Samvetsfrågor

Imorse hade jag fått ett mail från M-panelen, det är en kille på göteborgs universitet som med jämna mellanrum ställer frågor kring politik och aktuella frågor.

Inte helt oväntat var det denna gång en del frågor kring Juholt samt medias roll och påverkan på politiken. Men det var även en del annat.

Den "värsta" var denna:

23. Det finns olika uppfattningar om vad som är viktigt för att vara en god medborgare. Om Du ser till vad Du själv anser, hur viktigt på en skala 0 till 10 där 0 är inte alls viktigt och 10 är mycket viktigt är det...
  • att aldrig försöka smita från skatten
  • att alltid följa lagar och förordningar
  • att aldrig fuska med sociala bidrag och ersättningar
Rätt svår fråga faktiskt när man bara får klicka i en ruta och inte ange några grundförutsättningar.

Att inte fuska med bidrag och ersättningar, den är väl rätt lätt att tycka är viktig.

När det kommer till skattefusk så lutar jag nog åt det hållet också, något man inte bör göra. Men det betyder ju inte att jag håller med om den helt bakvända lagstiftningen på det området. Skattelagstiftningen ser ju idag ut som det Beatrice Ask försöker få övrig lagstiftning till. Man anses skyldig i och med att man blivit anklagad och straffet döms ut direkt. Sedan kan man försöka bevisa sin oskuld i efterhand. Dessutom finns möjligheten att man straffas två gånger för samma brott.

Men jag kan i alla fall svara med 10:or på båda dessa. Man skall inte fuska, oavsett om det är med skatt eller med bidrag.

Däremot, att alltid följa lagar och förordningar? Ja i den bästa av världar vore väl även den en 10:a, om lagarna vore förankrade bland medborgarna. Men när lagstiftningen för länge sedan slutat vara till för medborgarna och samhällets bästa, utan är beställda av företag eller skrivna för att underlätta polisens arbete, då lutar jag mer åt hållet civil olydnad.

Situationen underlättas ju inte av att man gång på gång ser att lagstiftningen inte verkar gälla politiker eller myndigheter.

Om riksdagsmännen fuskar med bidragen omfattas det inte av lagen, gör Svensson det åker han dit så det sjunger om det.
SÄPO bryter systematiskt mot grundlagen i tio år och kommer undan med att hävda att man inte kände till lagen, Svensson är skyldig att känna till lagen.
Myndigheter struntar att följa lagar eller betala ut beslutade pengar, eftersom de inte har råd. Om Svensson skiter i att betala sina räkningar för att det blir för dyrt, då kommer fogden med understöd av polis.

Detta gör att det känns väldigt svårt att motivera varför en medborgare alltid skulle följa lagstiftningen. Innan jag kan sätta en 10:a i den rutan måste lagstiftningen vara förankrad och gälla alla.

Mvh

/J-O

Tags: ,

För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisas

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0