10 år av terrornoja

Idag är det tio år sedan den stora nedmonteringen av demokratin och det öppna samhället satte ordentlig fart. Visst fanns det en del dumheter även innan, men här fick man ett ordentligt svepskäl till att fortsätta öppet istället för i skymundan.

Att medelamerikanen inte har den blekaste aning om varför de angreps är en sak för sig, så att de köpte den amerikanska regeringens påståenden om att det hatade usa på grund av deras öppna och fria samhälle kan man lätt förstå. Men hur man kan gå med på det som hände sedan är rätt fantastiskt.

Vore inte den naturliga hämnden för någon som inte gillar vårt öppna samhälle att öppna det ännu mera, alternativt att utnyttja öppneheten till att hjävlas ordentligt. Kanske med en TV-kanal som 24 timmar om dygnet läser koranen och tolkar denna på ett annat sätt än de fundamentalister man bråkar med? "Som fan läser bibeln" funkar även på koranen. I de flesta hopkokade sagoböcker av typ bibeln/koranen/tomtar och troll kan man läsa in en massa motsägelsefulla budskap. Problemet idag är ju att det sitter någon religiös mupp och har islams variant av bibelskola, där barn får lära sig hur de skall tolka och förstå denna skrift.

Men vad gör amerikanska regeringen? De monterar ner det öppna samhället, de bryter mot varenda rättighet som specificeras i deras egen konstitution, och befolkningen finner sig i det. Till en del beror det på att man genom att utnyttja terrordådet mot wtc lyckats få det till att vara oamerikanskt att ifrågasätta någon åtgärd som sägs vara till för att försvåra för terroristerna som finns bakom varje buske.

Men nedmonteringen av sina egna rättigheteer är väl en sak för sig, tyvärr körde ju Bush stenhårt på "Den som inte är med oss är emot oss" och lyckades tvinga resten av västvärlden att införa precis samma typ av lagar, mest för att övervaka dessa och se till att inga hot mot usa uppkom i andra länder. Gensvaret från politiker i övriga länder har väl varit mer eller mindre positivt till detta, men samtliga har gett efter.

Så man lyckades inte bara montera ned sitt eget öppna samhälle, utan det öppna samhället ibland alla man ser som sina vänner och allierade. I år har vi sett två saker:
  • 1. Den arabiska våren, där samhällen utan rättigheter har kastat av sig sina totalitära regimer.
  • 2. Västvärlden bli ännu mer totalitär.
I längden kommer detta inte att fungera, oavsett om det toppstyrda och övervakade landet heter Nordkorea, usa eller Sverige.

Tre officiella krig har man startat med 9/11 som ursäkt.
Krig mot irak, krig i afghanistan samt "kriget mot terrorn", det sistnämnda i stort sett ett krig mot befolkningen i "den fria världen" genom luddiga hänvisningar till en ansiktslös men ständigt närvarande fiende.

Ett fjärde krig som man för mer i det tysta är kriget mot internet. Inte i tysthet som att de smyger med att de gör det, de har bara inte gått ut med stora trumman om att kriget håller på, då den stora massan av röstboskap i amerikanska mellanväserns bibelbälte nog inte bryr sig så mycket om detta.

Irak blev en pyrrusseger utan like och de kostnaderna kommer att belasta det amerikanska folket för en lång tid framåt. Större delen av det amerikanska budgetunderskottet man nu pratar om kommer från detta krig.

Afghanistan är väl jämförbart med Vietnamnkriget, stora förluster i civilbefolkningen och stora förluster för amerikansk militär. I en befolkning som innan knappast brydde sig mycket om USA har nu terroristerna en god bas av arga människor att rekrytera ifrån.

"Kriget mot terrorn" har ju i alla fall skapat ett uppsving för övervakningsindustrin och diverse myndigheter, och det har ju itne varit något attentat på amerikansk mark de senaste tio åren, så där kanske man lyckats? Det är ju lite svårt att bevisa åt någondera hållet, terrohandlingar var ju inte särskillt vanliga före 9/11 heller.

Kriget mot internet kommer nog att pågå ett bra tag till, med avstängningsknappar och kapade dns-domäner, men det är ett krig de är dömda att misslyckas med. Trots lokala övervakningsivrare i andra länder.

Att usa driver sig själva in konkurs med alla sina krig är väl en sak, men frågan är bara om hur de kommer att uppföra sig på vägen ner. Som världen ser ut nu är risken överhängande att de kommer att dra rätt många andra länder med sig i fallet. De har ju redan dragit med sig många länder när det gäller fallet från öppen demokrati till övervakad totalitär stat.

Mvh

/J-OKommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0