Att krånga till det.

På SvD kan man läsa om alla problem som finns med "e-röstning" d.v.s. modernisera valsystemet genom att blanda in en dator istället för kommunpolitiker som av och till kan tänkas ha ett intresse i att påverka resultatet.

"E-röstningen är svår att göra helt säker. Och ju större säkerhet, desto dyrare blir systemet." Låter den briljanta kommentaren, ja det var ju något nytt, IT-säkerhet kostar.... Men kostnader har väl aldrig varit något hinder tidigare, skicka räkningen till skattebetalarna som vanligt.

Jag känner rätt många som hellre betalar för ett fungerande valsystem än för att bli signalspanade på av FRA.

Sedan finns idéer om hur man kan lösa det "Det finns ju system med e-legitimation som är bra." *host* *host* E-legitimation är inte vare sig bra eller säkert.

Sedan är det lite bjäfs om online o.s.v.

Men jag tycker man komplicerar saker väldigt mycket i onödan.

Den största fördelen med elektronisk röstning vore att bli av med all j-a valsedelshantering.

Vi har miljöaspekten på alla de valsedlar som trycks upp men inte hamnar i något kuvert. Lär vara ett stort antal träd som går åt till den saken.

Men den stora delen är att genom att ta bort diverse valsedelsproblem så blir valen mer demokratiska.
  • Man slipper detta med att småpartier måste distribuera sina valsedlar till lokalerna
  • Man slipper att valsedlar placeras fel/olika.
  • favorisering, ingen plats, gömda valsedlar, slut på valsedlar
 Rösta via nätet vore väl en kul sak, men jag ser det mer som att istället för att ta med sig valsedlar bakom skynket, så finns där en pekskärm bakom skynket.

Alla partierna och deras loggor listade, peka på den du vill rösta på. den förstoras så att det inte går att läsa fel på sverige- och socialdemokraterna. Peka på "VÄLJ". när du valt vilken du vill rösta på i varje val, så skall det finnas en stor fet knapp som heter "RÖSTA".

Det kan finnas navigationsknappar UPP, NER, (för att bläddra) samt VÄLJ och rösta i brailleskrift samt ett par hörlurar så att man får höra vilket part man väljer. Finns massa tekniska möjligheter att anpassa detta till synskadade också.

När man är klar så skrivs en kopia ut som du kan stoppa i kuvert och lämna till "röstförrättaren". Naturligtvis bör "röstautomaterna" också användas för att lämna ut resultatet en sekund över åtta på kvällen. Men då folk skulle misstro systememt så bör vi ha den där utskrivna lappen där de ser att det de röstat på verkligen är korrekt. Sedan får man väl manuellt räkna rösterna i alla fall för det "slutgiltliga resultatet"

Man kommer hur som helst ifrån att det står allt möjligt på lapparna, så det bör inte bli några som underkänns av den anledningen.

Mvh

/J-O

Tags: , , ,

För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisas

Kommentarer
Postat av: Anders Troberg

Problemet är att elektronisk röstning kräver att man identifierar sig, och hur kan man sedan garantera att det inte registreras vem som röstat vad?Även om man har tillgång till källkoden, hur garanterar man att det verkligen är den koden som körs, utan att samtidigt ge så mycket tillgång till systemet att manipulation är möjligt?Dessutom, kan någon som övervakar trafiken, låt säga FRA, se vem som röstat på vilket parti? Det är ju ganska förutsägbara datapaket, speciellt om man har kända data att utgå från (det är tex rimligt att anta att en partiledare röstat på sitt parti, och den som försöker knäcka det vet antagligen vem han röstade på), så kryptering borde inte vara ett oöverstigligt hinder.Även ett halvelektroniskt system som det du föreslår är osäkert. När en valsedel skrivs ut för dig, hur vet du att den inte innehåller steganografisk information om vem som röstat? Inom scenmagin så kallas det för en "card force", dvs när du tror att du har ett val på "pick a card, any card", men i praktiken har du inte det. När du plockar en valsedel från en hög så kan den inte kopplas till dig, men när den skrivs ut specifikt för dig så kan den kopplas till dig genom exempelvis punktmönster som inte är synliga för blotta ögat, men som kan avläsas maskinellt.Inget av det här är hokus pokus, det är teknologi som finns färdig på hyllan.Ska det funka så behöver man valsedlar som skrivs ut på plats i förväg, läggs i högar och sedan funkar det som idag.

