Vem bryr sig om remissinstanser?

Av och till skickas förslag/betänkanden ut på remiss, men frågan är om det är något annat än spel för gallerierna.

Farmor gun nämnde igår att EU:s rättsliga utskott eventuellt nu på måndag kan besluta att Europadomstolen ska pröva om det är förenligt med gällande fördrag att tvinga internetoperatörer att samarbeta med upphovsrättsinnehavare och att t ex publicering av fri programvara blir olaglig.

Men om nu EU-domstolen säger en sådan sak, kommer någon att bry sig?
I tisdags sågade EU-domstolen förslaget om EU-patent, trots detta verkar det som att 25 av 27 medlemsländer tänker gå vidare med en lagstiftning vars uttalade syfte är att göra det billigare för företag att ta patent i flera länder samtidigt.

Så 25 medlemsstater tänker gå vidare och bryta EU:s grundlag för att göra det billigare och enklare för företag att skaffa sig artificiella monopol på idéer. Det finns ingen nytta för medborgarna i detta, det enda som händer är att dessa stater får in lite mindre intäkter till sina patentverk, vilket lär leda till att mer skattepengar får skjutas till istället.

Behöver vi nämna datalagringsdirektivet?
Stämt av irland, upprivet i tyskland, ogiltigförklarad i rumänien. Utredd och sågad i omgångar. Trots att rapporterna gjordes för ett drygt år sedan så har de ännu inte "presenterats", troligen för att de visar en annan bild än den som beställaren vill att de skall visa. Men Svenska regeringen vill trots det pressa igenom förslaget.

Beatrice Ask är ju välkänd för att köra över jobbiga remissinstanser som inte delar hennes personliga åsikt om hur ett rättsväsende i en demokrati bör fungera. Ett tips till Bea är att det finns ett ledigt jobb i Libyen, då Libyens justitieminister avgick i protest mot "övervåldet mot demonstranterna".

Men frågan kvarstår, varför har man ens remissinstanser om man kör över dem så fort de inte håller med? Det är ju lite som att be någon korrekturläsa det man skrivit och sedan bli förbannad för att de påpekar stavfel och språkliga misstag.

Mvh

/J-O

Tags: , , , ,


Kommentarer
Postat av: Dennis Nilsson

Vet du inte att i regering och riksdag sitter det

bara enastående perfekta och ofelbara människor!Hur tror annars att de fått de poistioner de har?(OBS IRONI)

2011-03-12 @ 08:04:21
URL: http://dennisstartrek.blip.tv

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0