Men varför står vi då i den här djungeln?

Uttalandet ovan, från en chipsreklam där huvudpersonerna står i en potatisåker, kommer osökt upp då jag läser om att penningtvätt inte är brottsligt i Sverige idag och inte heller kommer att bli det de närmaste åren.

Om det inte är brottsligt, varför har man då infört en massa regler (som bankerna dessutom misstolkar), så att man nu måste visa legitimation för att sätta in pengar på ett bankkonto?

Varför skall det inte längre vara möjligt att betala biljetter och småtjänster med SMS från oregistrerade telefonkort?

Massvis av de mystiska åtgärder som införts de senaste åren har varit till för att försvåra penningtvätt. Men om nu detta inte ens är olagligt, är det då logiskt att införa en massa regler som gör livet svårare för medborgarna?

Varför har man ens en artikel och funderingar om att "polisen missar pengatvätten"? Varför skall polisen utreda saker som inte är brott? Borde man inte istället satsa resurserna på att komma åt själva brotten som genererar pengarna än de senare leden där pengarna förbrukas?

Att företagare skall behöva ställa sig frågan om kunden har tjänat ihop pengarna på laglig väg och "ange" denna känns som ytterligare ett stort kliv mot ett otrevligt angiverisamhälle, där alla alltid skall vara misstänkta.

Mvh

/J-O

Tags: ,


Kommentarer
Postat av: Markus "LAKE" Berglund

"Nej, nej, vi misstänker inte ALLS att dina pengar är intjänade på olagliga affärer. Vi vill bara försäkra oss om att de absolut inte är det...":-/

2011-04-29 @ 14:54:38
URL: http://lakonism.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0