Börja tidigt

Skolverket föreslår att regeringen satsar 1,3-2 miljarder kronor på att svenska elever återigen ska bli bland de bästa i Europa på matematik.

Ja det är väl en utmärkt idé, fast jag tycker det är en lite blygsam målsättning. Sikta på stjärnorna så kanske du når trädtopparna. Jag tycker att skolverkets mål borde vara att eleverna blir bäst i världen.

Men hur skall denna satsning gå till?
Tänker man satsa på att lägga resurser på och släppa fram barn som presterar bra och låta dessa fördjupa sig med stöd av hjälplärare, eller tänker man fortsätta att låta skolan bromsa de elever som är duktiga så att alla hålls på samma låga nivå och lägga extra resurser på de som inte kan och inte vill?

Tänker man lägga pengar på bra skolmat och mellanmål, så att eleverna har den energi oh näring de behöver, eller kommer de att fortsätta att servera billigaste möjliga uppvärmda slask från storkök?

Tänker man öka mängden idrott så att eleverna blir av med överskottsenergi och får lättare att fokusera på lektionerna?

Tänker man ge pengar till fritidspedagoger så att det finns bra och stimulerande saker att göra på raster och efter skolan?

Risken är väl att "lösningen" för att få "bättre" skola blir:
  • Skolböcker sponsrade av företag
  • Större klasser och kameraövervakning i klassrummen
  • Obligatoriska urinprov och drogtester 2 ggr/termin
  • Någon ny betygsreform för att än en gång blanda bort korten och göra det svårt att jämföra resultat mellan årskurserna.
  • Sänka betygskraven för att barnen skall kunna gå ur skolan trots "förbättringarna"
Och om ytterligare 10 år kommer universiteten kräva en tvåårig förberedande linje för att de som gått ut gymnasiet skall kunna klara av grundläggande universitetsstudier.

Nej, börja tidigt och uppmuntra de som är duktiga. Låt de som kan räkna få någon nytta av det istället för att sitta och fjanta med "tiokompisar". Gör skolmiljön dräglig och inspirerande så löser sig det övriga.

Mvh

/J-O

Tags: ,

För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisas

Kommentarer
Postat av: StefoTH

Javisst är det bra, men jag tycker att det är skrämmande att en tredjedel av gymnasielärarna inte vet vilka målen är. Man kan ju undra om de då är kapabla att sätta betyg. Vidare undrar jag hur pass bra i så fall betyg är som urvalskriterium för universitetsstudier.

2011-08-29 @ 11:22:26
Postat av: Använd Video.

Lägg upp en utbildnings-serie via Youtube. Centralisera utbildnings-kvalitet detta ska föredras jämfört med att alla lärare plötsligt ska bli bra på att lära ut matematik. Video-baserad utbildning ger en chans till alla som vill lära sig. De som inte vill lära sig kommer alltid att lyckas med att inte lära sig. Men de som vill lära sig kan då gå in via Youtube och kolla video och lösa uppgifter via nätet och bli bra i matematik. Jag har skickat detta förslag till regeringen men fått ett nej.

2011-08-29 @ 14:21:18
Postat av: Jan-Olof Flink

@StefoTHBetyg som urvalskriterium för universitetsstudier...

Ja det finns ju inte så värst många alternativ för tillfället, men det som institutionerna skriker om är att de nya studenterna kommer med mindre och mindre förkunskaper trots att intagningsbetygen är snarlika.2011-08-29 @ 14:31:57
URL: http://futuriteter.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0