2011-10-27 @ 09:55:17
URL: http://nordicbattlegroup.org
Postat av: Viktualiebrodern

Kommer Kalle Anka att vara inlagt i systemet?Det måste finnas en möjlighet att skriva en "custom".Jag misstänker att det finns ett starkt intresse bakom detta att dels avskaffa den fria nomineringsrätten, dels sätta höga trösklar för att kunna registrera ett parti. I Danmark krävs till exempel för att kunna ställa upp i EU-valet underskrifter från 2% av de röstberättigade, vilket senast betydde 69 188 underskrifter. För att ställa upp i folketingsval krävs underskrifter från 1/175 av väljarkåren. Senast då 19 341.Då har vi sannerligen ingen valhemlighet längre.

2011-10-27 @ 10:23:44
Postat av: Jan-Olof Flink

@Anders,

Hur vet du att kuverten du får av valförrättaren idag efter att ha legitimerat dig inte är märkta med mikrokod eller osynligt bläck?Vem säger att rösten på något sätt på den elektroniska sidan behöver gå att koppla samman med en person?

Om du blir avprickad i röstlängden, sedan får gå in bakom skynket, röstar, kommer ut och ger kuvertet till valförrättaren som sedan trycker på knappen som resetar valbåset? Så att man bara kan rösta en gång när man är därinne. Då finns inget elektroniskt spår på vem som röstat.Att man steganografiskt eller i mikropunkter på den utskrivna valsedeln skulle identifiera den som röstat ser jag knappast som troligt, i så fall bör du ju oroa dig för chansen att de kollar fingeravtryck på dagens valsedalr.@Viktualiebrodern,

Visst vill man prompt göra en kalle anka, så går det säkert att via peksärmen mata in även detta.

2011-10-27 @ 10:45:56
URL: http://futuriteter.blogg.se/
Postat av: Anders Troberg

"Hur vet du att kuverten du får av valförrättaren idag efter att ha legitimerat dig inte är märkta med mikrokod eller osynligt bläck?"Det spelar ingen roll, för de kan fortfarande inte koppla dem till mig. Valförrättaren loggar inte vilken ordning folk kommer i, och kan därmed inte koppla mig till översta kuvertet i högen."Om du blir avprickad i röstlängden, sedan får gå in bakom skynket, röstar, kommer ut och ger kuvertet till valförrättaren som sedan trycker på knappen som resetar valbåset? Så att man bara kan rösta en gång när man är därinne. Då finns inget elektroniskt spår på vem som röstat."Det skulle kanske kunna funka, men vad har man egentligen vunnit då?"Att man steganografiskt eller i mikropunkter på den utskrivna valsedeln skulle identifiera den som röstat ser jag knappast som troligt"Jag pratar inte om troligt, jag pratar om möjligt. Varför bygga system som är enkla att missbruka?

2011-10-27 @ 11:25:30
URL: http://nordicbattlegroup.org
Postat av: Jan-Olof Flink

@Anders,

"Det skulle kanske kunna funka, men vad har man egentligen vunnit då?"Som jag ser det har man vunnit att alla partier som är registrerade och ställer upp finns valbara utan att man behöver leta valsedel som kanske finns eller inte finns och i det senare fallet behöva skriva en handskriven röst som godtyckligt kan ignoreras och ogiltigförklaras vid rösträkningen.Inget partis valsedlar kommer att få vare sig fördel eller nackdel av placering.

2011-10-27 @ 11:42:39
URL: http://futuriteter.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0