Spelvärde

På något sätt verkar det som om jag är på väg att bli gammal. Det känns inte så egentligen, men det finns ändå en del detaljer som ger fingervisningar om att så skulle kunna vara fallet.

Nu talar jag inte om grått hår och diverse åldersrelaterade krämpor, utan andra mer subtila och datumbundna påminnelser.

När jag började spela datorspel var det inte direkt world of warcraft på en dator med dubbla grafikkort. Jag gick i 5:an och en kompis storebrorsa hade en spectrum. Mitt favoritspel var ett turnbaserat strategispel som hette Lords of Midnight, en del av icecrown-triologin. (Även om tredje och sista spelet aldrig släptes)

Då behövde man för övrigt inte bli tillsagd att gå ut och göra något istället för att hänga framför datorn. När du gjort dina drag tog det nämligen 40 till 90 minuter för datorn att göra sina drag. Man kunde alltså lugnt gå ut och spela en fotbollsmatch eller leka krig (Tillåtet på den tiden) medan man väntade.

1986 blev det en C64 som 88 byttes mot en Amiga, med mer och mer grafiskt häftiga spel. 1993 när jag började på universitetet öppnade sig dock en helt annan värld, nätverksspel med många användare.

Visst hade man spelat två spelare ibland, och även över nollmodemkabel, men riktigt nätverksspel var ett helt annat slags djur. Jag talar om företéelsen MUD, Multi-user dungeon. Nätverksbaserade textäventyr, där man kan gå runt och utforska världar, slåss med monster och allmänt låta sin karaktär bli starkare och bättre.

Egentligen precis samma ide som i diablo, WoW och en massa nymodigheter, fast förståss utan den häftiga grafiken. Istället för att titta på bilden,(som då skall säga mer än tusen ord), så får du läsa rumsbeskrivningarna och därifrån fundera ut vad du kan göra.

Att spela ett spel där man sprang omkring i samma värld som en massa andra spelare, och att konkurera med dessa om utrustning och resurser var så mycket coolare än andra spel. Att MUD dessutom är rollspelsorienterat var ju en bonus för mig som rollspelare. Att inte bara leta skatter utan att interagera och rollspela med övriga spelare ger ytterligare en dimension, som dessutom går lång förbi diverse klanchatter och junk i moderna spel. Rollspel är inte vad som försiggår där, eventuellt att man koordinerar en eller annan sak.

Nu tillbaka till det där med att inse att man börjar bli gammal. På grund av facebookgrupper och liknande blir jag ibland påmind om mitt favoritmuds existens, så det händer att jag fortfarande loggar in ibland och tar mig en titt. När man då som häromdagen träffar en bekant och sitter och pratar lite är ju förväntat resultat. Men när man då pratar lite om hur det såg ut 1993 när jag först skapade min karaktär och man inser att det var 19 år sedan, och att jag gick på universitetet, då får man en sån där obehaglig "åldersupplevelse".

Men en mycket trevligare sak att reflektera över är att ett onlinespel jag spelade för 19 år sedan faktiskt fortfarande finns och fungerar, om än med krympande spelarbas.

Nyrekrytering blir naturligtvis svårare i och med att nutidens ungdomar är vana häftiga grafikeffekter, men när man läser sig till vad som händer så lever man sig in mycket mer i det hela. Det är lätt att distansiera sig till figuren på skärmen som en drake sprutar eld på. Men när du sitter i en textbaserad värld, och har spenderat hundratals timmar på att bli så bra som du är nu, och skall skriva "North" för att gå ett steg norrut och slåss med något riktigt biffigt monster, då är rädslan för att dö och förlora poäng så mycket verkligare.

Så, jag tänker rekommendera den spelsugne att ta sin putty eller föredragna terminalprogram och öppna en telnetsession mot port 2001dum.acc.umu.se , för att spela ett mud som varit online sedan 1988.

Det finns monster att slåss med, men det är inte så du får poäng. Syftet är att utforska världen och hitta skatter. Skatter/Saker du hittat eller på något sätt lyckats lägga händerna på kan du sedan antingen sälja, för att få pengar, eller dumpa över kanten på världen för att få poäng som låter dig gå upp i level.

När du samlat nog mycket poäng för att gå upp en level får du en quest att utföra, och när du lyckas med den så går du upp till nästa nivå. Lite mer hitpoints, lite mer spellpoints och kanske någon ny trevlig magi för att hjälpa dig i ditt framtida äventyrande.

Det finns så mycket abandonware från gamla spelföretag som gått i graven, med jättebra spel och spelidéer, men det finns faktiskt även gamla spel som fortfarande lever, om än i skymundan.

Mvh

/J-O

Tags: , ,

För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisas

Tomma burkar skramlar mest

"Svensk nätretorik klingar ihåligt", en mycket bra artikel på SvD:s kultursidor.

Fokus är på hur frihet på internet alltid är en utrikespolitisk sak, aldrig en inrikespolitisk, då övervakning är bra, så länge ofelbara västerländska myndigheter ägnar sig åt det...

Mycket välskriven artikel, synd att sånt här inte ligger på nyhetssidorna istället.

Mvh

/J-O

Tags: , , ,

För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisas

Datalagringsdirektivet exemplifierat.

Ganska kul att läsa förskräckta moraliserande ledare om Telias brist på moralisk kompass.

Man ondgör sig över hur "förtryckarregimer" använder telesystemen mot landets egen befolkning, samt hur "Människor som deltagit i demonstrationer" spåras med hjälp av data om vilka mobiltelefoner som befunnit sig på platsen.

Samtidigt väldigt tyst om datalagringsdirektivet som börjar gälla 1:a maj.

Lagring av positionsdata för mobiltelefoner. Vem som ringt och/eller SMS:at vem, var telefonerna befunnit sig. Vad är skillnaden?

