Sämsta svepskälet genom tiderna

Tydligen är det ett enormt problem att ryska maffian köper enorma mängder bussbiljetter via SMS... Eller, något åt det hållet måste ju alltså vara problemet när man stoppar anonyma betalningar av biljetter via SMS, för att "stoppa pengatvätt".

Kan man inte bara vara ärlig för en gångs skull och erkänna att det är frågan om att kartlägga varenda meter medborgarna rör sig? De kan väl skylla på terrorhot eller något som vanligt.

Man har ju redan infört legitimationstvång på tågen, trots att det knappast finns något lagstöd för detta. Kravet är att det finns plats och att man är beredd att betala för sig, och de får inte vägra, och man skall inte behöva legitimera sig eftersom de är tvugna att ta med ALLA som vill.

När det gäller tågtrafiken skyller man på svartabörshandel med biljetter, vilket är rent löjeväckande. För det första skall väl jag få köpa en biljett åt vem som helst. för det andra så lider väl inte SJ av att någon skulle sälja en biljett vidare, de har ju fått sälja sin biljett till precis samma pris. Det enda som blir "fel" när någon säljer en biljett vidare är att staten plötsligt förlorar spårbarhet hur medborgarna rör på sig.

Om man nu skulle ha ett äkta problem med att folk köper "billiga" biljetter och säljer dem vidare med vinst så är en väldigt enkel lösning att skippa alla fåniga auktionssystem och liknande och införa enkel enhetstaxa. Så att samma resa på samma sträcka kostar lika mycket oavsett när man köper den.

Först SJ och legitimationskrav för att få resa inrikes.
Sedan förbud mot SMS-biljetter på lokaltrafik för oreggade abbonemang.
Så småningom datalagringsdirektivet som gör mobiltelefonerna till spårsändare.

Är det någon som tvivlar på att GPS-positionering av bilar snart blir krav? Naturligtvis för att ersätta hastighetskamerorna då man lätt kan se hur lång tid man tog för att åka en viss sträcka och därmed hastigheten. Och som en bonus får man fin data på hur folk åker bil också.

Mvh

/J-O

Tags: , ,


Kommentarer
Postat av: OlofB

Frågan är vad det egentliga skälet är..? Varför är en lokaltrafik/kommun så intresserade av hur identiferade människor rör sig..? För att de kan känns för löjligt.Om de är intresserade av trafikanalys - i betydelsen "vilka sträckor är tyngda mest? hur ofta rör sig individer fram-och-tillbaka längs just A/B, och inte slumpartat?" - torde det ju räcka med unika tal (avsändarnumret hos kontantkortet). Varför måste dessa tal vara kopplade till personer, dvs. identifierade? Hmm.

2011-04-12 @ 22:05:42
URL: http://olofb.wordpress.com
Postat av: Jan-Olof Flink

Mjo, men pengatvätt duger omöjligen som skäl.Jag kan i och för sig tänka ihop hur jag skulle kunna utföra pengatvätt via SMS.Men för att ha någon nytta av det så vill man ju att pengarna hamnar i sin egen ficka, d.v.s man sätter upp sin egen betaltjänst och ringer eller SMS:ar till, och får då "legitima" inkomster.Det funkar inte riktigt med att köpa en resa av lokaltrafiken, om nu inte skatteverket misstänker att de kommunala lokaltrafikbolagen är djupt insyltade i penningtvätt.

2011-04-12 @ 22:09:45
URL: http://futuriteter.blogg.se/
Postat av: OlofB

Så, nu har jag läst SvD-artikeln också ;)Det är alltså Finansinspektionen som gjort en uttolkning av lagen som verkar tokig: nämligen att anonyma betalningar via mobiltelefoner - t.ex. att köpa ett mobiltelefonspel i en mobil laddad med (anonymt) kontantkort - inte ska vara möjligt.Jag gillar att SvD tar fram den konkreta konsekvensen med kollektivtrafiken. Det får ses som positivt att journalister börjat tänka till i maktdelningsfrågor.

2011-04-12 @ 22:10:55
URL: http://olofb.wordpress.com
Postat av: Galileo Galilei

"Är det någon som tvivlar på att GPS-positionering av bilar snart blir krav?"Jag, för det funkar inte. Ex-vis med en ombyggd mikrovågsungn eller en konverterad mobiltelefon, s.k GPS störmanick, så får du fel eller ingen position.

Postat av: Jan-Olof Flink

@Galileo,Mjo men att något inte fungerar har väl aldrig hindrat dem förut.Ungefär som DNS-blockering av siter...

2011-04-12 @ 23:04:31
URL: http://futuriteter.blogg.se/
Postat av: smen

Nu vet jag iofs inte hur det är tänkt att fungera, men öppnar det inte för en fantastisk svart marknad för anonyma biljetter? Det räcker ju att jag ställer mig med en skylt om storebrors blick, vid en biljettautomat, med telefonen laddad till bristningsgränsen, och säljer anonym betalning med 10% påslag.En tjänst som samhällets utstötta kan göra sig en hacka på.

2011-04-13 @ 00:03:50
Postat av: Otyg

@Galileo Galilei: Å andra sidan kan man med via trafikövervakning konstatera vilka bilar som saknar gps-signatur och vinka in dem på tillbörligt sätt för åtgärd eftersom de uppenbarligen är trafikfarliga eftersom de inte lämnar korrekt hastighetsinformation ;)

2011-04-13 @ 08:37:22
Postat av: gaqzi

En annan sak som jag upptäckte när jag flög till Göteborg sist var att jag aldrig behövde visa leg varken på resan dit eller hem. Men om jag åker tåg så ska det visas, så det är ju lite intressant att de inte bryr sej i såna detaljer på flyget, som måste vara så säkert.

2011-04-13 @ 17:25:17
URL: http://sanitarium.se/blog/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0