Spara för framtiden

Idag satt jag och surfade lite på krypterade distribuerade filsystem, som ett alternativt sätt att lagra intressanta filer ute i molnet. (Tahoe verkar bra), hur som helst så började tankarna vandra lite.
Jag minns inte längre var, men i någon av alla bloggar jag läst så nämndes det en gång alla de filmer som står i arkiv och förstörs idag.

De filmer som bolagen inte tror kan generera någon vinst om de skulle ge ut dem i nyutgåva, men som de inte kan släppa fria utifall att någon annan skulle kunna tänkas tjäna pengar på dem. Så istället så får de stå i sina hyllor tills de oxiderat bort till damm.

Från en som jobbar med datasäkerhet och disaster recovery ger detta mig en annan vinkling på vad som idag händer på nätet.

Det finns i grund och botten två sätt att backa upp sin data på idag.

Antingen arkiverar du den, vanligtvis genom att skriva ut på band och lagrar bandet på något "säkert" ställe tills den dag du eventuellt behöver det. Det säkra stället bör helst vara långt borta från var originalet finns, kanske i något bergrum eller liknande. Iden är att lagra på ett säkert ställe med rätt miljö luftfuktighet avsaknad av magnetfält  o.s.v

ELLER

Det andra sättet är något annorlunda, men klart fungerande för digitalt data. Det kostnadseffektivaste sättet att backa upp digital data är att göra så många kopior det överhuvudtaget är möjligt, och sprida dem till så många datorer som möjligt.
Så genom att lägga data på bittorrent eller andra p2p protokoll och få människor att ladda ner den, ser vi till att musik och filmer kommer att finnas kvar mycket längre och säkrare än någon typ av data-warehouse eller annan lösning kan.

Precis som all någorlunda modern litteratur riskerar att försvinna genom att t.ex. (google books) inte tillåts att digitalisera och lagra dem, riskerar all film och musik att gå samma öde till mötes. DRM-skit och förbud mot att konvertera från ett format till ett annat kommer att låta alla filmer och all musik bli liggandes på media som så småningom blir föråldrat.

Jag har mängder av barnfilmer på video, de filmerna kommer med största sannolikhet aldrig att ges ut på DVD eller blueray eller.... De kommer bara att försvinna och någon gång kastas bort när de slutat fungera eller jag inte har en videobandspelare längre. Samma sak med musik, jag hittade en bunt gamla kassettband, jag har inte ens något att spela dem på längre...

Det finns lösningar för att rippa LP-skivor till mp3.
Det går att rippa från VHS...
Det går att sprida via p2p

Det borde inte bara vara möjligt och fullständigt lagligt, det borde uppmuntras.

  • DRM av alla slag måste förbjudas. Det är ett intrång i äganderätten.
  • En privatperson som köpt en vara, t.ex. musik eller film i någon form måste ha fullständiga rättigheter att kopiera dessa för eget bruk och konvertera mellan olika format såsom det passar. Återinför lagarna som de var för 15 år sedan.
  • Korta ner tiden för upphovsrätten till 5 år och uppmuntra spridning av kopior på material äldre än 5 år.

Vi inte bara laddar ner, vi bevarar vårt kulturarv för framtida generationer.

Mvh

/J-O

Tags: , ,Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0