Vem är till för vem?

På SvD:s ledarsida kan man idag läsa ett inlägg om Sveriges fientliga inställning mot hemskolning av barn.

Om det hade varit möjligt skulle jag också hemskola mina bara. Inte bara är jag less på att fröknarna tycker det är bra att skicka "veckobrev" i form av attachade powerpointpresentationer när all de har att säga är "Kom ihåg att skicka med barnen badkläder på onsdag". De är nog väldigt stolta av att klarat av någon slags datorkörkort och kan starta powerpoint, men de utgår från att alla läser sin mail i en microsoftmiljö och har powerpoint. Och att skicka ett megs attachement när det räckte om infon t.ex. var skriven direkt i mailet!!!!

Nåja, bortsett från det, om lappar fröknarna skickar med hem är sådana att man kan rätta dem med rödpenna innan man skriver under dem och skickar tillbaka.
När de "läseböcker" de får i ettan har meningar som "Olle och Pelle och Stina och Kalle får äpplen av fröken". Vad är det för fel på att lära barnen korrekta uppräkningar med kommatecken? Bara för att barn talar "talspråk" skall barn numera lära sig att läsa och skriva någon bäbisvariant av talspråk?

Poängen i Rolands artikel (som jag läser den) är att statsmakten i sverige inte är demokratisk. Staten skall vara till för människorna, inte människorna för staten.

Jag håller med Roland till 100%, även om jag inte ser det som att alliansregeringen ensamt orsakar detta. "Staten vet bäst"-inställningen är ju även grunden för de röda partierna.

Men det är ett faktum att Riksdag och framförallt regering har glömt bort att makten utgår från folket. Riksdagsmän röstar som partiledarna säger, inte som det mandat de har fått av sina valkretsar. Demokratiska värderingar om öppenhet försvinner och allt mer hemligstämplas och förhandlas i det tysta.
Folket ses bara som en inkomstkälla för staten och potentiella brottslingar som till varje pris skall övervakas.

Staten vill bestämma vad barnen lär sig i skolan, så att de inte råkar växa upp och bli kritiskt tänkande medborgare. Staten villll bestämma hur föräldraledigheten fördelas, för det vore väl hemskt om föräldrarna själva kom överens om hur barnen skall tas om hand?

Men har staten med det att göra?
Det är staten som skall vara transparent i vad den gör, inte medborgarna.
Det är våra avlönade politiker som bör granskas och kartläggas in i minsta detalj, inte medborgarna.

Mvh

/J-O

Tags: , , ,Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0