Obefogad oro
Den oron är klart obefogad.
Biblioteken bör snarare vara orolig för att politikerna numera inte ser biblioteken som den samhällsnytta de är som tillgängligörare av kultur och kunskap, även till de som inte har råd att själv köpa en bok. Istället ser man bara kostnaden och drar ständigt ner på anslagen, till den grad att man måste ut och leta sponsring.
Papperboken kommer att leva länge än, förhoppningsvis lika länge som det finns människor kvar, och en stund till därefter. Det är väl mest syrahalten i modernt papper som begränsar här.
Gränssnittet på en papperbok må ha vissa begränsningar i det att man inte kan få backlight utan måste ha en extern ljuskälla, men det är också ett av få problem. Diverse läsplattor försöker ju efterlikna läsupplevelsen hos en bok. Boken är alltså referensramen, den man vill bli lika bra som, fast med måttlig framgång.
I min bokhylla hemma har jag några böcker som är över 200 år gamla, språket är lite kul ibland, men det är inga problem att läsa dessa. Om jag lyckas förvara dem på ett bra sätt kommer även mina barnbarn att kunna läsa dessa böcker utan andra problem än möjligtvis läsförståelsen.
e-Böcker idag är fruktansvärt teknikberoende, köper du en bok idag kan du inte räkna med att du kommer att kunna läsa den om ett par år när din läsplatta dött, för inga nya prylar kommer längre att vara kompatibla.
Det är som alla gamla semesterfilmer folk har hemma på hyllorna, som de inte längre kan spela upp då den tekniska utrustningen saknas.
För att e-böcker skulle vara en fungerande lösning med viss framtidssäkring skulle de inte få distribueras som annat än text-filer i 8-bitars ascii, som läsplattorna skulle kunna få formatera och göra snyggt. Allt annat är bara bortkastat lagringsutrymme, särskillt alla idiotiska DRM-format som sprids nu.
Hela idén om att "låna ut" e-böcker är fel. Den bygger på den felaktiga vanföreställningen att ett elektroniskt dokument kan jämställas med ett fysiskt objekt. En e-bok är en kopia och försvinner inte från biblioteket för att någon "lånar" den. Jämför med upphovsrättslobbyns fjanterier som försöker associera kopiering med stöld.
Biblioteken borde uppmuntras att digitalisera och tillgängligöra de böcker de har på hyllorna. Det kommer att göra det möjligt att söka och indexera på ett helt annat sätt, men med största sannolikhet kommer den som hittar en intressant bok även fortsättningsvis att vilja låna den fyysiska boken. Dock skulle du kunna ladda ner den scannade versionen om den bok du vill läsa skulle råka vara utlånad.
Om biblioteken skulle tillgängligöra hela sitt innehav i elektronisk form skulle det fortafarande inte påverka bokförsäljningen negativt. Som det blivit de senaste åren så släpper förlagen inte så många smala titlar, utan det blir lite säkra kort som Liza Marklund och senaste årets TV-stjärna som gör en matlagningsbok.
De flesta titlarna på biblioteket säljs hur som helst inte längre, åtminstone inte i några stora upplagor, däremot kanske tillgängligheten skulle öka läsandet, och dina favoritböcker vill du ju ha i hyllan.
E-böcker skall befrias från DRM och leverantörsbundna format borde inte tas in i bibliotekens utbud. En leverantör som vill begränsa hur många gånger en bok kan lånas ut borde per definition vara diskvalificerad från en upphandling. Bibliotekets mål bör ju vara att låna ut så många böcker som möjligt så många gånger som möjligt.
En bok i elektronisk form ser jag mer som att "läsa på prov", är den bra vill jag gärna äga ett inbundet exemplar. Precis som de personer jag känner som laddar ner mest filmer är de som har mest filmer stående i hyllorna. De lägger ner mycket mer pengar på att köpa film än andra, men å andra sidan så köper de bara filmer de gillar.
Kulturdelning i elektronisk form, oavsett om det gäller böcker, musik eller film, leder till att man exponeras för många mer olika verk, inte bara det som marknadsförs just nu. Bolagen är förståss sura på detta i och med att de inte med reklam kan styra vad folk köper, men folk lägger inte mindre pengar på kultur på grund av detta, däremot lägger de pengarna på den kultur de gillar istället för där bolagen satsat sina reklampengar.
Mvh
/J-O
Tags: Piratpartiet, e-böcker, DRM, Bibliotek
För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisasJag är inte lika övertygad om att elektroniska böcker i längden kommer att ses som den tryckta bokens lillebror och att den digitala kopian fungerar som reklam för den tryckta.
<i>"e-Böcker idag är fruktansvärt teknikberoende, köper du en bok idag kan du inte räkna med att du kommer att kunna läsa den om ett par år när din läsplatta dött"</i>
Så länge som du läser böcker utan DRM-skydd verkar inte den faran vara särskilt stor då flera stora e-boksformat bygger på HTML. ASCII är för övrigt ganska begränsat...
Just nu är väl problemet snarast att många e-boksläsare är dåligt implementerade och inte fullt ut stöder relevanta delar av HTML/CSS.
<i>"Bibliotekets mål bör ju vara att låna ut så många böcker som möjligt så många gånger som möjligt."</i>
Är inte det ett väldigt fokus på kvantitet? Det finns ju även aspekter som kvalitet och urval...
@Tor,
Helt rätt, det finns ingenting i det jag skrivit som motsäger detta.
Böcker utan DRM-skydd är generellt inget problem. Helst borde man som jag skrev ha böckerna i ett rent text-format, och ha bättre funktionalitet för att läsplattorna skall kunna formater om dessa snyggt och läsbart.
Målet för biblioteket hänvisar till att utlåningsförfarandet för e-böcker som en del företag försöker få till licensierar för ett max antal gånger en bok kan "lånas ut". Dessa företag tycker jag skall bojkottas/städas bort från en upphandling, då biblioteket borde anses ha lyckats bättre ju flera gånger en bok blivit utlånad.
Med den här licensieringsmodellen bör ju då biblioteken satsa på böcker ingen vill låna för att få ekonomin att gå ihop.
När det gäller kvalitet, ja det är ju precis där som biblioteken har en fördel, de har ett brett och kvalitativt urval, inte enbart den senaste bästsäljaren som du kan köpa i kiosken på centralstation.
Det är mer intressant att få bibliotekens stora utbud digitaliserat och tillgängligjort än att någon dussinbok från Bonniers, med begränsad utlåningsrätt köps in till överpris.
@Tor, igen
Eller mjo, jag som inbiten bok-kramare tror mycket på den fysiska bokens fördelar och tror på en försäljning även i framtiden, även om det är möjligt att de "riktiga" böckerna blir lillebror i framtiden.
Naturligtvis kommer e-böckerna att bli bättre och kanske överglänsa böckerna. Ur ett informationssökningsperspektiv är e-böckerna naturligtvis överlägsna redan idag.
Men en bokhylla på väggen känns ändå som mer än en trevlig inredningsdetalj, särskillt om man talar om ett hållbarhetsperspektiv.
Precis som med filmer, bilder, musik så kommer framtidssäkringen för e-böcker att vara hårt beroende på att någon sätter sig och konverterar dessa vid ett teknikbyte, eller åtminstone kopierar dem till en ny device. Men en bok kan hålla väldigt länge och är teknikoberoende.