Public "Service"

Hur många gånger skall man betala för samma sak?
Våra favoritförtryckare i EU-kommissionen har gett public service TV i Danmark rätt att ta betalt av tittarna. Så det räcker inte att man betalar skatter och TV-avgifter snart skall man även betala en gång till om man vill se den.

Det värsta är ju att detta då blir ett prejudikat i EU, så det lär väl inte dröja länge innan vi får se TV1 och TV2 här i sverige kodas eller finansieras med reklam, förutom de TV-avgifter som betalat produktionen.
    - Det är en jätteseger för TV 2 och den danska staten, eftersom det säkrar TV 2:s ekonomi och regeringens handlingsplan. Och det är en sensation att man för första gången på en europeisk nivå accepterar att en public service-huvudkanal finansieras via abonnemangsavgifter, säger han till tidningen och tillägger att beslutet öppnar för andra public service-kanaler att ta betalt.
Rent utav skrämmande.

Här försöker vi lobba för att allt som produceras av public-service skall släppas publikt under CC-licens, som UR gjort med en hel del av sitt, och att SVT play skall låta grejorna ligga mer än 30-dagar. Men verkligheten drar helt åt andra hållet.

Ibland så blir det bara fruktansvärt fel. Häromdagen var det en liten diskussion gällande kostnaden för polisinsatser vid fotboll där motfrågan "Vem ska betala insatsen vid bankrån?" ställdes.

Skall vi betala för polisen via skatten men sedan betala även när de gör sitt jobb? Det här med att betala för public service-TV blir mer i samma riktning. Vi får betala för att det skall finnas, och sedan betala igen om vi dessutom är så hemska att vi tänker utnyttja den. Vi bör nog heller inte räkna med att den kommer att vara mer objektiv än Berlusconis TV-kanaler i sin politiska rapportering, fast det är den väl knappt idag heller.

Staten är till för medborgarna, inte medborgarna för staten. Det är uppenbart att EU-kommissionen ser public service som något som är till för att dra in pengar till staten och företagen, men definitivt inte till för att ge service till medborgarna.

Mvh

/J-O

Tags: ,


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0