Kopiering, samhällets grund

Allt liv på den här planeten kommer ur kopiering. Tillväxt är ofta inget annat än cellers strävan att bli fler genom att skapa perfekta kopior av sig själva. Fungerar inte kopieringen leder det oftast till att livet slutar. Att försöka hindra kopiering är alltså i botten ett angrepp på allt liv.

Alla människor är exempel på remixkultur och kopiering. Blanda lite från mig och lite från dig och skapa någonting nytt. Kopiera resultatet gång på gång på gång och en ny människa kan födas. 100% kopierat material men ändå helt egen och unik. Skall föräldrar ha copyrighten på sina barn? Mönsterskydd? Varför skall man ha skydd för toner från ett instrument, så att man inte får spela dem i vilken ordning man vill?

Ett nyfött barn som just öppnat ögonen börjar omedelbart härma sina föräldrars ansiktsuttryck. Genom att härma ljud börjar barnet skapa sig ett språk. Så småningom hamnar barnet i skolan där man får lära sig att stava genom att kopiera texten som läraren skriver på tavlan.

Även på universitetsnivå är det rätt vanligt att föreläsaren skriver på tavlan och studenterna kopierar genom att skriva ner samma text i sina anteckningsblock för att kunna läsa inför tentan.

Kopiering är faktiskt grunden till allt lärande. Oavsett om någon berättar en sak för dig eller om du läser en bok så kopierar du innehållet till din hjärna, fast du remixar och bygger om det för att det bättre skall fungera i ditt egna individuella lagringssystem. Bör vi kanske räkna ut hur många terabyte en hjärna kan lagra och ge Copyswede en avgift? Trots allt finns det rätt stor möjlighet att du lägger en eller annan sång på minnet.

Det där med musik är ju ett rätt intressant exempel.
Någon som lär sig spela ett instrument brukar rätt ofta öva genom att spela någon annans låt, och härma saker man hör. Sällan sätter sig någon vid ett nytt instrument, slår lite på måfå och sätter sig sedan och komponerar ny melodiös musik. Sedan är det ju så att om vi bestämmer att ett ackord är t.ex. max tre samtidiga toner och pianot enbart har 85 tangenter så är det ett ganska ändligt antal ackord man kan skapa. Hur många takter av en befintlig låt kan man idag använda sig av innan man anser att det är ett intrång i någons immaterialrätt?

Oavsett om det är 0 eller 2 takter, så är det ett rätt begränsat antal unika kombinationer man skulle kunna åstadkomma, särskillt om det inte skall skära sig totalt. Så egentligen finns det nog väldigt lite musik som i någon mening är originell.

Oavsett hur illa upphovsrättslobbyn tycker om saken så är det så att all mänsklig kultur, språk, sång, musik och konst baserar sig på kopiering och remixkultur. All kultur som finns är remixkultur.

Utan kopiering ingen kultur
Utan kopiering ingen kunskap
Utan kopiering inget språk
Utan kopiering inget liv

Den som försöker begränsa kopieringen försöker rasera samhället och kämpar mot krafter som inte kan tyglas.

Mvh

/J-O

Tags: , , ,


Kommentarer
Postat av: Anonym

+1

2011-04-16 @ 11:36:16
Postat av: Anonym

Du har ju helt rätt!

2011-04-17 @ 00:03:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0