Bygg först, riv sedan

Ibland händer det att man måste uppgradera sina system.
Det kan vara servrar eller nätverksutrustning som börjar bli lite till åren, kanske inte längre supportas av tillverkaren o.s.v.

När detta händer är det väldigt sällan man slår av strömmen på det gamla och skickar dem till skroten, för att sedan börja bygga ett nytt system. Utan det vanligaste är att man först bygger det nya systemet, testar detta ordentligt och sedan kör paralelldrift ett tag innan man stänger av det gamla systemet. Ibland får det gamla systemet stå avstängt och ta utrymme bra länge innan man vågar sig på att till slut montera ner och skrota det.

Men det är så det fungerar i en driftsorganisation i ett företag, tyvärr inte i samhället. När beslut fattas av politiker så brukar man ha en förkärlek för att först riva och sedan utvärdera om något nytt behöver byggas. Alternativt bygger man i ena ändan medan man river i den andra.

Man satsar på nya fina järnvägsbyggen, men struntar i underhåll på tågen och den räls som redan ligger.

Det gamla kopparnätet för telefoni rivs, det är ju omodernt och kostar att underhålla. Mjo, men kopparnät är bättre än inget nät, och vilket är dyrast, att riva eller låta det hänga kvar?

Postkontoren, borta.

Sjukhusen, på väg bort.

Infrastruktur behövs för att hålla ett land vid liv. Gör man det omöjligt att bo ute i "glesbygden" genom att ta bort all infrastruktur och alla stödfunktioner så blir det avfolkat. Frågan är, om vi har en stor bit land, där vi inte har någon som bor, ingen polis, inga telefonlinjer och/eller kraftnät, kan vi då hävda att det är vårt?

Kanske norge är intresserade av att köpa loss en bit odlingsbart land, de har ju mest berg och sten på sin sida gränsen.

Det är en massa upprörda känslor för att någon anser att bensinskatten bör höjas ytterligare. Tja det finns väl saker som talar både för och emot. Artikelförfattarna har säkert rätt i att det säkert finns folk som bara är ute och "finåker". Men kommer man ut en bit från stadskärnan så klarar man sig inte utan bil.

Eftersom man drog in lantbrevbärarna så måste folk åka bra långt för att hämta ut sina paket. Frågan är vad som samhällsekonomiskt är bäst? Att en person/bil åker en runda och lämnar ut brev och paket, eller att några hundra människor tar sin egen bil och åker och hämtar dessa centralt?

Olja/Bensin kommer att bli en bristvara, för att förbereda samhället för detta tror jag att ett mer effektivt användande är viktigare än att höja skatterna. Att bara höja skatten och tro att detta leder till smartare användande är mer än tvivelaktigt.

Bygg fungerande kollektivtrafik, med vettigt pris, innan ni straffar bilåkarna.

Vi borde bygga infrastruktur utav bara h-sike medan vi kan, medan olja är relativt billigt.

Istället för att riva kopparnäten, bygg ut fibernät att täcka hela Sverige. Om fler kan jobba hemifrån minskar behovet av resor. Bygg vindkraftverk, utnyttja att vi har utrymme och att det blåser jämt och ständigt, samt mer för varje år. Bygg ut järnvägen ordentligt och se till att underhållet sköts.

Då står vi väl rustade för en framtid med brist på olja.

Mvh

/J-O

Tags: , ,

För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisas

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0