Men Sverige då?

Idag är det den internationella pressfrihetsdagen, och med anledning av detta finns ett inlägg på SvD Brännpunkt.  

Inlägget är generellt sett bra och visar verkligen hur illa ställt det är i EU idag, med medlemsländer som delar på 70:e platsenn med länder som Kenya och Benin.

Dock tycker jag att det hade varit mer av intresse om man istället för att titta ut i världen och jämföra hade riktat blicken mot Svensk media och svensk lagstiftning.

Bara att man varit tvungen att starta initiativ som radioleaks.se visar ju att man i grund och botten är medveten om elefanten i rummet, men av någon anledning väljer ingen att peka på den.

Meddelarfrihet och meddelandeskydd är rätt viktiga delar för att yttrandefriheten skall kunna utnyyttjas. FRA-lagen kombinerad med datalagringsdirektivet lämnar inte många öppningar för någondera. Brevduvor är helt enkelt inte längre ett praktiskt sätt att överföra meddelanden.

Att sätta upp siter som radioleaks visar att man är medveten om att klimatet idag är sådant att folk inte vågar säga rakt ut vad de tycker utan då måste "läcka" information till media anonymt, varför är det så. Är inte det ett problem värt för media att gräva lite i?
    Vi måste på allvar föra en diskussion om hur EU ska kunna garantera att grundläggande rättigheter, däribland pressfrihet, respekteras i hela unionen. Att inte respektera EU:s gemensamma regler måste få konsekvenser.
Ja, det är superviktigt att EU respekterar och garanterar dessa grundläggande rättigheter. Tyvärr känns det inte riktigt trovärdigt, om man tittar på att länder som frankrike är tongivande i EU. De där gemensamma reglerna verkar ju gå käpprätt åt fel håll.

Datalagringsdirektivet är en styggelse, som vi t.ex. inte bör respektera. Visst eländet har en svensk far, men är likt fullt en EU-gemensam hjärnblödning.

Och när vi då talar yttrandefrihet och pressfrihet, vilken nytta har det egentligen, om man hindrar foolk från att läsa det som skrivits? Cecilia Malmström och det EU-gemensamma censurfiltret som skall göra det möjligt att filtrera bort websidor som inte befolkningen bör få se.

Försök inte ens skylla på barnporr, ingen tror längre på det där då vi redan sett vad olika länder önskar använda filtret till. Stoppa nätpoker verkar vara en betydligt större anledning än den påstådda barnporren.

De stora film- och skivbolagen vill blockera sajter som The Pirate Bay. Flera europeiska länder, som till exempel Italien, blockerar utländska pokersajter. Litauen antog nyligen en lag som gör det olagligt att uttrycka sig positivt om homosexualitet. I Polen får man inte informera om vart polska kvinnor kan vända sig för att göra säkra och lagliga aborter utomlands.

Så, det är välkommet att media sätter lite fokus på yttrandefrihet och pressfrihet idag, det vore dock även bättre om man gjorde det även årets övriga dagar.

Mvh

/J-O
Tags: , ,

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0