Vansinne att patentera idéer

Mjukvarupatent är bara fel. Det finns ingen verkshöjd, och algoritmer har inte heller den typen av värde. När Donald Knut säger att det inte finns något värt att patentera när det gäller algoritmer, då finns det inte.

Men ännu värre är det när det kommer till rena idéer. I mjukvarufallet kan man i alla fall tänka sig någon typ av upphovsrättsskydd, även om det nu inte har ett dugg med patent att göra. Men idéer...

Det amerikanska företaget Losdys försöker begära in patentavgifter från utvecklare som i sina programvaror lagt in möjligheten att först testa och sedan göra en uppgradering online. Med tanke på diverse freewarekonstruktioner, "Try before you buy" och liknande som varit i omlopp sedan Amiga-tiden får man anta att detta patent måste vara väldigt gammalt om det skall gälla.

Men är det någon enda person någonstans som tror på att idén att testa först och sedan uppgradera till en full-version är så nydanande och revolutionerande att ingen annan någonsin skulle kunnat få idén igen?

IBM har t.ex. ett patent som beskriver processen att när man gör en buggfix så kan man testa programvaran efteråt för att se om problemet löste sig, och om allt annat fortfarande fungerar. Regresionstestning alltså, är inte det en så fullständigt naturlig del av utveckling/programmering att det är i stort sett en ryggmärgsreflex för en programmerare? Men det finns faktiskt ett patent för det.

Patent är till för att skydda uppfinningar av teknisk art, inget annat. Alla andra typer av patent borde strykas som ogiltiga rakt av.

Mvh

/J-O

Tags: ,


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0