Att ge och att ta

När det gäller storslagna satsningar på utbildning så är det ganska lätt att se att Jan björklund både ger och tar.

400 miljoner till högre kvalitet på högskolan och mer lärarledd tid till studenterna. D.v.s. ungefär samma idé som hans lösning för grundskolan. Magistern skall stå vid katedern med pekpinnen i högsta hugg, beredd att aga de små liven.

Eventuellt en god idé för småskolan, men på universitets nivå förväntas studenterna klara av att planera sin egen tid. Att föreläsarna finns tillgängliga för att svara på frågor, vilket de för det mesta redan gör, lär ge mer effekt än fler "lärarledda lektioner". Personligen tror jag de flesta fakulteter är bra mycket större experter än Björklund på hur undervisning i just deras ämnen skall bedrivas mest effektivt.

Men det var alltså givandet... När det gäller tagandet kan man läsa
    Han har också ett annat klart besked: De 10 000 studieplatser - fördelade på olika slags utbildningar - som delades ut under den djupa krisen 2008-2009 kommer inte att förlängas efter 2012.

    - Det var den djupa finanskrisen 2008-2009 som motiverade den tillfälliga satsningen. Dessutom har ungdomskullarna varit väldigt stora. Nu minskar kullarna, och även om vi har fortsatt ekonomisk oro är det inte tillnärmelsevis den nedgång vi såg då. Så det har aldrig varit aktuellt att förlänga platserna, säger Björklund.
Att satsa på utbildning är nog inget som enbart skall göras i kristider, för att gömma arbetslöshet i annan statistik.

Sedan kan man ju undra om Björklund eventuellt har en eller annan struts längre bak i sin stamtavla. Att det var kris förut... Den kris som började 2008/2009 är ännu inte över, och alla tecken just nu tyder väl trots allt på att den är på väg att fördjupas. Så att fallet just nu ännu inte har varit lika illa som 2008/2009 säger ju ingenting, det finns inget som tyder på att botten är nådd ännu.

Till och med Stefan Ingves inser detta och valde att inte höja reporäntan, trots att han normalt enbart tittar på inflationen, inte konjunkturläget.

mvh

/J-O

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0