En halv seger, men ändå en seger

EU-domstolen slår i dag fast att vetenskaplig forskning som förutsätter användningen av mänskliga embryon inte kan skyddas genom patent.

Tyvärr uttalar man sig inte generellt mot patent på genetiskt material. Men i alla fall ett av alla vansinniga användningsområden av patent har nu stoppats. Fast man kan väl anta att detta kommer att kringås genom att man patenterar det hela i USA och sedan utnyttjar någon klausul i ACTA eller liknande ramverk för att hävda att patentet gäller i europa fastän det strider mot europeisk lag.

Mvh

/J-O

Tags: ,

För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisas

Kommentarer
Postat av: Henrik Brändén

Njae. (1) Utslaget var väntat,eftersom det finns tydliga regler som förbjuder patent på sådant som innebär att ett mänskligt embryo skadas. (2) Den regeln är ett utslag av att kristna fundamentalister som är mot embryonala stamceller lierat sig både bioteknikfientliga krafter och med oss som är mot patent. (3) Vi i PP säger ju att vi ska avveckla medicinpatenten och samtidigt föra över en del av de sjukvårdspengar som idag via läkemedelsföretagen finansierar läkemedelsutveckling till forskning. Eftersom (a) det idag inte finns någon alternativ finansiering av läkemedelsutveckling på plats än den kommersiella, (b) stamcellsterapier definieras som läkemedel och därför måste gå genom oerhört kostsamma tester och (c) inget företag genom denna regel kan tjäna pengar på att utveckla och testa sådana behandlingar är konsekvensen av detta att ingen under överskådlig tid kommer att kunna utveckla terapier baserade på embryonala stamceller i EU. Så trots Bushs vetenskapsfientliga beslut kommer USA nu att springa om Europa även i denna forskningsgren!

2011-10-19 @ 23:21:52
URL: http://www.henrikbranden.se/blogg

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0