Mer såpa till folket

Jag har brukat undvika att skriva om Assange och Wikileaks, dels för att jag inte vill ta ställning till huruvida Assange är skyldig eller ej, dels för att så många andra skriver om det.
 
Klart är att det finns väldigt goda skäl att vara skeptisk till en utlämning till Sverige. Historiskt sett så brukar inte Sverige begära utlämning, så att man gör det i det här fallet verkar klart politiskt motiverat.
 
Sedan är det ju saker som de omärkta CIA-planen som genomförde fångtransporter via Sverige, samt de två egyptiska medborgarna som Sverige "avvisade" till USA genom att bundna till händer och fötter lämna över dem till CIA-agenter på arlanda.
 
Hur som helst lär ju Assange snart befnna sig i Sverige, då England tydligen hellre startar krig med Ecuador än låter bli att lämna över honom. Det är då den intressanta biten kommer, då får vi se om det är en konspiration eller inte.
 
Utlämningslagen (1957:668) säger nämligen
11 § Den som här i riket är åtalad för annat brott, för vilket är stadgat fängelse, eller som enligt dom mot honom skall undergå fängelse eller eljest omhändertagas på anstalt , må ej utlämnas så länge hindret betstår. Samma lag vare, om förundersökning inletts för brott som nyss nämnts.
 
Så Assange kan inte lämnas ut till USA så länge han är under utredning i Sverige, eller om han döms för brott här.
 
Antingen har åklagaren ett starkt mål, vilket är anledningen att man så gärna vill ha Assange till Sverige. Då kommer han att ställas till svars för detta brott, och kan då alltså inte lämnas ut till USA. Eller så finns inget starkt mål, utan åtalet kommer att läggas ner efter att Assange förhörts, i vilket fall han skulle kunna utlämnas till USA med omeddelbar verkan.
 
Just nu förnekar alla att det skulle finnas någon risk att han lämnas ut till USA, även om man vägrar garantera detta, men när han väl är på plats kommer man att bli tvungen att bekänna färg.
 
Resultatet kommer hur som helst att bli otrevligt för någon, kanske Assange, kanske de kvinnor som anmält honom. Men för oss åskådare kan det bli intressant när såpan fortsätter.
 
Mvh
 
/J-O

Tags: Piratpartiet, Wikileaks, Assange, CIA

För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisas

Kommentarer
Postat av: Anders Andersson

En annan förutsättning för utlämning från Sverige framgår av 4 §, nämligen att begäran rör ett brott vilket i Sverige kan ge minst ett års fängelse. Eftersom USA ännu inte har gjort någon formell framställan kan vi inte säga säkert vilket brottet är, men vi har åtminstone hört antydningar om "spioneri".

Ett problem med brottet spioneri är att det gör skillnad vilket land spioneriet riktas mot. Spioneri enligt svensk lag förutsätts vara riktat mot svenska säkerhetsintressen. Om någon på svensk mark för främmande makts räkning söker inhämta information i strid med något annat lands (till exempel USA:s) intressen, så kallas det i stället olovlig underrättelseverksamhet (19 kap. 10 § brottsbalken). Detta brott kan ge ett års fängelse (fyra år om det är grovt), så straffbarhetsrekvisitet i 4 § är uppfyllt. Ett tredje alternativ är landsförräderi, där spioneriet har riktats mot gärningsmannens egen stat.

Men: Enligt 6 § första stycket får utlämning inte ske för politiskt brott. Spioneri, olovlig underrättelseverksamhet och landsförräderi, där "brottsoffer" och gärningsmän utgörs av eller företräder skilda stater på världskartan, är per definition politiska brott, alltså sådana där olika staters intressen strider mot varandra. I sådana konflikter skall vi inte ingripa genom att lämna ut den ena statens medborgare till den andra staten för bestraffning, precis som vi inte ingriper i en väpnad konflikt genom att ta ena landets soldater till fånga och skicka dem till det andra landet (vare sig de riskerar dödsstraff eller ej).

Så vad skall USA göra? Anklaga Assange för dataintrång eller brott mot upphovsrättslagen?

2012-08-17 @ 18:49:28
URL: http://www.pdcs.org/andersa/
Postat av: jodånähä

Den dystra och skamliga svenska nutidshistorian går minst tillbaka till slutet av ww2 med baltutlämningen. Sedan dess har tusen och tusentals utvisats till tortyr och död och de hade inte ens gjort Sverige något. Att då tro att Sverige helt plötsligt skulle följa lag och rätt är bara kriminellt naivt. Tyvärr.

2012-08-17 @ 19:53:51
Postat av: Patrik

Är det inte LITE osmakligt att lakoniskt konstatera att det blir intressant för oss som är åskådare?

Hur mycket mer otrevligt det skulle kunna bli för de anklagande kvinnorna vet jag inte, men för Assange så handlar det i värsta fall om att torteras på samma sätt som Bradley Manning eller värre.

Jag har svårt att känna någon förväntan om att det skall bli "intressant" att få veta om han blir torterad eller inte. Det här är faktiskt inte ett avsnitt av "Robinson" eller någon annan reality-såpa...

2012-08-21 @ 00:19:57

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0