"Trygghetskameror" till trots

Det har tagit emot att blogga om de senaste dagarnas händelser i england, men då jag väntade på att få in en kommentar på en annan blogg och trodde att jag blivit bortmodererad så började jag skissa på ett inlägg att länka istället. Nu visade det sig att inlägget släpptes igenom, men när man ändå är uppe i varv ;)

Inlägget jag ursprungligen kommenterade på är här, och min kommentar var:
  En orsak man gärna verkar bortse från är inte bara klyftor i inkomst och levnadsstandard, utan när befolkningen upplever klyftor i rättsstaten.

  När lagstiftning blir till för att lobbygrupper betalar politiker, inte för att lagen på något sätt skulle förbättra samhället. Då blir det lagstiftning som folk inte håller med om.

  När lagstiftning kommer ”uppifrån”, EU och andra institutioner, samtidigt som man ser korruption på EU-nivå, då blir folk skeptiska till syftet med lagstiftningen.

  När det skapas luddiga morallagar, så att folk inte kan avgöra om de följer eller bryter mot lagen, då känner sig folk inte bekväma med lagstiftningen.

  Om man kallar någon tjuv nog många gånger så brukar de till slut börja stjäla, skall man liks få skit för det kan man åtminstone få fördelarna också. UK har den mest långtgående övervakningen av sin befolkning europa, och om man hela tiden behanldar medborgarna som misstänkta förbrytare och fiender till staten, då skall man inte bli förvånad när de börjar uppföra sig så.

  När man ser hur politiker och poliser som bryter mot lagarna går fria, då får man uppfattningen att lagarna inte gäller dessa. Det är då folk börjar anse att då gäller lagarna tamme-fan inte mig heller. Det är då vi får kravaller som de senaste dagarna.

  Det har varit väldigt mycket polisövervåld i UK på sistone, och de skyldiga har gång på gång gått fria.

  Den tändande gnistan den här gången var en polis som skjöt någon, påstående om att det varit en eldstrid visade sig sedan vara falska. Med 100% sannolikhet kommer den polis som skjöt inte att få något straff, och då kommer oroligheterna att blossa upp igen.
Det finns ju en del andra som kommit med åsikten att godtyckliga polisingripanden och terrorlagstiftning är det som främst provocerat fram kravallerna. (Notera: jag kallar det medvetet terrorlagstiftning och inte terroristlagstiftning då syftet mer verkar vara att terrorisera befolkningen än att stoppa några terrorister)

Fast även om det finns färska och briljanta inlägg om det hela skulle jag nog vilja lyfta fram ett av de inlägg som på sätt och vis förutsåg detta eller liknande resultat redan förra året.

Jag har själv svårt att se att man på något sätt kan förbättra sin situation genom att bränna ner och förstöra för andra, men om det nu är enda sättet man känner att man får någon uppmärksamhet så är det väl det som händer.

Om folk upplever att lagar och polisingripanden är godtyckliga då riskerar samma sak att hända här. Folk måste få se att även polismän kan fällas i domstol när de missköter sig. De måste få se att även politker kan ställas till svars. Tyvärr så verkar det inte troligt att de får se detta. Osmo Vallo var inte en engångsföreteelse utan dödsfall vid omhändertaganden är inte alls ovanliga, och att KU verkligen skulle komma fram till att en sittande minister gjort något fel lär väl aldrig hända.

En sak har väl i alla fall bevisats av detta. Det där med att kameror på bussar och allmän plats på något vis skulle stoppa brott har jag ju vid ett flertal tillfällen sågat i bitar. Folk som är psykiskt sjuka, arga, fulla eller påtända märker inte kamerorna, och skulle inte bry sig ens om de gjorde det. Det enda kamerorna gör är att ge en falsk trygghet och möjligen underlätta att sätta fast den skyldige efteråt.

Det fick vi väl ytterligare ett bevis för nu. I världens mest övervakade stad är det kravaller, upplopp och plundring i tre dygn. Vad gjorde väl kamerorna för att stoppa detta?

Mvh

/J-O

Tags: , , ,

För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisas

Kommentarer
Postat av: Anonym

"Vad är lagar? Överklassens uppfinning att på så kallad laglig väg hålla underklassen under sig."

Strindberg.Han var inte dum den gamla Strindberghttp://www.livet.se/ord/liknande/se_20819

2011-08-11 @ 19:44:58
Postat av: Jim Hansson

Riktigt bra skrivit. sammanfattar mycket av jag tänker, på ett bra sätt. tycker du borde försöka få med den i "gammal media" på något sätt.

2011-08-11 @ 22:40:47

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0