Bara halvåret kvar

Om sex månader är det val, så för att vara lite positiv tänkte jag komplettera min dystopi från i förrgår med bilden av en framtid under förbättring. Inte en utopi, det kräver lite väl många mandatperioder innan vi är där, men några stora kliv åt rätt håll.
Oktober 2010

Efter att rösterna räknats klart var det tydligt att folk i alla fall inte hade tänkt med röven. Centern hade lyckats mobilisera sina väljare och stannade kvar i riksdagen, men KD ramlade ur, därmed fanns inte längre alliansen som regeringsalternativ. Det fullständiga resultatet såg ut som följer.

S 31.4%
M 21.8%
MP 11.0%
FP 7.7%
PP 7.5%
V 5.7%
SD 5.3%
C 4.5%
KD 3.7%
Övr 1.5%


Den första analysen av resultatet var att de rödgröna hade 48.1% och resterna av alliansen hade 34%. Inte ens om M skulle bjuda in SD och PP till samarbete skulle man komma upp i mer än 46.8%. Så de rödgröna var uppenbara segrare och Mona började förbereda segertalet.

Så blev det inte. Under förhandlingarna drog MP plötsligt tillbaka sitt stöd för S.

MP, C, PP och FP lade istället fram ett förslag om att bilda en minoritetsregering, och då plötsligt ett antal ledamöter från S, V och M väljer att bli politiska vildar och röstar för går förslaget helt oväntat igenom. MP får en mycket bättre deal på detta sätt än vad S någonsin erbjudit, C och FP hade annars inte fått vara med i regering och PP nöjde sig med en enda ministerpost, den som justitieminster.

Ett antal motioner för att göra integritetskränkande lagar ogjorda har redan lämnats in och kommer att tas upp under våren. Piratebayrättegången  har just börjat på nytt och alla väntar med spänd förväntan på hur utfallet kommer att bli, när domstolen inte längre står under politisk press att säga "skyldig".

Mvh

/J-O

Tags: , , , , ,


Kommentarer
Postat av: Markus "LAKE" Berglund

Detta låter faktiskt riktigt trevligt. (Även om jag tycker Centerpartiet kunde fått någon procent till, men jag är ju partisk...):-)

2010-03-19 @ 11:58:33
URL: http://lakonism.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0