Mer smyglagstiftning

Bra eller dåligt återstår att se, men eftersom det kommer från EU-kommissionen lutar det nog mot att grundförutsättningen är "dåligt".

EU-kommissionen lade den 25:e januari 2012 fram ett förslag om en reform av EU:s regler om dataskydd. Själva meningen är att man vill göra om dataskyddsdirektivet till en förordning.

Ett direktiv, resulterar i att medlemsstaten själva tolkar detta och inför lämplig lagstiftning.
En förordning blir lag, gällande i medlemsstaterna.

I Sverige är dataskyddsdirektivet implementerat via PUL, så om detta transformeras till en förordning kommer denna lagstiftning att ersätta och/eller komplettera PUL.
PUL är ju idag i stort sett den enda fungerande lag som faktiskt ger skydd för den personliga integriteten. Det är också den lag som ställer till det mest för "samverkan" mellan myndigheter som FRA och SÄPO, och som avgör hur personregister får hållas och hanteras.

Att en EU-gemensam lagstiftning som t.ex. frankrike står bakom skulle innehålla samma skydd som svenska PUL är nog rätt osannolikt.

Första mötet i rådsarbetsgruppen med anledning av kommissionens förslag är planerat att äga rum 23-24 februari 2012.

Den som önskar ta del av kommissionens konsekvensanalys kan hitta den på följande länk under kommissionens hemsida: http://ec.europa.eu/justice/newsroom/data-protection.

Mvh

/J-O

Tags: , , ,

För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisas

Kommentarer
Postat av: Jan-Olof

Ersätta PUL blir nog modellen, eller åtminstone effekten.Personuppgiftslag (1998:204)

2§ Om det i en annan lag eller i en förordning finns bestämmelser som avviker från denna lag, skall de bestämmelserna gälla.usch och fy!!!

2012-02-16 @ 10:25:27
URL: http://futuriteter.blogg.se/
Postat av: research papers

Good and bad is quite complicated to distinguish sometimes!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0