Den som sa det, han va det.

Näthat: Det hat gammelmedia har för nätet.

De senaste dagarna har det varit en del turer och debatt kring den dåliga tonen i tidningarnas kommentarsfält.
så pass mycket debatt kring frågan har det varit att det till och med fick plats i TV bland alla dokusåpor.

Jag vet inte om Filip och Fredrik med vilje gjorde detta som någon slags poäng, men man hade alltså en panel som bestod av två debattörer och ett livs levande troll.

En företrädare för tidningarna som väljer att släcka ner eller moderera sina kommentarsfält, allas vår Anna Troberg som företräder åsikten att om man bemöter människor trevligt är de trevliga tillbaka, och så Robert Aschberg.

När Anna första gången får ordet hoppar Aschberg in och avbryter med en osammanhängande svada där han kallar anna och alla piratpartister tjuvar och allt skall vara gratis.

Som exempel med nyttan av moderering var det en bra "debatt", Anna fick aldrig tala till punkt och trollet pratade på om saker som inte debatterades. Men som något exempel på att tonen är bättre öga mot öga var det ett totalt fiasko.

Skall vi tala om debattens innehåll så var det väl inga nya spännande saker som sades, medias representant (inte trollet) tyckte att man skulle stänga av kommentarsfälten för att man inte skulle få ett snett intryck av svenska folkets åsikt, vilket jag tycker är en väldigt udda tanke.

Samtidigt som man ställer frågor som läsarna får svara på och visar antalet svar och procent i dessa, så är det alltså ett problem om en artikel får 4000 kommentarer som tidningen anser inte är representativa för Svenska folket utan bara representativa för sina egna läsare.

Jaha? Vad var problemet? (och vem läser 4000 kommentarer?)

Vi pratar trots allt om tidningar som tävlar i att göra löpsedlar med påhittade ord för att sälja lösnummer, har rubriker som inte har något med artiklarna att göra och i övrigt till stor del fyllda av färdigtuggad barnmat från TT, utan redaktionell bearbetning.

En sak är säker, det som bevisades igår kväll var verkligen att grundproblemet inte har med nätet att göra. Det är gammelmedia som sätter tonen, både på TV och i tidningarnas kommentarsfält. Den ton de sätter uppmanar verkligen inte till konstruktiv debatt, för trots allt vill de inte ha någon debatt, de är megafoner som vill tala om för folk vad de skall tycka.

Mvh

/J-O

Tags: , , ,

För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisas

Kommentarer
Postat av: Jan Lindgren

Det blir dessutom ännu "bättre": http://blogg.aftonbladet.se/janhelin/2011/08/sta-for-vad-du-tycker-pa-aftonbladet-1I kommentarerna där så tycker Jan Helin att det är "stor skillnad" på anonymt näthat och vanligt näthat... Jeez...

2011-08-30 @ 08:59:07
URL: http://janlindgren.se
Postat av: Dennis Nilsson

Härligt skrivet. Kunde inte sagt det bättre.P.S Skrota svammel-TV:n så slipper du oroa dig över blodtrycket. :-)

2011-08-31 @ 21:28:37
URL: http://dennisstartrek.blip.tv

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0