Storebror vet bäst

Lite lustigt är det att SvD i dagens inlägg i sin pågående "granskning" av facebook råkar försäga sig.
    Men precis som flera poliser som SvD har talat med i serien Brottsplats: Facebook menar Sofie Holmqvist att arbetsmetoderna behöver utvecklas.
He he, där ser man att den interna uppfattningen av serien skiljer sig lite från den officiella. Granskningar borde ju göras med lite öppnare sinne och inte med på förhand bestämt resultat. Sånt borde väl normalt vara förbehållet politiska beställda alster som t.ex. den så kallade "utvärderingen" av sexköpslagen.

Hur som helst, man får kalla kårar av ovan nämnda artikel.

Föreningsfrihet, förbud mot åsiktsregistrering o.s.v, när försvann alla tankar på sånt?
Integritetsaspekter och ungdomars rätt till ett privatliv?
    På Facebook har de flesta etablerade gäng, till exempel flera kända mc-gäng, egna sidor.

    – En del verkar tycka att det är häftigt att gå in på deras sidor och kommentera eller trycka på gilla-knappen.

    I de fall där personer dyker upp på olika sidor regelbundet utan att polisen tidigare haft kännedom om dem brukar man kontakta föräldrarna. Polisen har ett nära samarbetet med sociala myndigheter och skolor och slår ofta larm när ungdomar visar på riskbeteende.
Å nej vad hemskt, en ungdom tryckte gilla på en kommentar på en facebooksida som tillhör några individer vi misstänker. Bäst vi ringer hans föräldrar så de ger honom husarrest, och så kontaktar vi soc, för föräldrarna är nog också dåliga sådana som har barn som är ute på det onda och elaka internet.

Man får väl anta att om dessa personer som har facebooksidan är brottslingar i lagens mening så skulle polisen sätta dem bakom galler. Om de nu bara misstänks så borde väl folk kunna få umgås med dem?

Eller vänta nu, javisst ja. Numera får ju polisen avlyssna inte bara de som är misstänkta för brott, utan alla personer och ställen som skulle kuinna få besök av någon som polisen misstänker skulle kunna planera brott.

Ibland kan det faktiskt komma en rolig eller smart kommentar från de mest oväntade av ställen. Jag har "gillat" kommentarer från politiska motståndare. I polisen och SvD:s ögon lär väl det betyda att jag numera är indirekt medlem även i dessa partier.

Kartläggningar enligt ovan är slöseri med tid och lär knappast orsaka något positivt, bara en massa problem för ungdomar som inte är trångsynta när det gäller att ta del av eller kommentera diskussioner. Att Polisen skulle kunna behöva lite skills på att googla är en sak. Men proaktiv övervakning av folks åsikter är något som alla inblandade borde skämmas för att ens ha kommit på tanken.

Misstänkta skall inte straffas.
Saker/organisationer/idéer blir inte mindre lockande för att man försöker hålla dem hemliga eller förbjuda folk att lära sig om dem.
Kriminella personers idévärld och inställning till samhället lär inte på något sätt förbättras av att man med alla medel ser till att enbart andra kriminella får föra diskussioner med dem.

Lite intressant att samtidigt som man hela tiden pratar om att man måste "ta diskussionen" med rasister, så vill man alltså avskräcka alla som kan tänka sig att delta i en sådan diskussion?

Bara för att vissa journalister och politiker aldrig pratar med folk utanför sin egen lilla bubbla av människor som har precis samma åsikter som de själva, så betyder det inte att alla andra per automatik håller med den de pratar med.

Ute på det stora farliga internet som ni så gärna demoniserar, (som man så gärna gör med saker/företeelser man inte förstår och inte vill förstå), så finns det massor med folk som gärna sätter sig in i båda sidor av en frågeställning och diskuterar saker med sina meningsmotståndare. Faktum är att en diskussion mellan två personer som delar uppfattning oftast är en väldigt tråkig sådan.

Det är snarare tvärtom, det är nog vanligare med besök från meningsmotståndare. Ett lätt sätt att fiska besökstatistik till sin blogg är att skriva något om Sverigedemokraterna. Det betyder knappast att de SD:are som besöker bloggen, för att läsa vad jag skrev om dem, håller med mig om vad jag skriver, bara att de ville veta vad jag skrev så att de hade en chans att bemöta det.

Jag skulle tro att extremvänstern, anitrasister och poliser är de flitigaste besökarna på högerextrema rasist-sajter, precis som de största porrsurfarna antagligen är organisationer som Ecpat som letar efter bevis på nätporren. Så vad är nyttan med att sitta och titta på vilka som besöker en sida? Absolut ingen alls.

Men storebror vet väl som vanligt bäst. Ökad övervakning löser alla problem, särskillt om man låter folk veta att de är övervakade genom att låta polisen och soc kontakta dem emellanåt.

Mvh

/J-O

Tags: , , , ,

För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisas

Kommentarer
Postat av: Patrik

"...råkar försäga sig."Ehh... håll igen på krutet lite grann. Att säga att man behöver utveckla arbetsmetoderna är väl inte att 'försäga sig'. Det är väl fullt naturligt att man vill utveckla sina arbetsmetoder. Det vore snarare korkat om man inte ville det.

Det intressanta är 'hur' man vill utveckla arbetsmetoderna. Och om det har inte Sofie Holmqvist 'försagt' sig.

Artikeln nämner heller inget om avlyssning, snarare handlar det om att ta till sig information som är öppet tillgänglig.

"Vi är ju inte jätteaktiva i sociala medier" säger Sofie Holmqvist och menar underförstått att hon vill att polisen ska bli mer aktiva i sociala medier. Det innebär inte per se avlyssning. Det är snarare en bra sak att polisen befinner sig där övriga människor befinner sig. Eller blir du även arg och automatiskt tror att du är avlyssnad och registrerad när du ser en polis på gatan där du råkar befinna dig?

2011-08-06 @ 16:51:01
Postat av: Jan-Olof Flink

@Patrik,Nja det där med att försäga sig gällde att de genomgående kallat det för "granskning av internet" från förstasidan där de länkar till alla artiklarna. Sedan i just den här hänvisar de, när de nämner det, till "Serien brottsplats: facebook".Det var kanske inte uppenbart vad i citatet jag syftade på, det var alltså inte att arbetsmetoderna behöver utvecklas.Mvh/J-O2011-08-06 @ 17:27:37
URL: http://futuriteter.blogg.se/
Postat av: Patrik

@J-O:

Ok, då missförstod jag. Men jag tycker fortfarande att det antas lite för fort att polisen vill avlyssna och åsiktsregistrera när det pratas om polisens närvaro på nätet. Personligen tycker jag att det i grund och botten är bra att polisen finns där människor finns. Polisen ska även arbeta förebyggande och inte bara vänta på utryckningssamtal. Sen förstår jag att folk direkt tror det värsta när Ask uttalar sig, med tanke på hennes tidigare bottennapp.

2011-08-06 @ 18:38:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0