunden eller ej.

Mvh

/J-O

Tags: ,

För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisas
Updaterad: Länken till artikeln hade försvunnit

Kommentarer
Postat av: Snaggen

Jag tycker väl iofs att man kan ta betalt även om man inte lyckas sälja... men det jag antar att de vill är att både ta ut en fast kostnad + en skyhög procentsats på försäljningspriset. Lite ungefär samma modell som direktörer som har skyhöga löner på grund av osäkerheten och ansvaret men som ändå har miljonfallskärmar.Jag föreslår att man av dessa mäklare tar in en offert på hur många timmar de planerar lägga ner, räknar ut en summa på en skäligt pris per timma och erbjuder dem det. Sedan kan de få 15% av den summan extra vid lyckad försäljning. Får se hur många som nappar på den modellen?

2012-02-09 @ 10:04:25
Postat av: Jan-Olof

@Snaggen,

Eller en i förväg betald avgift för att man tar bilder och gör en objektbeskrivning. Vid försäljning dras detta av från mäklarens arvode.Bilderna och objektbeskrivningen skall i så fall tillhöra säljaren så att man kan ta dem med sig till en annan mäklare om den första nu visar sig vara inkompetent och inte lyckas sälja fastigheten.

2012-02-09 @ 10:26:34
URL: http://futuriteter.blogg.se/
Postat av: Fredrik

Jag ser ingen ansats till lagstifting alls här.Det låter snarare som en klassisk marknads-situation: vid över-utbud går priserna upp. Konkurrens kan sedan få dem att gå ner igen.Jag gissar att de mäklare som väljer att inte ta ut fast avgift kan konkurrera ut de andra.

2012-02-09 @ 10:37:20
Postat av: Jan-Olof

@Fredrik,

Ja lagstiftningen kanske dröjer några år.Det lär antagligen börja med att branchorganisationen bestämmer sig för att börja göra på beskrivet sätt. Sedan kanske lite lagstiftning för att hindra konkurrenter att "dumpa priset" genom att inte ta betalt för misslyckad försäljning. För att till sist avsluta med lagstiftning som hindrar folk att själv sälja.Men du har rätt, min första reaktion var fel. Men sedan hade jag lyckats missa att klistra in originallänken till sydsvenskan, som innehåller en hel del mer info än SvD:s notis.

2012-02-09 @ 10:50:06
URL: http://futuriteter.blogg.se/
Postat av: Markus "LAKE" Berglund

Jo, jag håller helt med Fredrik, det är kanske irriterande/upprörande för kunderna, men så länge mäklarna inte skriker om lagstiftning så borde de få använda vilka affärmodeller de vill (nästan).Som tur är är har ju mäklarbranschen en relativt god fungerande konkurrens, jämfört med exempelvis upphovsrättsindustrin och till viss mån bankerna, så det kommer nog att lösa sig med tiden...

2012-02-09 @ 11:02:45
URL: http://lakonism.blogspot.com/
Postat av: Stefan

Jag ser inga problem med att de har en affärsmodell där de erbjuder tjänster som styling, fotografering, visningar etc och tar betalt för det. Det är rimligt att de tar betalt för de kostnader det medför och den tid de lägger ner.

En annan affärsmodell man kan använda är att inte ta separat betalt för de tjänsterna utan istället bara ta betalt om de lyckas sälja objektet. Den modellen medför ett visst risktagande och för att deras företag ska kunna överleva så måste de ta kostnaderna från misslyckade försäljningar från vinsten från lyckade försäljningar. Om man lyckas tillräckligt bra så går det ihop sig, annars inte.

När det finns för många säljare och det blir färre lyckade försäljningar så är det nog ganska naturligt att de vill minska sin risknivå och ta betalt för varje tjänst för sig. Det rimliga i den här situationen är att marknaden inte har plats för alla säljare och några måste försvinna.Som hyffsad amatörfotograf så har jag noterat att mäklarnas bilddokumentation generellt sätt måste bli några snäpp bättre för att de ska kunna ta betalt för det...

2012-02-09 @ 12:39:46
Postat av: Jan-Olof

@Stefan,

Jo visst är det så.

