Newsflash: Skyldig eller ej. Du skall sättas dit

Jaha, socker och vinäger i samma glas. Polisen skall enligt en utredning få spara kopior av beslagtaget material även om brottsutredningen har lagts ner.

Så om brott inte kan styrkas, t.ex. om du skulle råka vara oskyldig, så kan man ändå behålla en kopia av din dators hårddisk. Ditt data, dagböcker, anteckningar, privata bilder, favoriter och övrigt smått och gott skall polisen kunna spara för att det kan vara "bra att ha". Vem vet, så småningom kanske vi lyckas hitta på något att sätta dit dig för.

Tack och lov var i alla fall inte alla överens om förträffligheten i detta:
    Men tre av utredningens juridiska experter vänder sig mot det resonemanget. Det framgår inte klart vad syftet är med att spara uppgifterna – mer än att de eventuellt kan vara bra att ha i framtiden. Den enskildes integritet måste i detta fall väga tyngre än de brottsutredande myndigheternas effektivitet, anser de. Utredarens slutsats är dock att effektiviteten väger tyngre än de principiella invändningarna.
Ja, principer väger lätt och den enskildes integritet lättare. Varför är det så svårt för folk att begripa att man inte kan stifta lagar för att det skall vara lätt och effektivt för polisen. Lagstiftningen måste göras för att vara rättssäker.

Om effektivitet är det enda som behövs skulle väl det enklaste vara att ta bort alla beviskrav och onödiga domstolsförhandlingar. Låt Polisen döma direkt, då behövs heller inga åklagare eller domare. Det skulle bli riktigt billigt, för att inte tala om tokeffektivt.

Ett ljus i mörkret är dock att utredningen tydligen kommer med förslag på en sak som verkligen saknas i dagsläget.
    Utredaren föreslår även en rad ändra ändringar i reglerna kring förundersökningar. Bland annat införs regler som ska klargöra hur objektivitetskravet – att även de faktorer som talar till den misstänkte fördel tas med – ska tillgodoses i en utredning.
Sedan att man ens skall behöva komma med förslaget att den som gör en undersökning skall vara objektiv och inte gömma och/eller förstöra bevis som visar att den misstänkte är oskyldig, det är en historia i sig


Mvh

/J-O

Tags: ,

För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisas

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0