Hur skall statsägda Telia kunna ha en moralisk kompass som säger detta är fel när svenska staten gör precis samma sak? Direktivet har ännu inte trätt ikraft men det är redan ändamålsglidning på gång för vad som skall krävas för att kunna begära ut datat från operatörerna.

Jag tvivlar inte en sekund på att polisen kommer att få tillgång till information om vilka mobiltelefoner som varit i området vid framtida demonstrationer. Naturligtvis i det bästa av syften.

Men Telia är i alla fall konsekventa, media däremot har hela virkesupplag i ögat när de gnäller på vad Syrien och Vitryssland gör medan de konsekvent vägrar granska vad som görs i Sverige.

Mvh

/J-O

Tags: ,

För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisas

Viktig händelse

Idag händer något viktigt, som kanske är lätt att missa i det almänna mediabruset.

EU-domstolen skall idag komma med ett utslag i Ephone-målet och därmed tolka hur IPRED-lagen skall användas.

Mvh

/J-O

Tags: , ,

För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisas

Mer hemlighetsmakeri

Eftersom vissa medborgare och organisationer, trots EU-byråkratin, lyckats famla sig fram genom de mörka korridorerna, undvika hålet i golvet, t aig ner genom trapphuset som saknar ledstång samt smugit sig förbi den sovande tigern och därmed lyckats få ut några av EU:s offentliga handlingar så vill nu danskarna se en översyn av regelverket.

Man vill minska insynen och se till att mer saker hemligstämplas alternativt bara inte anses som offentliga. Man vill helt enkelt se till att de få goda saker som kom med lissabonfördraget verkligen inte får något genomslag. Stärk byråkraternas makt och minska insynen i hur de tillsätts och tar sina beslut.

Det känns ju skönt att nordens fransmän uppför sig som äkta fransmän.

Mvh

/J-O

Tags: , ,

För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisas

I väntan på valet

MPAA dödförklarar SOPA, "tillfälligt".

Så fort presidentvalet är över i USA lovar man att lyfta frågan på nytt. Men precis som i Sverige har man väl kanske insett att det är bäst att hålla låg profil med integritetskränkningarna under själva valrörelsen, tills dess att guldfiskarna fått rösta.

Mvh

/J-O

Tags: ,

För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisas

Nästa dumhet på ingång

Läser nu på idg att nästa omgång integritetskränkande dumheter i form av lagförslag är på väg ut från kongressen i USA. Lite mer än hundra ledamöter stöder förslaget som heter CISPA.

Cyber intelligence sharing and protection act

Det hela gäller att dela intressant information mellan myndigheter och privat näringsliv, för att komma åt potentiella hot. t.ex. fildelare och siter som wikileaks.

Mvh

/J-O

Tags: ,

För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisas

Och mer därtill

Lööf blir i expressen rätt rejält sågad av Börje Hörnlund.

Väljarna flyr C, och det är inte för att man misslyckats med att komma ut med sin politik, utan för att väljarna nu sett den.

Jag vet inte om jag kan hålla med honom om att precis allt är Annie's fel, men säkert sticker det i ögonen när en politiker i hennes ålder, utan erfarenhet från arbetsmarknaden, med en årslön som närmar sig två miljoner, kommer med förslag på att sänka ingångslönen för ungdomar.

Jag vill dock gärna tro att en stor anledning till tappet är något Börje missade i sin uppräkning. Många centerpartistiska väljare gillar rättvisa och integritet. De tycker antagligen att det öppenhetsmanifest som en gång skrev faktiskt är mer värt än toalettpapper och att partiledningen därmed inte hela tiden borde torka sig i röven med det.

En annan fingervisning om medlemmarnas och väljarnas önskemål är kanske att centerpartiets stämma 2011 beslutade att arbeta för att skjuta upp ett införande av datalagringsdirektivet. Något som partiledningen och rksdagsgruppen totalt sket i nu 2012 genom att rösta för ett införande.

Så om man skiter i sina vallöften, skiter i väljarna och skiter i vad de aktiva i organisationen beslutat under stämman, vem räknar de skall bli kvar och stöda ett sådant parti?

Centerpartiet, Vila i frid
Hoppas din pina blir kort och att den så kallade partiledningen inte fjantar runt och försöker låtsas liket lever alltför länge efter valet 2014.

Mvh

/J-O

Tags:

För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisas

EU-observer om ACTA

EU-observer skrev igår en väldigt bra artikel om olika organisationer som totalsågar ACTA och EU-kommissionen.

Artikeln är på engelska, men läsvärd för den som vill.

Mvh

/J-O

Tags: ,

För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisas

Det hemlighetsfulla ägget

Det har varit en hel del skrivet om "Hen" på sistone.
Insändare på insändare i bland annat sundsvalls tidning visar att det faktiskt är något som engagerar en massa människor.

Själv ser jag väl inget större behov av ordet eftersom det finns fullt fungerande konstruktioner som den eller denne för att beteckna en människa i en könsneutral mening.

Men om man nu skall tänka sig att man verkligen menar könsneutralt inte i meningen att det inte spelar någon roll om det är en kvinna eller en man som söker en tjänst, utan man verkligen menar folk som har en osäker sexuell identitet eller ett tredje kön, då kan ju ordet tillföra något. Nya ord berikar språket och är ju därför i grunden bra.

Men bara för att ställa till det och för att det trots allt är påsk så skulle jag vilja föreslå att vi istället börjar använda "Ägg" istället för "Hen", eftersom ägget trots allt är könsneutralt.

Det kan bli både tupp eller höna, men är "tillfälligt odefinierat", precis som ett påskägg som kan innehålla i stort sett vad som helst tills man öppnar det och ser efter.

Glad påsk

/J-O


RSS 2.0