Men skall de nu ta betalt för fotografering och liknande fastän de sedan misslyckas med försäljningen så bör jag ju i alla fall få fotografierna så jag kan ta dem med mig till nästa mäklare.Problemet är ju dock om de som du säger är av dålig kvalitet. Om de bara får betalt vid försäljning så har de större anledning att faktiskt få till professionella bilder.

2012-02-09 @ 12:59:16
URL: http://futuriteter.blogg.se/
Postat av: Mikael Nilsson

Det du glömmer är att en av faktorerna som avgör om det blir försäljning är säljarens prisnivå. Om säljaren har orimliga krav på priset så spelar det ingen roll hur bra jobb mäklaren gör, det går inte sälja ändå. Så det är inte så enkelt som att mäklaren levererar en tjänst eller inte.Jag ser det här som ett sätt för mäklarna att flytta över risktagandet med för höga utgångspriser till den som sätter utgångspriset, nämligen säljaren. Det finns en rimlighet i det. Varför ska mäklaren ta risken när den inte kan kontrollera den riskparametern?Det är inte så konstigt att detta kommer i en vikande marknad heller, eftersom det annars för det mesta går bra att sälja ändå. Men det man hör nu är att vissa objekt helt enkelt inte blir sålda för att säljaren vägrar sänka priset.

2012-02-09 @ 13:38:02
Postat av: Jan-Olof

@Mikael,

Där är jag inte lika övertygad.

Så sent som förra veckan så var det nyheter om en budgivning där det inte blev sålt på grund av att säljaren inte ville sälja så billigt. Där mäklaren hade satt utgångsbudet lååångt under säljarens önskemål.Så nog finns det en hel del skumma mäklare som sätter utgångspriserna oberoende av säljaren.

2012-02-09 @ 14:51:48
URL: http://futuriteter.blogg.se/
Postat av: Anna

Helt rätt! Tillgång och efterfrågan.Klart att de inte ska ha betalt om det inte blir sålt! Då har de ju inte gjort sitt jobb!När vi säljer tänker vi ta alla bilder själva och skriva texten. Vad ska mäklaren göra då? jo, dyka upp på visningen/-arna och valla folk. Inte så jävla jobbigt kan man tycka.

2012-02-09 @ 18:55:41
URL: http://barsine.blogg.se/
Postat av: Stefan

@Jan-Olof

Jag tror att det förhåller sig precis tvärt om.

Om man inte tar direkt betalt för en tjänst så ses den nog lätt som något som inte får kosta något. Om man anlitar en professionell fotograf så ser man en direkt kostnad utan någon motsvarande inkomst.

Tar man betalt för tjänsten så ställer kunden högre krav och man kan motivera den extra kostnaden utan att det påverkar slutresultatet.

2012-02-09 @ 22:54:51
Postat av: Object owner

Varför skall mäklare fördyara försäljningen genom kostbara åtgärder. Annonsering kan göras billigt på internet, det behövs inga tidningsbilagor som mna får bära till pappersinsamlingen regelbundet. Dessutom är det inte miljövänligt att producera en massa trykt material som knappast gör nytta. Styuling är också en onödig kostnad, den lär ha vuxit fram när mäklare hade höga provisioner på höga försäljningspris. Men den gynna knappast någon efetrsom alla utom mäklaren och stylaren förlorar på det hela. Fotograferingen av det som skall säljas kan numera göras med en medelbra mobiltelefon och dessa bilder kan sedan publiceras på en säljsite på internet.

Om mäklarna skär i sina kotnader kan arvodena minska och mäklarnas osäkerhet minskar. Då behövs inga ersättningar när mäklaren misslyckas!

2012-02-10 @ 01:15:37
Postat av: Affärsman

Vilken fantastisk affärside. Om mannen arbetar som mäklare kan frun arbeta som stylkare, annonsmäklare och fotograf och på så sätt ta hand om mäklandets utgifter. Om sedan mäklaren misslyckas kommer frun trots allt att ta hem kovan.

Om en mäklare lyckas fullbelägga sin fru med sådana uppdrag behöver han inte försöka sälja, det räcker att ta hem kostnaderna...

2012-02-10 @ 01:28:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0