Cirkelargument?

Tydligen (enligt SvD) är nätskeptikerna på frammarsch.

Inlägget handlar om att man förr minsann fick hemska mothugg om man sade något illa om internet, men inte så mycket nu. Sedan en massa exempel på internetfientliga publikationer och några "hemska" upptäckter om hur internet kan användas både för gott och ont. T.ex.
    Sedan kom den arabiska våren, som visade att sociala medier kan användas som en del i folkets kamp mot diktaturer – men också av regimerna för att spåra och övervaka människor
Kanske, men jag är inte övertygad. Beroende på vilket sätt man gör "påhoppet" på internet får man olika mycket mothugg. Att folk publicerar en del böcker som de som hänvisas till ger antagligen mindre mothugg än om man går ut på twitter med sin sågning av internet och internauterna. Sedan, är trots vad SvD skriver folk på internet rätt ofta öppna för att diskutera med andra och lyssna även på motståndarsidans argument. Visst, det finns troll, men även om de låter och syns mycket är de egentligen få.

Fast visst kan det vara så att när de negativa påhoppen på internet kommer från SvD är det sannolika att eventuell brist på mothugg är att läsarna helt enkelt gett upp allt hopp och redan klassificerat tidningen som rabiat internetfientlig, inte ens värd att ta diskussionen med. De känner helt enkelt inte för att mata trollen.
    SvD har i sommar haft en artikelserie om brottsligheten på nätet, med ingången att polisen saknar resurser och kunskap för att övervaka vad folk gör på Facebook. Onekligen är det en helt annan tongång än när FRA-debatten rasade för några år sedan, då budskapet tvärtom var att staten skulle bry sig mindre om vad vi gör på nätet.
Ehh ja... men att SvD går ut med en serie hatiska sågningar och skrämselpropaganda mot facebook har väl inget att göra med allmänhetens inställning till huruvida FRA-lagen var bra eller dålig?

Cirkelargument: SvD sågar internet gång efter gång, därför kan man på SvD skriva en artikel som hävdar att internet inte längre är populärt och därmed inte värt att skydda mot klåfingriga politiker.

Varför inte granska FRA-lagen, de löften som gavs i samband med omröstningarna och vad som hände med dessa? Kanske kolla in datainspektionens utredning om saken, hur effektivt den så kallade domstolen arbetar och vilken insyn som finns? Typ riktig journalistik, och sedan kanske publicera resultatet, kanske som en återkommande serie även i papperstidningen: Brottsplats ekerö

Före milennieskiftet var alla tidningar löjligt okritiska till allt vad internet hette. Alla vi som höll på inom IT suckade rätt mycket åt all hype som var kring allt som råkade nämna internet. Efter att IT-bubblan sprack blev plötsligt alla tidningar hatiska mot internet. Det blev inne i att framställa nätet som något hemskt.

Att sedan först sossarna och sedan alliansen bestämde sig för att internet var något som behövde övervakas lär ju inte gjort partiägd media mer positiv i sin "granskning" av nätet. Utan det är TV3-modellen som gäller, artiklar om internet skall vara som programmet efterlyst. Skräm folket så de stannar inomhus.

Mvh

/J-O

Tags: , , ,

För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisas

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0